Gombaszedés eső után
Gombát főleg az erdőkben érdemes keresni, eső után, de vannak gombák, melyek nem a fák tövében, hanem a réteken, mezőkön teremnek. Sokféle finom gombát szedhetünk, de ha nem vagyunk biztosak a dolgunkban, inkább piacon vásároljunk, ahol többnyire pincékben termesztett gombát árulnak. Ha mégis az erdőt választjuk, legyünk nagyon óvatosak!
Ehető és mérgező "gombapárok"
A kalapos gombák közül több az ehető, mint a mérgező. Sok ehető gombának azonban van mérgező „párja”. Ez azt jelenti, hogy létezik egy olyan fajta gomba is, amely külsőre nagyon hasonlít hozzá, de nem szabad leszedni, elfogyasztani.
Ilyen párok az ehető erdei csiperke és a mérgező gyilkos galóca, az ehető, nagyon finom vargánya és a mérgező farkastinóru, az ehető császárgomba és a mérgező légyölő galóca, vagy az ehető rókagomba és a mérgező világító tölcsérgomba.
Az erdei csiperke és a gyilkos galóca
Ha jobban megnézzük, azért van különbség az erdei csiperke és a gyilkos galóca között. A gyilkos galócának nemcsak gallérja, de bocskora is van. Kalapja lapítottabb, a kalap lemezei mindig fehérek.
A gombafogyasztás szabályai
Ha biztosnak is érezzük magunkat a gombák felismerésében, akkor is nézessük meg szakértővel őket. A piacok közelében gombavizsgálókat találunk, ahol kiválogatják számunkra az ehető gombákat. Arra is ügyeljünk, hogy a gomba nem áll el sokáig, még hűtőben sem. A belőle készített ételt is fogyasszuk el minél hamarabb!
A mérgező gomba hatása az emberi szervezetre
Ha mérgező gombát ettünk, a mérgezés első tünetei általában 1-2 órán belül jelentkeznek, fejfájással, hányingerrel, rosszulléttel. A veszélyesebbek néha csak egy nap múlva éreztetik hatásukat, de akkor sokkal súlyosabb tünetekkel járnak, néha halálosak. Ha gombaevés után rosszul érezzük magunkat, azonnal orvoshoz kell fordulni!
Érdekesség a gyilkos galócáról
A gyilkos galóca mérge annyira erős, hogy ha már egyetlen galóca is van az ételben, több ember is belehalhat, aki eszik belőle.
Gombatermesztés
A piacokon, üzletekben vásárolható gombák többségét nagy, homályos, nedves pincékben termesztik, tökéletesen biztonságosak.