A mérés
A mérés tulajdonképpen nem más, mint az anyag valamely tulajdonságának összehasonlítása egy önkényesen választott egységgel.
A piacon kérünk egy darab húst. Az eladó a mérleg egyik felére rakja a húst, a másik oldalra elkezdi pakolni a súlyokat. Ha a mérleg serpenyői egyvonalban vannak, összeszámolja, mennyi súlyt rakott rá. Ez a szám a mérőszám.
A mérési művelet eredményét a mérőszám és a mértékegység szorzataként értelmezzük, és a hús súlyára azt mondjuk: 3 kilogramm.
Mértékegységek
A mértékegység az az egység, amivel a megmérendő anyag tulajdonságát összehasonlítjuk.
A különböző tulajdonságok mérésére használt mértékek:
- hosszúság – méter (jele: m)
- tömeg – gramm (jele: g)
- idő – másodperc (jele: s)
- űrtartalom – liter (jele: l)
Egy tulajdonság összehasonlítása az alapegységgel.
Az az egység, amivel a megmérendő tulajdonságot összehasonlítják.
Törtrészek, többszörösök
Ha két város távolságát szeretnénk megadni, akkor nem az alapegységet, a métert, hanem az ezerszeresét, a kilométert használjuk. Ezzel elkerüljük a túl nagy számok használatát. Sopron és Debrecen távolságára nem azt mondjuk, hogy 436000 méter, hanem 436 kilométer.
Az apró dolgok mérésénél is gondban lennénk a méter használatával, ezért ilyen esetben a méter töredékét használjuk egységnek, a millimétert, vagy centimétert.
Az alapegység többszöröse.
Az alapegység töredéke.