A gyümölcs- és zöldségeskertek kártevői
A zöldségeskert, a gyümölcsös gondozása egész évben ad munkát gazdájának. Ahhoz, hogy a termés megfelelő mennyiségű és minőségi legyen, gondozás, odafigyelés szükséges. A termést megkárosító, tönkretevő kártevőket időben fel kell fedezni, ellenük a védekezés legjobb módját meg kell találni.
Régebben a védekezés legbiztosabb módjának a növények permetezését tartották. A permetezés előnye, hogy hamar érhetünk el eredményt vele, és a lebonyolítási folyamata is viszonylag rövid. Ugyanakkor hátránya, hogy a vegyszerek „beépülnek” a zöldség és gyümölcs húsába, és fogyasztásukkor mi magunk is vegyszereket fogyasztunk.
Leggyakoribb kártevők:
- Molyfélék (pl. almamoly)
A kukacos almában az almamoly lepke hernyója található. A hernyók rágják be magukat a gyümölcsbe.
- Peronoszpóra
Gombabetegség, mely a levelet és a bogyót is megtámadja. (Káposzta, szőlő stb.)
- Lisztharmat
Gombabetegség, mely a virágzatot támadja meg, így a sárgarépa, paprika, borsó és petrezselyem, valamint az alma, körte, kajszi, őszibarack, köszméte és ribizke fokozottan érzékeny rá.
- Káposztalepke
A fejes káposzta kártevője.
- Cserebogár
A veteményeskert kártevője: az egész növényt rágja.
- Burgonyabogár
A burgonya kártevője, lárvái rágják a levelet.
Védekezés a kártevők ellen
A vegyszer a kórokozók, növényi kártevők elleni védekezési eszköz, kémiai úton előállított anyag. A vegyi növényvédelem legfontosabb szabálya az, hogy a megfelelő növényvédőszert a megfelelő töménységben használjuk. Fontos, hogy a vegyszer használata és a zöldség, a gyümölcs leszedése között megfelelő idő teljen el, hogy a káros anyagok lebomolhassanak.
A gyümölcsfáknál alkalmazni szoktak tél végi, ún. lemosó permetezést, mely hosszabb távra is kielégítő védelmet nyújt. Nyáron csak akkor célszerű permetezni, ha feltétlenül szükséges. Ha a gyümölcsfán a levelek összekunkorodnak, az a levéltetvek fertőzésének a jele. Ám, ha ez csak kis területet érint a fán, célszerűbb, és a környezetre is kímélőbb megoldás, ha a fertőzött leveleket leszedjük, és gondosan elégetjük!