Tananyag választó:
Gazdasági ágak és a hozzájuk kapcsolódó nyersanyagok
A mezőgazdasági nyersanyagok és a hozzájuk kapcsolódó iparágak
Amikor beleharapsz egy lekváros buktába, nem is gondolnád, hány ember munkája kerül eléd a reggelidhez. A szilvafát a gyümölcsösben kertészek gondozzák, míg az érett szilvát a konzervgyárakban lekvárrá főzik, csomagolják, majd a pékségben elkészítik a buktát. A süteményhez liszt, tej és élesztő is kell. A búzát a malomban őrlik, a tehenészetből szállított tejet a feldolgozó üzemekben készítik a számodra megszokott reggeli kakaó „alapanyagává”. Az élesztőt (ami gomba) élelmiszer feldolgozó üzemekben állítják elő. A mezőgazdasági nyersanyagok kényesek, könnyen romlanak. Ezért gyorsan, nagy körültekintéssel dolgozzák fel, majd tartósítják azokat. A mezőgazdasági nyersanyagokat –szilva, búza, tej-, az élelmiszeripar különböző ágai –konzervipar, malomipar, tejipar, sütőipar- dolgozzák fel késztermékké, élelemmé. Ezeket a késztermékeket vásároljuk meg és fogyasztjuk nap, mint nap.