Évszakok a zöldségesben
Magyarország éghajlata nem csak a gyümölcstermesztéshez kedvező. A sok napsütés hatására laza talajon jól megteremnek a zöldségfélék is. Például a paradicsom, a paprika forró éghajlatú területről, Közép-Amerikából származik, de nálunk is kitűnően fejlődik.
Leggyakoribb termesztett zöldségféléink a paradicsom, a paprika, a vöröshagyma és a fokhagyma, a veteményborsó és a veteménybab, a petrezselyem és a sárgarépa, a burgonya, a káposzta, a karalábé, az uborka és a fejes saláta.
A zöldségfélék egy részét melegházban előnevelik, és a palántákat ültetik ki a kedvező időjárás eljöttével a szabadba. A paradicsom, a paprika, a zöldségfélék egész nyáron folyamatosan megtalálhatók a kiskertben, míg a zöldborsó és az újhagyma a kora tavasz ajándéka. A vöröshagymát, káposztát, burgonyát nyár végén-ősszel szedik fel a földből, és megfelelő tárolás (pl. kamra, száraz pince) mellett egész télen egészséges és változatos táplálékot biztosít számunkra.