A zöldségek
Termesztett növényeink közül a piacon leggyakrabban a különböző zöldségek tömkelege kelt feltűnést. Kapható itt sárgarépa, paprika, paradicsom, káposzta, saláta, karalábé, zeller, karfiol és retek, de vöröshagyma, fokhagyma és póréhagyma is.
Zöldségnek, zöldségfélének azokat a termesztett növényeket nevezzük, amelyeket általában ételízesítőként, illetve saláta- vagy főzelék-alapanyagként használunk.
A gyümölcsök
Egyes növények termése húsos, leves és édes, nyersen is ehető. Főleg a fák és a bokrok termései között találunk ilyeneket. Ezek a termések a gyümölcsök. A gyümölcsöt termő növényeket – a szilvafát, a cseresznyefát, a ribizlibokrot stb. – az ember előszeretettel telepíti meg környezetében. A piacon a zöldségek mellett a hazánkban termesztett gyümölcsféléket is megfigyelheted, sőt manapság már távoli tájakról származó különlegességeket is felfedezhetsz (mangó, avokádó, papaja).
A növények héjból, gyümölcshúsból és magból álló részét gyümölcsnek nevezzük.
Növénytermesztés
A XX. század folyamán kialakult korszerű mezőgazdaság irányába az emberiség már évezredekkel ezelőtt megtette az első lépéseket. A zöldségek, a gyümölcsök vagy a különböző gabonafélék az ember rendszeres és fáradságos munkájának eredményeként válnak mindenki számára elérhetővé.
Zöldségeskert, gyümölcsös
A zöldségnövények termesztésével, gyümölcsfák telepítésével, gondozásával nem csak mezőgazdasági vállalatok foglalkozhatnak, nagyüzemi körülmények között. Vidéken és a városok külső övezetében, gyakran a lakóházak közvetlen környezetében is megfigyelhetünk – akár csupán zsebkendőnyi területen – zöldségeskerteket. Ugyanígy miniatűr „háztáji” gyümölcsösök is léteznek, az emberek többsége ugyanis szívesen ültet néhány szilva-, alma- vagy barackfát a kertjébe, telkére.