Tananyag választó:
Jód és keményítő színreakciója
Eszköztár:
Jód és keményítő színreakciója - Kísérlet

A kísérlet leírása

1. Kevés liszttel kevert (hamisított) és tiszta tejfölre, (esetleg kettévágott burgonyára) cseppentsünk alkoholos jódoldatot. A keményítő tartalmú anyagokon kék színreakció tapasztalható.
2. Vizes jódoldatba (barna színű) csepegtessünk keményítő oldatot kb. 100:1 arányban (pl.: 10 cm3 jódoldathoz kb. 15-20 csepp keményítő oldat).
Itt is kék elszíneződést kapunk.
A kapott kék színű oldatot óvatosan melegítsük (vízfürdő, esetleg láng). A kék szín eltűnik.
Hűtsük le az oldatot, a kék szín ismét megjelenik.

Lugol-próba burgonyán

Feltételek

Szükséges anyagok és eszközök: vizes jódoldat, alkoholos jódoldat, 0,1 %-os keményítőoldat, burgonya, tejföl, liszt, főzőpohár, nagy méretű kémcső, kerámiaháló, vasháromláb, Bunsen-égő.

Magyarázat

A jód oxigéntartalmú oldószerekben barna színnel oldódik, mert elektron szerkezetét kis mértékben a környezet is befolyásolja. A keményítő amilózhélixének belsejébe pontosan befér a jódmolekula. Ebben az új környezetben gyenge van der Waals vonzás rögzíti őket, ez hatással van az elektronszerkezetre és az elnyelt fény hullámhosszára, tehát arra a színre amit mi látunk.
Ez a reakció kis mennyiségű keményítő (vagy jód) kimutatására is alkalmas.
Melegítés hatására a jódmolekulák kidiffundálnak a hőmozgás miatt szétzilálódott hélixből.
Hűtés hatására visszaáll a hélix és benne a jódmolekulák.

Biztonsági információk

Figyelem!
Az elemi jód mérgező, gőzeit nem szabad belélegezni! Tartsuk be a tűz- és balesetvédelmi szabályokat!