Tananyag választó:
Fehérjék kicsapódása
Eszköztár:
Fehérjék kicsapódása - Kísérlet

A kísérlet leírása

Két kémcsőbe önts 2–2 cm3 tojásfehérje-oldatot! Egyikhez adj réz-szulfát kristályt! A másikat enyhén melegítsd!
Milyen változást tapasztalsz a kémcsövekben?
Mi a változás neve?
Mi a változás szerkezeti oka?

Tojás
Réz-szulfát
Fehérjék kicsapódása
Fehérjék kicsapása melegítéssel

Feltételek

Szükséges eszközök és anyagok: tojásfehérje-oldat, szilárd réz-szulfát (CuSO4), borszeszégő, kémcső, kémcsőfogó, csipesz.

Magyarázat

Az oldatok megzavarosodtak. (Az első kémcső tartalma kék lett.)
A fehérjék kicsapódtak oldatukból (koaguláltak), térszerkezetük (irrevezibilisen), visszafordíthatatlanul megváltozott.
A nehézfémsók és a hő megváltoztatják a fehérjék érzékeny térszerkezetét.

Biztonsági információk

Figyelem! A réz-szulfát lúgos kémhatású, marási sérülést okozhat.