A hidrogén-kloriddal (HCl), amelynek vizes oldata a sósav, már korábban megismerkedtünk . A hidrogén-kloridot sokféle célra használják: különböző szerves vegyületek (PVC, gyógyszerek, stb.) előállítására, fémek maratására. Az ún. háztartási sósav vízkő oldására is kitűnő, bár erre a célra kevésbé maró hatású vegyszerek is elterjedtek.
A sósav maró és vízkőoldó hatása egyaránt az oldat savasságával van összefüggésben. Híg sósavval pótolni lehet gyomornedvünk savtartalmát is.
A természetben a hidrogén-klorid anionjának, a kloridionnak fémionokkal alkotott vegyületei fordulnak elő: közülük legismertebb a kősó (konyhasó, NaCl).
A hidrogén-kloridot az ipar régen hidrogén és klór egyesítésével állította elő. Ma a műanyaggyártás (PVC gyártás) melléktermékeként sokkal több sósav keletkezik, mint amennyire szükség van.
A hidrogén-klorid színtelen, szúrós szagú, vízben kitűnően oldódó gáz.
A hidrogén-halogenidek közül a hidrogén-fluorid nemcsak savasságáról ismert. A hidrogén-fluorid vizes oldata az üveget is oldja. Emiatt a hidrogén-fluorid-oldatot tilos üvegedényben tárolni.