Az etánból egy oxigénatom beépítésével származtatható alkohol az etanol (C2H6O, C2H5OH). Konstitúciójából (CH3-CH2-OH) következően etil-alkoholnak is hívják.
Az etanol triviális neve borszesz. Az elnevezés onnan származik, hogy korábban a vegyipar is cukortartalmú anyagok erjesztésével állította elő. A szőlőcukor (C6H12O6) borélesztő baktériumok hatására alakul át. |
Az etanol a metanolhoz hasonlóan színtelen, a víznél kisebb sűrűségű, a vízzel, de apoláris oldószerekkel is kitűnően elegyedő folyadék. Jellegzetes, kellemesen édeskés illata van. A vegyület fizikai sajátságait a metanolhoz hasonlóan a molekulák között kialakuló hidrogénkötések befolyásolják. Ez az oka a víz és az alkohol elegyítésekor bekövetkező térfogatcsökkenésnek (kontrakciónak) is.
Az etanol kémiai sajátságai nagyon hasonlítanak a metanoléhoz: éghető (gyúlékony), enyhe oxidációjakor acetaldehiddé alakul. Vizes oldatasemleges kémhatású, és nátriummalhidrogénfejlődés közben reakcióba lép, miközben nátrium-etilát (nátrium-etoxid) keletkezik.
Az etil-alkoholt főként a kőolajpárlatok hőbontásából származó etilénből állítják elő (régen a metánból (földgázból) előállított acetilénből is).
Az emberi fogyasztásra is alkalmas alkoholt cukortartalmú folyadékok erjesztésével állítják elő. A 10-12%-nál töményebb alkoholos italokat desztillációval nyerik, mivel az élesztőgombák elpusztulnak az ennél töményebb oldatban. Az alkoholos italok nagy mennyiségben való fogyasztása súlyos mérgező hatással van az emberi szervezetre. Tönkreteszi az idegrendszert, illetve a mérgező anyagok lebontásában fontos májat. A fiatal, fejlődő szervezet számára minden csepp alkohol méreg!
Az alkohol kitűnő oldószer, és sokféle szerves vegyület kiindulási anyaga. Baktériumölő hatása miatt fertőtlenítésre is használják (a jódtinktúra is alkoholos jódoldat). Égési tulajdonságai miatt használják alkohol üzemű, környezetkímélő robbanómotorokbanis.