A kísérlet:
A következő kísérletben zselatinból állítunk elő habot.
Zselatin-hab:
A zselatin olyan protein (fehérje jellegű vegyület), amely vízben felfőzve, majd lehűtve kocsonyát képes alkotni. A protein hosszú szálai sok víz molekulát kötnek meg. Kísérletünkben ezek a hidrátburokkal rendelkező szálak alkotják összekapcsolódva a hab buborékjainak falát. Erős, kemény habot lehet így előállítani.
A kísérlet menete:
• A habot felfújó gáz legyen most a széndioxid, amit NaHCO3-ból (ház-tartásban sütőporból vagy szódabikarbónából) állítunk elő ecetsavval (háztartási ecettel). Ezt a kísérletet, kivételesen otthon is bátran el lehet végezni, mert veszélytelen.
• Először főzzünk fel vízben 2 kanál zselatinport!
• Hűtsük le és adjunk hozzá 10 cm3 20%-os ecetsavoldatot!
• Másik pohárban (edényben) oldjunk fel 2 kanál NaHCO3-ot és öntsük az előzőhöz!
Biztonsági információk:
A kísérlet veszélytelen, látványos és háztartási vegyszerekkel is elvégezhető. A mérőhenger alá érdemes tálcát tenni, mert a hab könnyen kifut.
Szükséges anyagok és eszközök:
Szükséges anyagok és eszközök: zselatinpor, NaHCO3 (sütőpor vagy szódabikarbóna), ecetsav, mérőhenger.
Magyarázat:
A buborékok belső nyomása nagyobb a külső légnyomásnál a fejlődő CO2-gáz következtében.