A kísérlet:
A következő kísérletben tojásfehérjé-ből állítunk elő habot.
Tojáshab:
Süteménysütéskor szoktunk általában habot verni. Fáradságos munka a levegőt a fehérjeoldatba verni, diszpergálni. A kezünk vagy a habverő elektromotorja fárad el.
A kísérlet menete:
• Nagyobb főzőpohárban a tojásfehérjét hígítsuk fel kétszeresére és igyekezzünk a kocsonyás állagát megszüntetve elkeverni!
• Adjunk hozzá 3-4 kanál NaHCO3-ot és lassan, keverés közben főzzük fel.
• Forrás előtt, hogy a fehérje ne csapódjon ki, a melegítést fejezzük be.
• Másik kisebb főzőpohárban oldjunk fel 3 kanál Al2(SO4)3-ot!
• A két oldat 30-30 cm3-ét öntsük össze!
• A reakció során felszabaduló szén-dioxid kemény habot fúj fel.
Fehérje-hab - Biztonsági információk
A kísérlet veszélytelen, látványos és háztartási vegyszerekkel is elvégezhető. A mérőhenger alá érdemes tálcát tenni, mert a hab könnyen kifut.
Szükséges anyagok és eszközök:
Szükséges anyagok és eszközök: tojás, NaHCO3 (sütőpor vagy szóda-bikarbóna), szilárd Al2(SO4)3, víz, mérőhenger.
A reakció során felszabaduló szén-dioxid kemény habot fúj fel.
Savas közegben a hidrogén-karbonát-ionok bomlanak és széndioxid szabadul fel.
Érdekesség:
A tűzoltók régebben állati fehérjehulladékból (szarv, pata, csont, stb.) előállított fehérje habokat használtak oltáshoz. Mára kizárólag szintetikus habképzőt használnak. Az oltás helyszínén állítják elő a habot. A gázfázis rendszerint szén-dioxid.