Tananyag választó:
Görgetve, ugrálva, lebegve
Eszköztár:
Görgetve, ugrálva, lebegve - Magyarázat

Magyarázat

A folyó munkaképessége nagy lejtésű hegyvidéken nagyobb, mint amennyi hordaléka elszállításához szükséges, mert itt a legnagyobb a sebessége. Ezért pusztító munkát végez: tevékenységük következtében a völgyek V-alakban mélyülnek, a felszín élesen feltagolódik.
A lecsökkent sebességű vízfolyás már nem képes nagy munkát végezni: nem tud bevágni a felszínbe. Éppen annyi hordalékot bír elszállítani, mint amekkora energiával rendelkezik. Az ilyen folyók kanyarogva szélesítik medrüket. A kanyar külső oldalán erősebb a vízáramlás, ezért a part pusztul, meredeken alámosódik: ún. alámosott part alakul ki. A kanyar belső oldalán viszont a lassabb vízmozgás miatt épül a part, s ún. övzátonyok alakulnak ki.
A folyó munkaképessége kis lejtésű területen már kisebb, mint amennyi hordaléka elszállításához szükséges. A lerakott hordalékból zátonyokat, szigeteket épít a medrében. A vándorló, növekedő zátonyok szétágazásra és a régi meder elhagyására kényszerítik a folyót. A szétágazó, medrét állandóan változtató folyó hordaléka lerakásával töltögeti, építi a felszínt.


Kapcsolódó információk: