Tananyag választó:
Geológiai fogalmak - 1.
Eszköztár:
Aa-láva

Egy Hawaii-on használatos szó olyan láva megjelölésére, amelynek felszíne a durva törmelékben erősen töredezett.

Abszolút kormeghatározás

A kőzetekben található radioaktív elemek segítségével történő kormeghatározás, mely különféle módszerekkel történhet. A módszer alapjául a radioaktív elemek lebomlási ideje szolgál. Az egyes elemek más-más felezési idővel alakulnak át stabil elemmé. A felezési idő az az időtartam, amely alatt a radioaktív anyag fele stabil állapotúvá alakul. A radioaktív és a stabil anyag arányából következtetni lehet az anyag korára.

Aktív vulkán

Vulkán, amely működik. Értenek még olyan vulkánt is alatta, amely bár jelenleg nem működik, de kitört a történelmi idők során és valószínűsíthető kitörése a jövőben is.

Alkálikus kőzetek

Olyan kőzetek, amelyek az átlagosnál nagyobb mennyiségű nátriumot és káliumot tartalmaznak. Ilyen például a bazaltsapka, a Hawaii-szigetek vulkánjain.

Alvó vulkán

Olyan tűzhányók, amelyek jelenleg nem működnek, de még működhetnek.

Andezit

Vulkanikus kőzet vagy láva, amelynek jellemzően közepesen sötét a színe és 52-65% szilícium-dioxidot tartalmaz. Mérsékelt mennyiségben található benne vas és magnézium.

Appalache-hegység

Észak-Amerika keleti partjain húzódó hegység, amelynek láncai főleg a szilur és a karbon időszakban gyűrődtek fel.

Árokrendszer

Döntően óceáni hátságoknál figyelhető meg, ahol a kőzetlemezek elválnak egymástól. Itt keletkezik a bolygó új kérge. Szárazföldeken ritkábban található, de jobban tanulmányozható. Klasszikus példája a Kelet-Afrikai-árokrendszer.

Ásvány

Kőzeteket felépítő anyagok, melyek kristályosodott kémiai vegyületek. Egyneműek, a kéreg természetes származású építőegységei. Képlettel jellemezhetők. Tulajdonságaik alapján többféleképpen rendezhetők. Több mint 2000 ásványból 200 kőzetalkotó jelentőséggel bír. (Gyakori a földpát, piroxén, kvarc, amfibol, olivin, stb.)