Tananyag választó:
Légpárnás léggömb
Eszköztár:
Légpárnás léggömb - Kísérlet

A kísérlet leírása

A felfújt léggömbben uralkodó túl-nyomás következtében kiáramló levegő a léggömb talpa alatt légpárnát képez, amely az asztal felett felemelve tartja a szerkezetet.

A kísérleti eszköz összeállítása

A kísérlet menete

A szétbontott CD tartó doboz egyik feléből fonálfűrésszel vagy körvágóval vágjunk ki egy 90-100 mm átmérőjű körlapot, majd közepébe fúrjunk 2 mm átmérőjű lyukat! Ez lesz a léggömb talpa.
A védőcsőből ki kell alakítani egy teleszkópszerűen egymásba csúsztatható csőpárt (1. ábra)! A két csődarabot könnyedén egymásba kell tudnunk csúsztatni, de ugyanakkor szorosan kell illeszkedniük. A kész léggömb A kész léggömb
A vastagabb cső elkészítése tágítással az alábbiak szerint történhet: Szerezzünk a műanyag cső átmérőjével megegyező vastagságú fém rudat, és azzal végezzük el a tágítást! Ehhez nem fontos a műanyag csövet felmelegíteni, hidegen is elvégezhető az eljárás, de viszonylag nagy kézerő szükséges hozzá. Célszerű a művelethez legalább tíz centiméter hosszú csövet levágni, így könnyebb lesz a dolgunk, és a munkamenetet követően szabjuk csak le a 2 cm-es darabot. Leszabás után ragasszuk a műanyag körlap közepére, vigyázva, nehogy a furatot a ragasztóval eltömítsük!
A 3 cm-es vékonyabb csődarabot, a 2. ábra szerint befőzési gumigyűrűvel erősítsük a léggömb szájához!
A léggömb elkészítése 2. ábra A léggömb elkészítése Fújjuk fel a léggömböt, kiálló csövét gyors mozdulattal csatlakoztassuk a talp csőcsonkjához, majd helyezzük a talppal lefele sima, vízszintes felületre! A léggömböt kicsit meglökve, az könnyedén, súrlódás mentes mozgással "siklik" odébb (3. ábra).

A légpárnás léggömb

Megjegyzések, kiegészítések

A kísérlethez mindenekelőtt gömbformájú léggömböt válasszunk, azok közül is az erősebb anyagból lévőt!
Célszerű a felfújáshoz gumimatrac-pumpát, vagy más fújtatóeszközt használni, mert a tüdő páradús levegője a léggömb élettartamát lerövidíti.

Feltételek

Szükséges anyagok és eszközök:
- gömb alakú játékléggömb,
- feleslegessé vált CD tartó műanyag doboz, vagy hasonló vastagságú és nagyságú műanyag lap,
- 10-12 cm hosszú, 10-12 mm átmérőjű elektromos vezetékek falban történő vezetésére használt védőcső (régebben bergmanncső néven volt ismert),
- befőzési gumigyűrű,
- kétkomponensű vagy pillanatragasztó.

Magyarázat

A léggömbtalp furatán kiáramló levegő légpárnát képez a talp és az asztallap között, így gyakorlatilag súrlódás nem lép fel mozgás közben. A léggömb előrehaladását mindössze a légellenállás akadályozza.

Biztonsági információk

Figyelem!
A kísérlet elvégzésénél tartsuk be az általános balesetvédelmi szabályokat!