Tananyag választó:
Az atombomba működése
Eszköztár:
Az atombomba működése - Megoldás

1) Az atombomba főbb részei és szerepük.
A bomba szerkezete a következő: közepében található egy neutronforrás, ami a hasadáshoz szükséges neutronokat szolgáltatja. A kritikus térfogatnál nagyobb térfogatú hasadóanyagot (lehet plutónium vagy 235-ös urán) több, a kritikus térfogatnál kisebb részre szétszedve, a neutronforrás körül, tőle elszigetelve helyezik el. Ennek következtében a láncreakció nem indul be. A hasadóanyagot hagyományos robbanóanyag veszi körül. A bomba felrobbantásakor a hagyományos robbanótöltet összepréseli az uránt, közepében a neutronforrással. Beindul a szabályozatlan láncreakció és a másodperc törtrésze alatt hihetetlen mennyiségű energia szabadul fel, szörnyű pusztítást végezve. A hasadásos bomba
2) Az atombombában használt hasadóanyag:
Plutónium vagy az urán 235-ös izotópja.
3) Az atombombában létrejövő láncreakció feltétele.
A hasadásos bombában (atombomba) a láncreakció ellenőrizetlenül zajlik. Létrehozásához a kritikus térfogatnál (kritikus tömeg) nagyobb térfogatú hasadóanyag szükséges. Ez az urán esetén körülbelül 10 cm átmérőt jelent.
A kritikus térfogat az a térfogat, amelynél a hasadáskor keletkező neutronok már nem szöknek el, mielőtt újabb hasadást okoznának. Ha ennél a térfogatnál nagyobb térfogatú hasadóanyagot lassú neutronokkal bombáznak, abban beindul a szabályozatlan láncreakció, bekövetkezik a robbanás.
Az atombomba láncreakciójának feltétele 4) Az atombomba felrobbantását követő hatások:
Rövidtávú hatások:
- rendkívül magas hőmérséklet,
- lökéshullám,
- rendkívül intenzív radioaktív sugárzás;
Hosszú távú hatások:
- maradó radioaktív sugárzás.
Hiroshima az atomtámadás után


Kapcsolódó információk: