Tananyag választó:
A rendíthetetlen vizespohár
Eszköztár:
A rendíthetetlen vizespohár - Kísérlet

A kísérlet leírása

Találós kérdés: mi az, amit egy gyertya nem tud, de két gyertya már igen? Megoldás: libikókázni. Az alább ismertetendő kísérletben a kis mérleghintára felerősített égő gyertyák köz-beavatkozás nélkül libikókáznak.
A kísérleti eszköz elkészítése nem igényel nagy ügyességet, barkácsolási készséget, és rövid idő alatt megépíthető.

A kísérlet menete

Találós kérdés: mi az, amit egy gyertya nem tud, de két gyertya már igen? Megoldás: libikókázni. Az alább ismertetendő kísérletben a kis mérleghintára felerősített égő gyertyák közbeavatkozás nélkül libikókáznak.
A kísérleti eszköz elkészítése nem igényel nagy ügyességet, barkácsolási készséget, és rövid idő alatt megépíthető.
A kísérlet menete:
Készítsük el a mérleghintát az 1. ábra alapján! A NYÁK lemezből kivágott részeket forrasztással (vagy ragasztással) rögzíthetjük egymáshoz.
Hintázó gyertyák A hinta működtetésénél a billegő karhoz forrasztott (ragasztott) ék mérete játszik fontos szerepet. Ha a gyertya vastagsága d, akkor az ék magassága d/2 legyen (2. ábra)!
Hintázó gyertyák Ennél 0,5-1 milliméterrel lehet nagyobb, de kisebb semmiképpen sem. Az ék élét reszelővel alakíthatjuk ki.
Működtetése
Erősítsük fel a két gyertyát a gumigyűrűk segítségével a kar végeire! A gyertyák hosszának nagyobb része nyúljon túl a végeknél!
Helyezzük el a kart az állványon úgy, hogy az ék az éktartóba kerüljön!
A gyertyák hosszirányú elmozdítgatásával hozzuk olyan helyzetbe a vízszintesen tartott kart, hogy elengedéskor az vagy az egyik, vagy a másik oldalra billenjen el! (A bizonytalan egyensúlyi helyzet miatt állhat elő ilyen állapot.)
Tegyünk a gyertyák alá, az asztallapra papírlapokat, amik majd felfogják a lecsöppenő paraffint.
Gyújtsuk meg először az alsó, közvetlenül utána a felső gyertya kanócát (3. ábra)!

Hintázó gyertyák

Feltételek

Szükséges anyagok és eszközök:

  • 2 db 13 milliméter vastag háztartási gyertya (sírgyertya);
  • 2 db befőttes gumigyűrű;
  • kétoldalas NYÁK lemez (a nyomtatott áramkörök készítéséhez használt rézfóliás lemezt elektronikai szakboltokban lehet beszerezni);
  • fémfűrész; reszelő; forrasztópáka.

Magyarázat

A meggyújtás után az alsó gyertyáról több paraffin olvad le, mert annak lángja, a gyertya helyzete folytán közelebb van a gyertyatesthez (4. ábra), így súlya is szaporábban csökken, mint a fentié. Hintázó gyertyák

Biztonsági információk

Figyelem!
A kísérlet elvégzésénél tartsuk be az általános balesetvédelmi szabályokat! Különösen ügyeljünk az égési sérülések megelőzésére!


Kapcsolódó információk: