Tananyag választó:
A rendíthetetlen vizespohár
Eszköztár:
A rendíthetetlen vizespohár - Kísérlet

A kísérlet leírása

A testek tehetetlenségét látványosan szemléltető kísérlet.

A kísérlet menete

Az asztalon levő gyufásdobozra helyezzük rá a vízzel telt poharat, és tegyük fel a kérdést: "Hogyan vehető ki a skatulya a pohár alól, ha sem a dobozt, sem a poharat nem érinthetjük meg kézzel?"!
A megoldás az alábbi: a vonalzó segítségével határozott mozdulattal ki kell ütni a gyufásdobozt a pohár alól (1. ábra). Szükséges eszközök Gyakorlott kísérletezőnél a feladat nem jelent nehézséget, a doboz elrepül, a pohár az asztal lapjára kerül, s a pohárból nem löttyen ki egy szemernyi víz sem. "Kezdőknél" ajánlott először üres pohárral kísérletezni!
Próbálkozzunk meg több gyufásdobozzal is! Rakjuk egymás tetejére a dobozokat, és az oszlop tetejére a poharat! Mindig a legalsó dobozt üssük ki!

Megjegyzések, kiegészítések

A kísérlet végzésénél a vonalzót nyomjuk erősen az asztal lapjához, így biztosítva, hogy mindig csak a legalsó skatulyát találjuk el.
Több dobozzal végzett kísérletnél a kiütést felváltott irányokban végezzük, különben az oszlop minden ütés alkalmával kicsit elferdül, végül el is borulhat.
Időállóbb a kísérleti eszközünk, ha gyufásdoboz helyett keményfából készítünk fakorongokat (esztergával vagy körvágóval). A korong átmérője közel ugyanakkora, mint a pohár talpátmérője, vastagsága pedig 6-8 mm legyen (2. ábra)!
Pohár Kis tömegű, (üres műanyag) pohár alól nehéz úgy kiütni a skatulyát, hogy a pohár talpon maradjon. Ekkor az erőhatás idejének csökkentésével (a kiütési sebesség növelésével) kell próbálkoznunk!

Feltételek

Szükséges anyagok és eszközök:

  • vastag falú vizespohár,
  • néhány doboz gyufa,
  • 30-50 cm-es favonalzó.

Magyarázat

A mozgást a nagy tömegű test (pohár) tehetetlensége miatt nem képes átvenni, mert a súrlódási erő, ami gyorsítaná, igen rövid ideig hat.

Biztonsági információk

Figyelem!
A kísérlet elvégzésénél tartsuk be az általános balesetvédelmi szabályokat!


Kapcsolódó információk: