Tananyag választó:
A jég olvadáspontjának sózással történő megváltoztatása - Kísérlet

A kísérlet leírása

Sózással megváltoztathatjuk a jég olvadáspontját.

A kísérlet menete

A hűtőszekrény mélyhűtő részéből vegyünk elő kb. 0,5 kg-nyi jégkockát, és egy vágódeszkán törjük apróbb darabokra kalapács segítségével. A jégkását tegyük egy edénybe, majd jól sózzuk meg, és adjunk hozzá kb. 2 dl vizet. Összekeverés után, mérjük meg a víz hőmérsékletét! Azt tapasztaljuk, hogy a víz hőmérséklete 0 °C alatt van.

Jég

Feltételek

Szükséges anyagok és eszközök:

  • edény,
  • jégkocka,
  • víz,
  • hőmérő,
  • kalapács,
  • vágódeszka.

Magyarázat

Az olvadáspontot befolyásoló tényezők közül az egyik a folyadék összetétele. Általános törvény, hogy a tiszta anyag olvadáspontjához képest a folyadék olvadáspontja (fagyáspontja) lecsökken, ha benne valamilyen anyagot feloldunk. Ha például vízben konyhasót oldunk fel, akkor az oldat folyadék maradhat egészen -22 °C-ig. A jég sózása csökkenti az olvadáspontot

Biztonsági információk

Figyelem!
A kísérlet elvégzésénél tartsuk be az általános balesetvédelmi szabályokat! Különösen ügyeljünk testi épségünkre a jégkockák összetörésénél! Az üvegedényekkel és a hőmérővel óvatosan bánjunk!


Kapcsolódó információk

A jég olvadáspontjának nyomásfüggése. Jég átvágása vékony fémhuzallal


Kiegészítő szövegek

Az oldatok ezen viselkedését használjuk ki akkor, amikor télen sózzuk az utakat. Ugyanezért nem fagy meg télen a gépkocsik hűtőrendszerébe, ablakmosó tartályába és akkumulátorába töltött vizes oldat.