Ha tűzhelyen melegítünk vizet, az edényben egy bizonyos idő múlva kevesebb vizet találunk. Ha az edényt előzőleg lefedtük, a fedőt leemelve, azon vízcseppeket látunk.
Végezzük el az alábbi kísérleteket: eredetileg 60 °C -os vizet melegítünk főzőpohárban, intenzív lángon, miközben folyamatosan mérjük a hőmérsékletét. 100 °C közelében, amikor már jól láthatók a vízben a buborékok, a további energiafelvétel ellenére a hőmérséklet nem emelkedik. A víztömeg belsejében buborékok keletkezése látható. A víz mennyisége érzékelhető mértékben fogy, a víz gőzzé alakul.
Ez a halmazállapot-változás a forrás. Ha a forrásban lévő folyadék fölé egy fedőt tartunk, megjelennek a vízcseppek a hidegebb fedő felületén. Ezt a forráshoz képest fordított folyamatot, amikor a vízgőzből ismét víz lesz, lecsapódásnak nevezzük.
Természetesen nem csak a víz képes forrásra, más folyadékokat is elforralhatunk, de ilyenkor a folyamat más hőmérsékleten következik be.