A hasnyálmirigy
A hasnyálmirigy hosszan elnyúlt (12-14 cm), keskeny, mirigyes szerv. A hasüreg hátsó falához tapad. Részei a fej, a test és a farok. A hasnyálmirigy feje a patkóbél görbületében helyezkedik el, farka pedig a gyomor alatt és mögött. A hasnyálmirigy a hashártya mögött elhelyezkedő szerv.A hasnyálmirigy külső elválasztású mirigy funkciója
A hasnyálmirigy tartalmazza az emésztés szempontjából legfontosabb enzimeket. A szerv által termelt emésztőenzimek kivezetőcsőbe kerülnek, mely a patkóbélbe nyílik. A mirigy napi elválasztás kb. 1500 ml. A hasnyálmirigynedv lúgos kémhatású, és nagy mennyiségű bikarbonátot tartalmaz. Legfontosabb alkotórészei a fehérje-, szénhidrát-, és zsírbontó enzimek. A fehérjék bontását a tripszin, kimotripszin, polipeptidáz és dipeptidáz nevű enzimek végzik. A fehérjebontó enzimek proenzim (előenzim) formájában képződnek és a bél enterokináz nevű enzimje aktiválja őket. A szénhidrátokat az amiláz nevű hasnyálmirigy enzim bontja. A zsírok emésztését a lipáz enzim végzi.
A enzimtermelést befolyásoló folyamatok
A hasnyálmirigy emésztőnedv-termelése nem állandó. Éhezéskor szinte teljesen szünetel az elválasztó tevékenység, étkezés hatására azonban már 2-3 perccel a falat szájba vételét követően megindul ez a funkció. A hasnyálmirigy nedvtermelését legjobban a savanyú gyomortartalom bélbe kerülése fokozza.