A szénhidrátok energiadús vegyületek. Közéjük tartoznak az egyszerű cukrok és a keményítő. A sok cukrot tartalmazó ételek édesek (sütemények, csokoládék, lekvárok, méz, egyes gyümölcsök stb.). Nagy keményítőtartalmú élelmiszerek a burgonya, a rizs, a tésztafélék és a kenyér. A tápcsatornában a keményítő is egyszerű cukorrá, szőlőcukorrá emésztődik, és a vér így továbbítja a sejtekhez. A sejtlégzéssel, a cukor elégetésével a szervezet energiát nyer. A táplálékban levő szénhidrátfölösleg egy részét a máj tárolja, a fennmaradó mennyiség pedig zsírrá alakul a zsírszövetben. A túlzott szénhidrátfogyasztás ezért elhízáshoz vezethet.
A szénhidrátok közé tartozik a cellulóz is, amely azonban az emberi szervezet számára emészthetetlen. Táplálékaink rosttartalmának zömét a cellulóz alkotja, ezért fontos szerepe van a bélmozgások fenntartásában.
A zsírok energiát szolgált
atnak az életfolyamatokhoz, elégetésük jelentős hőtermeléssel is jár. 100 gramm zsírból kétszer annyi energia szabadul fel a sejtekben, mint ugyanannyi szénhidrátból vagy fehérjéből. A szalonna, a töpörtyű, a húsok, a vaj és a sajtok állati eredetű zsírokat tartalmaznak. Növényi eredetű zsírok (olajok) vannak például a dió, a mogyoró, a tök és a napraforgó magjában. Ez utóbbi sajtolásával állítják elő a legtöbb étolajat. A sok zsírt tartalmazó élelmiszerek fogyasztása nem egészséges: egyrészt elhízáshoz vezetnek, másrészt – ha az állati zsírokban levő koleszterin nevű anyag nagy mennyiségben kerül a szervezetbe – érelmeszesedést okozhat.
A fehérjék a szervezetünket felépítő alapvető vegyületek. A fehérjék mint enzimek szabályozzák az anyagcsere-folyamatokat, szükségesek a növekedéshez, a fejlődéshez. Sok fehérjét tartalmazó táplálék például a tojás, a tej és a tejtermékek, a húsfélék, a borsó és a bab. Szükség esetén a szervezet a fehérjéket képes átalakítani és energianyerésre felhasználni. Az ételekben levő fehérjék a tápcsatornában megemésztődve építőköveikre, aminosavakra bomlanak, és ezekből építi föl a szervezet a saját fehérjéit. Sejtjeink az aminosavak egy részét nem tudják előállítani, ezeket a táplálékkal készen kell fölvennünk. Ezért életbevágóan fontos, hogy ételeink elegendő mennyiségű és minőségű fehérjét tartalmazzanak.