Tananyag választó:
A kálvinizmus tanai
Eszköztár:
Célkitűzés, forrás

A forrás feldolgozásához szükséges előzetes pedagógiai információk

A forrás feldolgozása egyéni és csoportos munka nyomán is történhet. A feladat önálló következtetések levonására alkalmas. Az elemzést az egyszerűbb, tényszerű megállapítások megtételével érdemes kezdeni. Az elemzés előtt célszerű áttekinteni a reformáció megindulásával és a lutheri tanokkal kapcsolatos ismereteket.

Célkitűzés, eszközök

Az elemzés célja a kálvinizmus teológiai tanításának bemutatása, illetve e tanok gyakorlati életre gyakorolt hatásának feltárása.

Forrás

Becsüld nagyra az időt, s minden nap jobban törődj azzal, hogy ne veszíts egy percet sem, éppen úgy, ahogyan aranyadra és ezüstödre vigyázol. S ha hiábavaló szórakozás, öltözködés, dőzsölés, felesleges beszéd, haszontalan társaság vagy alvás kísért meg, hogy ellopja idődet, te még éberebb legyél. Kérdés: De vajon nem utasíthatom el a világot, hogy kizárólag üdvözülésemmel törődhessek? Válasz: Elutasíthatsz minden felesleges világi gondot és ügyet, mely megakadályozna lelki dolgaidban. De nem utasíthatod el az összes testi elfoglaltságot és szellemi munkát, azokat, amikkel a közjót szolgálhatod. Az egyház és az állam minden tagjának ki kell vennie részét az egyház és az állam javainak gyarapításában. Ha ezt megtagadod és azt mondod: én imádkozni és elmélkedni fogok, akkor úgy teszel, mint az a szolgád, aki kivonja magát nagyobb munkád alól, s csupán a könnyebb feladatot vállalja. Isten azt parancsolta neked is, hogy dolgozzál mindennapi kenyeredért, s ne legyél csupán here mások izzadságos munkáján. Ha Isten olyan utat mutat nektek, melyben saját lelketek, vagy mások lelkének károsodása nélkül törvényes módon többet nyerhettek, mint egy másik úton, ti pedig ezt az utat elkerülnétek s követnétek a kevesebb hasznot nyújtó utat, akkor hivatásotok egyik célját keresztezitek, akkor vonakodtok Isten akaratának végrehajtói lenni, adományát elfogadni, amit érte használhatnátok fel, ha Ő ezt kívánná. Persze nem az érzéki örömök és bűnök céljaira, de Istenért szabad dolgoznotok, hogy gazdagok legyetek.