Tananyag választó:
A feladat ismertetése

Mutasd be a források alapján az iszlám legfontosabb tanításait!
Kérdések:
• Hogyan értelmezi az 1. forrás a próféta szerepet?
• Hány istenségben hisz egy mohamedán ember?
• Értelmezd az iszlám öt oszlopát jelentő legfontosabb tanításokat!
• Az iszlám öt oszlopa, alapelve több ponton rokonságot mutat a másik két nagy monoteista vallással: a judaizmussal és a kereszténységgel. Keresd meg ezeket az egyezéseket!
• A Koránban több helyen megjelenik az igaz hitért vívott harc szükségessége. A 3. forrás azonban nemcsak harcra buzdít, hanem tartalmaz a harcot korlátozó, tiltó parancsokat is. Keresd meg ezeket!
• A Sulinet portálra vezető link segítségével nézz utána, hogy mi a jutalma a harcban elesetteknek!
• Ugyanebben a cikkben olvashatsz az iszlám irányzatairól is. Mi okozta az iszlám irányzatokra szakadását? Milyen következményekkel jár ez a szakadás napjaink iszlám országainak mindennapjaira?

1.forrás

"Ha valaki Mohamedet imádja, Mohamed meghalt.
Ám ha Istent imádja, Mohamed él és nem fog meghalni."
(Abu Bakr)

2.forrás

A hívő öt kötelessége:
1. Hitvallás (saháda), hogy egyetlen Isten van, és Mohamed az ő prófétája. Ez a legfontosabb pont, ettől eltérni nem szabad, ennek tagadása a sirk, a legfőbb bűn, mely eretnekségnek számít.
2. Az istentisztelet rítusai (szalát): virrasztás (vigília), recitáció, térdhajlítás, leborulás. Ezek a külsőségek keleti keresztény hatásra alakultak ki, az istentisztelet napja vasárnap vagy szombat helyett péntek. E napon csak az istentisztelet idejére tiltották a világi cselekedetek végzését, szemben a zsidósággal vagy a kereszténységgel, ahol az egész nap tiltott.
3. Alamizsnaadás (zakát). A kezdetben szabad, mindenki által önként meghatározott és önként adott összeg, később kötött mértékű állami adó.
4. Böjt (szaum). Zsidó eredetű, kezdetben az év első hónapjának 10. napja (a zsidó engesztelő böjt), majd a judaizmussal való szembefordulás után a Ramadán, tehát a mozgó holdév 9. hónapja.
5. Zarándoklás Mekkába (haddzs) a Kába-kőhöz, "Isten házához". Ez is zsidó hatás, hisz náluk a jeruzsálemi Salamon-templomban elhelyezett Frigyládában lakott Jahve.

3.forrás

„Harcoljatok Allah ügyéért azokkal, akik veletek harcolnak, de ne kezdjétek ti a harcot; Allah nem szereti az elsőként támadókat. De ne harcoljatok velük a Szent mecsetnél, hacsak ők nem harcolnak abban veletek. Ha azonban ők kezdenek harcolni veletek, öljétek meg őket… De ha abbahagyják, nincs ellenségeskedés… Aki erőszakosan lép fel veletek szemben, azzal szemben ti is erőszakosan lépjetek fel…
Harcoljatok azok ellen, akik nem hisznek Allahban … és nem vallják az igaz vallást…”