Az árdifferenciálás lehetőségei a szállodaiparban
Az árdifferenciálás akkor áll fenn, ha a vállalkozás ugyanazt a terméket vagy szolgáltatást különböző vendégeknek eltérő áron értékesíti. Alapvető célja a forgalom növelése. Rendszeresen használják ezt az ösztönzést a szállodák is. Milyen területeken alkalmazzák? Útmutató: Először a fogalmat kell pontosan megértenie, azaz az árdifferenciálás lényegét sajátítsa el! A
szállodák ezt az értékesítésösztönzési módszert nap mint nap alkalmazzák, meglehetős sikerrel. Ebben a feladatban azt kell megmutatnia, melyek azok a szállodaipari területek, ahol alkalmazásuk a leghatékonyabb.Árdifferenciálás
Területi árdifferenciálódás | Az értékesítés helyétől függ az eladási ár. Oka az eltérő vásárlóerőben, az adott régió versenyhelyzetében, az eltérő költségekben keresendő. |
Időbeni árdifferenciálás | Az árak változhatnak évszakonként, szezononként, sőt napszakonként is. Szállodák, légitársaságok, utazási irodák alkalmazzák szívesen a megfelelő foglaltság elérése érdekében. Gyakran az utazás előtt néhány nappal jelentősen csökkentik az utak árait (last minute utak), a szállodák pedig szezonális engedményeket kínálnak. |
Célcsoportok alapján | Akkor alkalmazzuk, ha vannak kitüntetetten kezelt csoportok, akiknek kedvezni kívánunk vagy törzsvendéggé szeretnénk őket megnyerni. |
A vásárolt mennyiség alapján | Bizonyos mennyiség megvásárlása esetén plusz terméket, kedvezőbb árat adhatunk. |
A kiszolgálás módjától függően | Az önkiszolgáló éttermekben olcsóbb árakat alkalmazunk elvitel esetén kedvezményeket nyújtunk, házhoz szállításnál felárat alkalmazhatunk. A szállodai termék kiajánlásánál különösen jól figyelhető meg az árak sokrétű differenciálása |