A MIR feladatai
A MIR feladata eljuttatni a helyes, pontos és időszerű információkat a marketing-döntéshozókhoz, akik azokat a marketingtervezés,- végrehajtás és irányítás területén hasznosítják. A marketingmenedzserek döntései és intézkedései végül a piacra áramlanak vissza.
A MIR kapcsolatot kell, hogy teremtsen aközött, amit a menedzserek hisznek saját információs igényeikről, amire valójában szükségük van, s ami gazdaságosan megvalósítható.
Konkurenciaelemzés
A versenyelemzés bemutatása egy külvárosi étterem példáján | |||||
Csiga (Cs) | |||||
Magyar étterem (M) | |||||
Ráktanya (R) | |||||
Ali Baba (A.B.) vendéglő | |||||
(A továbbiakban az éttermeket nevük kezdőbetűjével rövidítjük.) | |||||
Számszerűsíthető tényezők: | |||||
H. | CS. | R. | M. | A.B. | |
férőhelyek száma (fő) | 120 | 300 | 320 | 80 | 75 |
éttermi helységek száma | 2 | 4 | 4 | 1 | 1 |
rendezvénytermek | nincs | 1*100 fős | 1*90 fő | nincs | nincs |
(mekkora férőhellyel rendelkezik) | 1* 40 fő | 1*150 fő | |||
1* 50 fő terem | |||||
átlagos fogyasztás (Ft/fő) | 1500 | 1000 | 1500 | 600 | 900 |
kapacitáskihasználtság | 0.75 | 0.65 | 0.5 | 0.65 | 0.6 |
nyitvatartási idő | |||||
hétfőtől-vasárnapig | 2005-12-23T00:00:00.000 | 2005-12-23T00:00:00.000 | 2005-12-23T00:00:00.000 | 2005-12-23T00:00:00.000 | 2005-12-23T00:00:00.000 |
vendégösszetétel (%-ban) | |||||
külföldi | 0.3 | 0.1 | 0.5 | - | 0.05 |
belföldi | 0.7 | 0.9 | 0.5 | 1 | 0.95 |
egyéni | 1 | 0.5 | 0.6 | 1 | 1 |
csoportos | - | 0.5 | 0.4 | - | - |
törzsközönség | 0.75 | 0.7 | 0.1 | 0.5 | 0.4 |
reklámköltség (Ft/év) | 150.000 | 650.000 | 700.000 | - | 280.000 |
értékesítő személyzet létszáma | 5 | 20 | 19 | 3 | 3 |
konyha személyzet létszáma | 6 | 20 | 18 | 3 | 3 |
vendégkör | helyi lakosság és a környező kerületekből | helyi lakosság | helyi lakosság | helyi lakosság | helyi lakosság |
üzlettípus | csárda | étterem | csárda | vendéglő | vendéglő |
tulajdonforma | családi vállalkozás | családi vállalkozás | családi vállalkozás, | KFT, | KFT |
saját épület | saját épület | bérlemény | bérlemény | saját épület | |
név, cégér | a Harkály utcában található | Csiga a tulajdonos család vezetékneve | jó, mert utal az étterem különleges halételekben bővelkedő választékára | Magyar a KFT vezetőjének vezetékneve | Ali a szakács neve (a név kapcsolatot teremthet a negyven rablóval) |
(mennyire ötletes, könnyen megje- | |||||
gyezhető, mennyire illik az adott | |||||
vállalkozásra) | |||||
értékesítési forma | étlap szerinti | étlap szerinti + menü | étlap szerinti + menü | étlap szerinti + menü | étlap szerinti + menü |
beruházási, felújítási tervezet | az elmúlt évben egy új termet alakítottak ki | az elmúlt év februárjában egy új 50 fős rendezvénytermet adtak át, hamarosan elkészül egy kisebb terasz is | nem volt, és nem is tervezik | még új az étterem | nem terveznek |
elszámolási, ellenőrzési rendszer | számítógépes | számítógépes | számítógépes | nincs információ | nincs információ |
kedvezmények | - | csoportkedvezmény | csoportkedv. | - | - |
reklám, reklámanyagok | 2 db reklámtábla | kerületi újság | kerületi újság | - | kerületi kábel tv, kerületi újság |
milyen tárgyakat, eszközöket használnak fel reklám céljára az éttermen belül | szalvéta, tányérembléma | logo a számlán | szalvéták, logo a számlán | - | logo a számlán |
ismertség | nagyon jó, a környező kerületekben és a belvárosban is ismerik | nagyon jó a környéken, környező kerületekben már kevésbé ismert | nagyon jó, ez a városrész ismeri | elfogadható (csak a közvetlen környék lakosai ismerik) | új étterem, még nem sokan ismerik |
kapcsolat a konkurenciával | a Csiga és a Magyar étteremmel nagyon jó | a Harkály és a Magyar étteremmel nagyon jó | nem jó, nem szakemberek | a Csiga és a Harkály étteremmel nagyon jó | még nem alakult ki szorosabb kapcsolat |
vezetik | |||||
Jelmagyarázat: | |||||
1 = 1 pont | |||||
2 = 2 pont | |||||
3 = 3 pont | |||||
4 = 4 pont | |||||
5 = 5 pont | |||||
Az üzlet külső megítélésének szempontjai: | |||||
H. | CS. | R. | M. | A.B. | |
területi elhelyezkedés | 4 | 4 | 4 | 4 | 3 |
közvetlen környezet | 4 | 3 | 3 | 4 | 3 |
természeti környezeti adottságok | 3 | 3 | 3 | 4 | 3 |
útbaigazítás | 4 | 3 | 3 | 3 | 3 |
külső megjelenés | 5 | 4 | 4 | 3 | 3 |
az üzlet külső megvilágítása, feliratozása | 5 | 4 | 4 | 3 | 3 |
megközelíthetőség tömegközlekedési eszközökkel | 5 | 5 | 4 | 5 | 5 |
megközelíthetőség személygépkocsival | 4 | 4 | 4 | 4 | 4 |
parkolási lehetőség | 5 | 5 | 4 | 3 | 3 |
ÖSSZESÍTÉS | 39 pont | 35 pont | 33 pont | 33 | 30 |
pont | pont | ||||
Az üzlet belső megítélésének szempontjai, a helyiségek kialakítása, berendezése: | |||||
H. | CS. | R. | M. | A.B. | |
falak | 4 | 3 | 3 | 4 | 4 |
függönyök | 4 | 4 | 4 | 4 | 2 |
színek | 4 | 4 | 4 | 4 | 4 |
fénydinamika | 4 | 3 | 3 | 4 | 2 |
szellőzés | 5 | 4 | 4 | 4 | 2 |
klímaberendezés | 5 | 4 | 1 | 2 | 1 |
hőmérséklet | 5 | 4 | 3 | 3 | 3 |
tisztaság | 5 | 4 | 3 | 4 | 3 |
H. | CS. | R. | M. | A.B. | |
asztalok megvilágítása | 5 | 3 | 3 | 3 | 3 |
székek | 4 | 3 | 4 | 4 | 4 |
termek helykihasználtsága | 4 | 4 | 4 | 4 | 4 |
dekoráció | 4 | 3 | 4 | 4 | 4 |
háttérzene | 3 | 3 | 4 | 4 | 4 |
összhatás | 4 | 3 | 4 | 4 | 3 |
a mellékhelységek száma, kivitelezése, tisztasága | 5 | 3 | 3 | 3 | 3 |
portál | 4 | 2 | 4 | 4 | 2 |
ÖSSZESÍTÉS | 64 | 54 | 55 | 59 | 48 |
pont | pont | pont | pont | pont | |
A termékválaszték szélessége, mélysége: | |||||
H. | CS. | R. | M. | A.B. | |
az étel és italcsoportok száma | 5 | 4 | 4 | 4 | 3 |
levesek választéka | 5 | 4 | 4 | 4 | 4 |
hideg előételek választéka | 3 | 4 | 3 | 2 | 3 |
meleg előételek választéka | 4 | 4 | 4 | 3 | 4 |
halételek | 5 | 2 | 5 | 3 | 4 |
specialitások | 4 | 5 | 4 | 3 | 4 |
szárnyasból készült ételek választéka | 5 | 4 | 4 | 3 | 4 |
sertésből készült ételek választéka | 4 | 3 | 4 | 4 | 3 |
marhából készült ételek választéka | 4 | 4 | 4 | 4 | 4 |
vadételek | 3 | 3 | 4 | 3 | 3 |
napi főzelékek | 5 | 2 | 2 | 5 | 4 |
savanyúságok | 4 | 4 | 4 | 4 | 4 |
salátaválaszték | 4 | 2 | 4 | 2 | 4 |
desszertek | 5 | 4 | 3 | 2 | 4 |
sajtválaszték | 2 | 2 | 2 | 1 | 4 |
idényszerűség | 4 | 2 | 4 | 4 | 4 |
akciós menük | 1 | 5 | 5 | 4 | 1 |
diétás, kímélő ételek választéka | 5 | 4 | 1 | 1 | 5 |
vegetáriánus ételek választéka | 5 | 4 | 1 | 1 | 5 |
az italkínálat megfelel-e az étterem jellegének | 4 | 4 | 4 | 3 | 4 |
borválaszték | 4 | 4 | 4 | 4 | 4 |
ÖSSZESÍTÉS | 84 | 79 | 74 | 65 | 79 |
pont | pont | pont | pont | pont | |
Szolgáltatások | |||||
(X adott szolgáltatás a vizsgált étteremben található) | |||||
H. | CS. | R. | M. | A.B. | |
cigaretta automata | X | X | X | ||
nyilvános telefon | X | X | X | X | X |
élőzene | X | X | |||
tánc | X | X | |||
műsorok | X | X | |||
házhozszállítás | X | ||||
zártkörű rendezvények szervezése | X | X | |||
különterem | X | X | |||
játéklehetőségek | X | X | |||
ruhatár | X | ||||
van-e terasz, kerthelyiség | X | X | |||
ÖSSZESÍTÉS | 2 | 6 | 10 | 4 | 2 |
pont | pont | pont | pont | pont | |
A felszolgálás eszközei, felszereltsége: | |||||
H. | CS. | R. | M. | A.B. | |
asztali textíliák minősége | 4 | 3 | 3 | 3 | 4 |
asztali díszek | 4 | 3 | 3 | 4 | 4 |
tányérkészlet | 4 | 4 | 3 | 3 | 4 |
evőeszközök | 4 | 4 | 3 | 3 | 4 |
pohárkészlet | 4 | 4 | 3 | 3 | 4 |
kenyérkosarak | 4 | 3 | 4 | 3 | 4 |
eszközök, asztali kellékek, díszek egyöntetűsége | 4 | 4 | 4 | 3 | 4 |
ÖSSZESÍTÉS | 28 | 25 | 23 | 21 | 28 |
pont | pont | pont | pont | pont | |
Az értékesítő személyzet | |||||
H. | CS. | R. | M. | A.B. | |
megjelenés (testi higiénia, ápoltság, formaruha) | 4 | 4 | 4 | 4 | 4 |
ajánlás, tanácsadás | 5 | 5 | 4 | 4 | 4 |
rendelésfelvétel | 4 | 4 | 4 | 4 | 4 |
gyorsaság | 5 | 4 | 4 | 4 | 4 |
szakmai képzettség, precizitás | 4 | 3 | 3 | 4 | 4 |
folyamatos vendégfelügyelet | 5 | 4 | 3 | 3 | 3 |
kommunikációs stílus (udvariasság, kedvesség, figyelmesség) | 5 | 4 | 4 | 5 | 4 |
összmunka | 4 | 4 | 3 | 4 | 4 |
ÖSSZESÍTÉS | 35 | 31 | 29 | 32 | 31 |
pont | pont | pont | pont | pont | |
Vendégkezelés | |||||
H. | CS. | R. | M. | A.B. | |
információs feliratkozás | 4 | 2 | 4 | 3 | 3 |
vendégek fogadása, eligazítása | 4 | 4 | 3 | 4 | 4 |
elköszönés, búcsúzás | 4 | 4 | 3 | 4 | 4 |
egyéni kívánságok teljesítése, rugalmasság | 4 | 4 | 3 | 4 | 4 |
apró ajándékok | 5 | 2 | 4 | 4 | 5 |
panaszok kezelése | 5 | 4 | 3 | 4 | 4 |
ÖSSZESÍTÉS | 25 | 22 | 20 | 23 | 24 |
pont | pont | pont | pont | pont | |
ÖSSZEFOGLALÓ TÁBLÁZAT | |||||
A nem számszerűsíthető tényezők összegzése | |||||
H. | CS. | R. | M. | A.B. | |
az üzlet külső megítélése | 39 | 35 | 33 | 33 | 30 |
(a 3. Szempontlista eredménye) | |||||
az üzlet belső megítélése | 64 | 54 | 55 | 59 | 48 |
(a 4. Szempontlista eredménye) | |||||
a termékválaszték szélessége | 84 | 79 | 74 | 65 | 79 |
(a 5. Szempontlista eredménye) | |||||
szolgáltatások | 2 | 6 | 10 | 4 | 2 |
(a 6. Szempontlista eredménye) | |||||
a felszolgálás eszközei | 28 | 25 | 21 | 23 | 28 |
(a 7. Szempontlista eredménye) | |||||
az értékesítő személyzet | 35 | 31 | 29 | 32 | 31 |
(a 8. Szempontlista eredménye) | |||||
vendégkezelés | 25 | 22 | 20 | 23 | 24 |
(a 9. Szempontlista eredménye) | |||||
ÖSSZESÍTÉS | 277 | 252 | 242 | 239 | 212 |
pont | pont | pont | pont | pont | |
ÖSSZEFOGLALÓ TÁBLÁZAT | |||||
A számszerűsíthető tényezők összegzése | |||||
(a legjobb eredmények) | |||||
H. | CS. | R. | M. | A.B. | |
férőhelyek száma | X | ||||
kapacitáskihasználtság | X | ||||
főételek ára (tól-ig) | X | ||||
törzsközönség hol a legerősebb | X | ||||
reklámköltség (Ft/év) | X | ||||
közelség | X | X | |||
helyettesíthetőség | X | X | |||