A marketing folyamatának vizsgálata
Válasszon ki egy Ön által ismert vendéglátó üzletet, lehetőség szerint éttermet, ahol információt nyerhet az üzlet marketingtevékenységéről.
Az üzlet vezetőjével interjút kell készítenie a téma kapcsán.
A következőkről kérdezze:
1. Milyen helyzetelemzést végez?
2. Melyek az étterem legfontosabb marketingcéljai?
3. Milyen stratégiákat tart célravezetőnek?
4. Milyen marketing programokat/eszközöket alkalmaz?
5. Miért van szükség a marketingtevékenység ellenőrzésére?
Megoldási javaslat:
Az egyes kérdések sorrendjének megfelelően a következőkre térjen ki:
1. Vendégigények felmérése, konkurencia-vizsgálat, a vállalkozás pénzügyi helyzete, a személyzet szakképzettsége, jellemzői, a külső környezeti feltételek.
2. Hosszabb és rövidebb távú célok, melyen belül meg kell ismerni a mennyiségi és minőségi célokat.
3. A stratégiaválasztás a piaci helyzet, valamint a vállalkozás számára rendelkezésre álló erőforrások függvénye. Stratégia szó helyett az interjú során az üzlet-politika, vagy a hosszabb távú tervek használata célravezetőbb. Arra kell a kérdéseknek irányulnia, hogy az üzlet vezetője hosszabb távon mit szeretne elérni.
4. A marketingprogramokat a szakma marketingeszközöknek nevezi. Ebbe a témakörbe a termék, az ár, a csatorna és a kommunikáció tartozik, melyek általában rövidtávra szólnak. Arra keressen választ, hogy a vezetőnek ezeken a területeken milyen tapasztalatai és elképzelései vannak!
5. Kérdezze meg a válaszadót, hogy mennyire tartja fontosnak az ellenőrzést, hogyan valósítja meg, illetve hogyan használja fel az ellenőrzés során nyert eredményeket!
Marketing folyamata
A MARKETINGFOLYAMAT | ||||
Szakasz | Tevékenység | Eredmény | ||
HELYZETFELMÉRÉS | Információgyűjtés, | A vállalati célok. | ||
Hol vagyunk most? | f e l m é r é s e k | Helyzetkép a vállalat | ||
- a vállalati cél és a | működéséről. | |||
jelenlegi helyzet: | A vállalat és a külső | |||
-termékek | környezet minősítése | |||
-személyzet | -megtartandó és | |||
-pénzügyi helyzet | -elvetendő vagy javi- | |||
-piaci helyzet | tandó tevékenységek, | |||
-értékesítés | -piaci lehetőségek és | |||
-árak | akadályok, hipotézisek | |||
-kommunikáció | az alakulásukra. | |||
-fogyasztói magatartás | ||||
-környezet | ||||
-piac nagysága, kereslet | ||||
piaci szegmensek | ||||
konkurencia | ||||
makrokörnyezet | ||||
munkaerő-kínálat | ||||
közgazdasági és jogi szabályzók | ||||
Elemzés GYELV módszerrel: | ||||
gyengeségek | ||||
erősségek | ||||
lehetőségek | ||||
veszélyek | ||||
Előrejelzések | ||||
MARKETING CÉLOK | Termékek és piacok kijelölése | Piaci célok: | ||
MEGHATÁROZÁSA | új vagy meglévő terméket új vagy | - piaci szegmensek, | ||
Hová akarunk eljutni? | meglévő terméket új vagy meglé- | - a kiválasztott termé- | ||
vő piacon akarunk-e értékesíteni? | kek mennyisége és ér- | |||
A piaci szegmensek és a piaci | téke a kiválasztott | |||
részesedés meghatározása. | piacokon. | |||
MARKETING | Piacelemzések alapján a 4P megha- | MARKETING-MIX | ||
STRATÉGIA | tározása; minden termékre az ár az | A 4P (product, price, | ||
Mi módon juthatunk el a célhoz? | értékesítés módja és a promóció. | place and promotion) | ||
Költségek és várható eredmények. | - a termékek, árak, el- | |||
osztási csatornák és | ||||
piacbefolyásolási esz- | ||||
közök jegyzéke. | ||||
Alternatívák | ||||
PROGRAMOK | A marketing célok részcélokra bon- | Programok - részletesen | ||
KIDOLGOZÁSA | tása. Minden egyes részcélokhoz | kidolgozott marketing | ||
megvalósítási stratégia rendelése. | részcélok és megvalósí- | |||
Minden részcélból és stratégiából | tásuk módja. | |||
álló programhoz költségvetés, fe- | ||||
lelős és határidő meghatározása. | ||||
MEGVALÓSÍTÁS | Szervezet és információáramlás: | Elégedett vendégek és | ||
ÉS ELLENŐRZÉS | feladatok lebontása | nyereséges vállalkozás! | ||
Hogyan biztosíthatjuk célunk elérését? | költségvetés | |||
mérés | ||||
eredmények és célok egybevetése | ||||
visszacsatolás |