- 2 téma
ágazat
Nemzetgazdasági szinten az ágazat alatt a gazdaság egymáshoz kapcsolódó, a nagy (elsődleges, másodlagos és harmadlagos) szektorokon belüli elágazódásait értjük. Beszélünk például az ipari szektoron belül könnyű- és nehézipari ágazatról, vagy az agrárszektoron belül állattenyésztési, növénytermesztési stb. ágazatokról. A mezőgazdasági vállalat léptékében: a termelő, feldolgozó, szolgáltató, vagy forgalmazó egység, amelyet egy vagy több azonos eredetű, rokon termék előállítására, vagy azonos jellegű gépekkel és felszerelésekkel teljesíthető szolgáltatásokra és az előállított termékek feldolgozására, forgalmazására szerveznek (pl. növénytermesztési, állattenyésztési ágazat stb.). A vállalati jövedelemhez való hozzájárulásuk alapján megkülönböztethetők fő-, vagy vezető ágazatok, illetve kiegészítő ágazatok.
agrotechnika
Szűkebb értelemben agrotechnika alatt a talajművelés gépi ellátottságát értjük. Átfogóbb értelmezése magába foglalja a mezőgazdasági termelés technikai felszereltségét, míg a legáltalánosabb felfogásában a mezőgazdaság technikai és a technológiai elemek összessége megtalálható.
állattenyésztés
Az állattenyésztés a háziasított (domesztikált) állatok közül is az úgynevezett haszonállatokra koncentrálódó gazdasági ágazat. A haszonállat fogalma alatt azt értjük, hogy bizonyos állatfajtákat meghatározott gazdasági hasznukért (hús, tej, szőrme, igaerő) tartunk, szaporítunk és hasznosítunk. A tenyésztés során rendszerint egy-egy haszon-fajtára (pl. a liba májára, vagy a tollára) koncentrálva szelektáljuk, keresztezzük, nemesítjük az állományt (homogenizálni próbáljuk az eredendően inhomogén terméket). Amennyiben nem sikerül valamilyen hasznosítási módot találni a termék „mellékes” haszonösszetevőire (például a nutria szőrméje mellett a húsa felhasználására), akkor az nemhogy haszonként, hanem semlegesítésre váró hulladékként (végső soron költségként) jelenik meg a gazdaságban. Az állattenyésztés egészére, a tenyésztett fajták csaknem mindegyikére jellemző egy bizonyos specializálódás, nevezetesen a tenyészállatok, a haszonállatok és a törzsállatok elkülönítése. A haszonállatokat nem elsősorban szaporításra, hanem a megcélzott haszon maximalizálása érdekében tartjuk. A tenyészállatok ezzel szemben azok a hím- és nőivarú állatok, amelyeket utódok, vagyis a potenciális haszonállatok előállítására használunk (tenyésztésbe veszünk). Emellett gyakran külön kezelésben részesülnek a törzsállatok (rendszerint apaállatok, pl. a „falu bikája”), amelyek az árutermelő állattartás számára nagy termelőképességű utódokat képesek nemzeni, vagy foganni. A gyakran túlspecializálódott fajták genetikai vérfrissítésére használják a génbankként szolgáló állományokat, amik a fajta eredeti tulajdonságait és természetes vitalitását, vagy annak legalábbis egy részét kölcsönzik a haszonállatoknak. Az állattenyésztés perifériáján szerepelnek azok a háziállatok, amelyek nem közvetlen gazdasági hasznuk miatt kerülnek tenyésztésre (nevelésre és nemesítésre), hanem az ember számára valamilyen más „szolgáltatásuk” fontos. Ilyenek például a ház őrzését és védelmét szolgáló macskák, kutyák; vagy a hobbi-, illetve sportcélokra tartott postagalambok, vadászkutyák. Ezen a kategórián belül speciális (és napjainkban, az extenzív állattartás miatt ismét egyre értékesebb) hasznosítású terelőkutyák. Az állattenyésztés hagyományos keretein túl, de a modern, urbanizált körülmények között egyre fontosabb helyen szerepelnek a házi kedvencek, az ember otthonában (minden materiális haszon nélkül) tartott kisállatok (papagájok, ölebek, újabban vadászgörények stb.). A házi kedvencek körének egyre szélesebbé válása és globális piaca (majmok, teknősök, madárpókok stb.), különösen a veszélyeztetett fajokra nézve kifejezetten tragikus következményekkel jár(hat).
állattenyésztési ágazat
Az állattenyésztés mint mezőgazdasági ágazat, maga is több speciális al-ágazatra bontható a tenyésztett fajok szerint. Legismertebb elágazódásai a nagy haszonállatok tenyésztésére szakosodtak, így a szarvasmarha, a ló-, a sertés stb. tenyésztésére.
áru
Az áru a piacgazdaság alapkategóriája. Olyan jószág, amelyre a piacon fizetőképes kereslet mutatkozik, amelyet a vevő adott áron hajlandó megvásárolni, érte pénzt (vagy más jószágot) adni.
Árugazdálkodás
A modern mezőgazdaság – azon belül pedig különösen az iparszerű mezőgazdaság – egyértelműen kapcsolódik az árutermelő, piacorientált és specializált termeléshez. Ez azt jelenti, hogy a piacon értékesíthető termékkibocsátását akarja maximalizálni, ehhez pedig egyre nagyobb mértékben vesz igénybe a piacról beszerezhető inputokat (gép, vegyszer, munkaerő, szaporítóanyag stb.). A korábban a termelésébe visszaforgatott termékek és melléktermékek felhasználása, vagy piacképes árucikké alakítása nem éri meg; az árutermelő gazdaság egy, vagy néhány termékre specializálódik. Ezért a melléktermékek és hulladékok környezetszennyező kibocsátást jelentenek; más arra szakosodott vállalkozásoktól (tehát más piaci szereplőktől) kell megrendelnie azok eltakarítását. A modell azonban a gyakorlatban szinte sosem jelenik meg vegytisztán. Az állattenyésztő gazdaságok például mindig törekednek rá, hogy takarmányszükségletük minél nagyobb részét maguk termeljék meg, a gazdaságok igyekeznek családi munkaerővel helyettesíteni a bérmunkát (ne piacról kelljen beszerezni azokat).
birtokszerkezet
A birtokszerkezet a mezőgazdasági birtokok méret szerinti megoszlása. A magyar agrárpolitikai és társadalomkutatói szakirodalomban évszázados heves vita tárgya a „helyes” birtokszerkezet. A magyar agrártörténelem utolsó száz évére rá is nyomta a bélyegét a nagyüzem-párti és a családi gazdaságokat (a kisüzemeket) preferáló agrárpolitikai irányzatok harca.A birtokszerkezet megítélésekor azonban különbséget kell tenni a földbirtok-méretek és a földhasználat üzemméreteinek megoszlása között. Így például a mai Magyarországon is igen elaprózott birtokszerkezet található a birtoklást jelző adatok mögött, míg a földhasználatban jelentős koncentrálódás mutatható ki a 21. században.
élelmiszer fogyasztási szokások
Az élelmiszer létszükségleti cikk, és mivel ma a világ népességének mintegy fele nem maga termeli meg az élelmiszerét (hanem a piacon vásárolja meg), a mezőgazdaság hosszú távon biztos piacra számíthat. Az emberek a világ sok helyén alultápláltak, sőt éhínség dúl, máshol a dögkutak kezelését kell szabályozni, hogy az éhezők ne okozhassanak járványokat. A probléma tehát nem annyira a potenciális fogyasztókkal, hanem azok fizetőképességével van. Az élelmiszerfogyasztási szokásokra befolyást gyakorol a fogyasztók anyagi helyzete. A szegények az olcsó élelmiszerek iránti keresletet növelik, ezért viszonylag drága lehet a boltokban a töpörtyű, a zsírszalonna és a csirkenyak is. A tehetősebbek ugyanakkor nem csak az élelem tápanyag-értékével, hanem a minőségével is törődnek. A Buckwell Jelentés úgy fogalmaz, hogy az európai „népesség nagy része számára az evés sokkal inkább gasztronómiát jelent, semmint táplálkozást, vagy ‘tápanyag-bevitelt’”. A jelentés szerint az európai társadalom „megengedheti magának, hogy többet törődjön az élelmiszerek megtermelésének módjával, az élelmiszerek minőségével és választékával, az élelmiszertermelő rendszerek környezeti hatásaival”, mint a mennyiségével.Az élelmiszer-fogyasztási szokások terén az emberek nagyon konzervatívak. Különösen, mert kulturális szokások, sőt vallási előírások is szabályozzák a táplálkozás mikéntjét. Az utóbbi években azonban jelentős változások következtek be a fejlett országokban, amikor (többek között az élelmiszerpiacok globalizálódása hatására), előtérbe került az élelmiszer-biztonság problémája, vagyis amikor korábban nem ismert fertőzésekkel (pl. kergemarhakór, madárinfluenza) és más veszélyekkel (hamisított paprikaőrlemény, vegyszeres zöldségek) szembesültek a fogyasztók.
élelmiszerfogyasztási adatok
Az élelmiszerfogyasztás az egyes mezőgazdasági termékek iránt mutatkozó közvetlen keresletet jelző fontos adat. Információkat ad az egyes termékek és termékfajták iránt megnyilvánuló fizetőképes kereslet változásairól, valamint az ország gazdasági helyzetéről.Az élelmiszerfogyasztási adatok ugyanis nem csak az élelmiszerkereslet mértékéről és összetételéről adnak értékes ismereteket, hanem az egyes országok, népcsoportok gazdasági helyzetét is viszonylag jól jellemzik. Általában a szegénység egyik fontos jelzője, ha a lakosság a teljes jövedelmének nagy részét élelmiszervásárlásra költi. Így például Magyarországon a háztartások havi jövedelmüknek átlag 27,4 %-át fordítják piacon vásárolt élelmiszerre, italra és dohányárura, az EU-15 országaiban 16,4 %-át, de Litvániában már 36,1, Romániában pedig mintegy a felét.
erdőgazdálkodás
Az erdők telepítésével, gondozásával, a fakitermeléssel és az erdőfelújítással, az erdők hasznosításával foglalkozó gazdasági ágazat. Mivel az erdők közvetlen gazdasági hasznával egyenértékű, vagy annál nagyobb mértékű a közösségi haszna (pozitív externália), ezért a modern időkben az erdőkkel való gazdálkodást nem (vagy csak kivételes esetekben) bízzák a tiszta magánérdekre. A leghasznosabbnak bizonyult megoldás az erdők közösségi tulajdonban tartása, vagy az erdőkkel való gazdálkodás közösségi szabályozása az egyéni tulajdonjogok fenntartása mellett is (erdőbirtokosság).
erdőgazdálkodási ágazat
Az erdők telepítésével, gondozásával, a fakitermeléssel és az erdőfelújítással, az erdők hasznosításával foglalkozó gazdasági ágazat. Az ágazat tevékenysége azonban óhatatlanul kihat az erdőben élő vadak életfeltételeire, sőt azon túl is, az Élet lehetőségeire (ld. Egyenlítő menti esőerdők).Az erdők közvetlen gazdasági hasznán (a fakitermelésen) túli, gyakran a piaci eszközökkel nem is értékelhető ökológiai (externális) hasznai azonban olyan fontosak, és mára – hála Istennek – olyannyira közismertek, hogy a gazdaságpolitika az erdőket általában nem engedi át a piaci érdekeltségű egyéni vállalkozások kizárólagos használatába, hanem fontos magánjogokat (pl. a kitermelés mértéke, a telepítés kötelezettsége, a fajösszetétel stb.) maga szabályoz.
EU
Az Európai Unió 1993-ban született. Elődjét – az Európai Közösséget – az 1958-as Római Szerződés alapozta meg. Az Európai Közösség, illetve a későbbi Európai Unió folyamatosan bővült. Az 1995-ös csatlakozások eredményeképpen már 15 országot foglalt magába (a statisztikákban ezt az állapotot jelzi az EU-15 rövidítés), majd 2004-ben további 10 ország – köztük Magyarország – csatlakozásával a tagországok száma 25-re nőtt (EU-25). A Római Szerződés egyben az európai Közös Agrárpolitika (CAP) alapelveit is meghatározta 39. cikkelyében. A szóban forgó cikkely a Közös Agrárpolitika céljait az alábbiakban foglalta össze: 1. a mezőgazdasági termelékenység emelése,2. a mezőgazdasági lakosság számára méltányos, társadalmilag elfogadható jövedelmi és életszínvonal megteremtése,3. a mezőgazdasági termelők és fogyasztók külső hatásoktól való védelme az agrárpiacok stabilizálásával,4. az élelmiszer-ellátás biztonságának garantálása,5. a fogyasztói igények méltányos áron történő kielégítése.Az Európai Unió teljes költségvetésének közel felét kitevő Közös Agrárpolitika folyamatos reformok során alakult, és ma is heves viták folynak a napjainkban is esedékes reform elveiről. Az 1992-ban érvényesített változtatások egyrészt kompenzációkkal, kvótákkal és más szabályozókkal ösztönözték a gazdákat bizonyos termékek mennyiségének csökkentésére, másrészt pedig a termelés extenzívvé alakítását, vagy akár elhagyását (parlagoltatás, set-aside), ökológiai típusú gazdálkodást (agrár-környezetvédelmi intézkedések) támogattak. Az 1990-es évek második felében ismét nemzetközi bizottságot hoztak létre a Közös Agrárpolitika reform-javaslatainak kidolgozására. Az Alan Buckwell vezetésével dolgozó bizottság 1998-ban közzétett jelentésében a Közös Agrárpolitika átalakítását javasolta Közös Agrár- és Vidékfejlesztési Politikává, amiben a KAP költségvetésének nagyobb részét a környezetvédelmi és tájgazdálkodási kifizetések és a vidékfejlesztési támogatások tették volna ki. Bár a Jelentés nem emelkedett a hivatalos politika rangjára, a viták és tiltakozások ellenére a Buckwell Bizottság javaslatai szelleme határozta meg a közép-kelet-európai országokkal folyó csatlakozási tárgyalásokat, majd 1999-ben az Unió lényegében egyesítette a környezet- és tájgazdálkodási, a vidékfejlesztési, valamint az agrárfejlesztési intézkedéseit. Ma a Közös Agrárpolitika egyik meghatározó pillére a vidékfejlesztés.
fafaj
Az erdők akkor képesek a klasszikus funkciógazdagságukat fenntartani, ha különböző fajoknak és különböző életkorú egyedeknek adnak otthont. Az elegyes fafaj-összetétel tartja el az erdőben honos élővilágot. A vadrágónak alkalmas fák, vadgyümölcsösök, a cserjeszint hiányát a vadak rendszerint a haszonnövényekben tett vadkárokkal „bosszulják meg”. Az erdőgazdálkodásban nem csak az erdő faj-összetétele, hanem az erdő életkora is fontos. A fiatal erdő más növényeknek és állatoknak ad otthont, mint a felnőtt erdő. Ha mindent letarolunk, az utána (kötelezően előírt) telepítéssel csak látszólag kezdődik minden elölről: bizonyos populációkat teljesen ki lehet irtani az élőhelyük hiányával.
fafajta
Az erdőgazdálkodásban még nem jellemző az a tudatos fajtaszelekciós ’fejlesztés’, ami a mezőgazdaság más ágazataiban tapasztalható. Bizonyos területeken (karácsonyfa-termelés, papírnyár ültetvények) már bekövetkezett az iparszerű termelés, de a telepítések többsége nem speciális fajták termelésére szakosodott.
faj
Az élőlények rendszerezésének (rendszertan) alapvető fogalma. A tizennyolcadik században bevezetett ’faj’ fogalom az élőlények morfológiai jellemzői alapján különítette el az egyes csoportokat. Mára általánosan a biológiai faj-fogalom használata elfogadott. Ennek alapján a faj a populációk olyan csoportja, amely potenciális szaporodási közösséget alkot, és amely szaporodásbiológiai tekintetben minden más csoporttól elkülönül.
fajta
Növények és állatok fajon belüli rendszerezési csoportja, élettani, ökológiai, illetve gazdaságossági (hasznosulási) szempontból elkülönülő egysége. A fajták csoportosíthatók hasznosítási irányok és típusok (a fő haszonvétel) alapján; így beszélhetünk hús-, tej-, máj-, tojás hasznú fajtákról, illetve kettős (pl. tej-hús), továbbá többhasznú fajtákról. Az intenzív állattenyésztés a specializált fajták kifejlesztésére törekedett.
fejlesztés
A fejlesztés tudatos külső beavatkozás (intervenció) a spontán folyamatokba azon az alapon, hogy a beavatkozó a folyamatoknak vagy az irányát, vagy a sebességét nem tartja megfelelőnek. Ezért a beavatkozás révén akar elérni olyan változásokat, amiket ő maga (jó esetben a fejlesztés alanyai is) jó irányban való előrelépésnek tekintenek. A fejlesztések ezért mindig politikai természetűek; mert beavatkozást jelentenek a folyamatokba, mert hatással vannak az emberek életére, mert a fejlesztések hasznai nem azonos mértékben oszlanak meg az érintettek és a különböző szereplők között, továbbá – és talán ez a legfontosabb – mert a döntéshozók értékrendje szerint jónak minősülő célok megvalósulását szolgálják.A fejlesztési politikák elsősorban pénzalapok átirányításával igyekeznek elérni céljaikat; a számukra kívánatosnak tartott fejleményeket – különböző mértékben és arányban – anyagilag támogatják.
fejlesztési tendenciák
A nyugat-európai fejlesztési szakemberek megnyilatkozásaiból és beszámolóiból világosan látható, hogy jelentős viták folynak az Európai Unióban is a fejlesztési alternatívákról. A hivatalos politika szintjére általában olyan intézkedésrendszer emelkedik, ami a különböző érdekcsoportok és lobbik kompromisszumán alapul. Hogy csak néhány csoportot említsünk: a farmerek és farmer-szövetségek többnyire az árutermelés támogatásának fenntartását követelik, a gazdaságpolitikusok az agrártúltermelés terheitől és a nemzetközi kereskedelmi erők szorításaitól szeretnének megszabadulni, az adófizető polgárok pedig a Közös Agrárpolitika költségterheit szeretnék csökkenteni. Nemzetközi szinten két alapvető fejlesztési tendencia bontakozik ki a vitákból és a kompromisszumokból. Egyrészt az Egyesült Államok (mint óriási élelmiszertermelő és -exportáló) az élelmiszer-áru termelésének további hatékonyság-növelését tűzi ki célul olyan eszközökkel is (pl. génkezelt növények, vetőmagvak), amiket az Európai Unió (legalábbis egyelőre) nem hajlandó alkalmazni és befogadni is vonakodik. Az Unió nagyobb hangsúlyt fektet a megtermelt élelmiszer minőségére, valamint a természet- és környezet-védelemre (agrár-környezetvédelmi intézkedések). Az Európai Unióban érvényes Agrárpolitika ma egyaránt (bár nem egyenlő mértékben) támogatja a mezőgazdasági termelés hatékonyságának növelését, a környezeti és tájgazdálkodási szempontokat, valamint a vidék jövedelemtermelő képességét (a mezőgazdasági tevékenységeken túl is), népességmegtartó erejét.
Fejlődés alternatívái, de akár maradhat is ez, ha már így van!
Fejlődés alternatívái:
A fejlődés érték terhelt fogalom. Ez azt jelenti, hogy nincsenek objektív kritériumai, az emberek a saját értékrendszereik alapján vélnek valamit fejlődésnek, vagy éppen nem-fejlődésnek, visszafejlődésnek. A mezőgazdaság esetében is eltérő és egymással vitázó nézetek élnek arra vonatkozóan, hogy a feltáruló fejlődési alternatívák közül mi tekinthető fejlődésnek, mi pedig visszafejlődésnek. Durva leegyszerűsítéssel a mezőgazdaság (és a vidék) funkcióinak alapján csoportosíthatjuk a vitázó álláspontokat: az első az élelmiszer-árutermelő funkció maximalizálását tartja fejlődésnek. Ez a nézet – szélsőséges megfogalmazásban – úgy fogalmaz, hogy minden talpalatnyi helyet a lehető leghatékonyabb árutermelésre kell felhasználni, az ennek következtében károsodó környezettel foglalkozzon a környezet- és természetvédelem; a szintén "felszabaduló" munkaerővel pedig a szociálpolitika. Ez az irányzat jellemzően a nagy tőkeintenzív gazdaságokat, a nagytáblás művelést, a nagy ültetvényeket, egyszóval az „iparszerűbb” gazdálkodást tartja fejlődésnek.A második nézet a mezőgazdaság ökológiai és társadalmi funkcióit hangsúlyozza. Felfogása szerint a környezeti és természeti adottságok védelme és gondozása, valamint a vidéken élő emberek megélhetésének biztosítása legalább ugyanolyan fontos, mint az árutermelés maximalizálása. Ezért a kisebb méretű gazdaságok olyan munka-igényes (munkaintenzív) művelését tartja megfelelőnek, amely életben tartja a dűlőket, a biotópokat, a gyepeket és a nyitott mezőket, amely az árutermelés mellett szorgalmazza a biodiverzitás és a táji értékek gondozását. A harmadik – viszonylag ritkán hangoztatott, de sokak által hitt – nézet szerint a mezőgazdaság szerepe minimális, ezért a vidék a szemében szinte kizárólag a városi embert szolgáló funkciói, azon belül is lakóhelyi funkciói miatt fontos. Ezért a rekreációs idegenforgalmi fogadóhelyeket fejlesztené és a „természetközeli” lakótelkek kialakítását támogatja.
fogyasztási szokások
A fogyasztó nagy úr. Szokásait és szokásainak változásait a piac közvetíti a termelők felé és könyörtelenül alkalmazkodásra kényszeríti a gazdálkodót. A fogyasztás terén meg kell különböztetnünk a közvetlen fogyasztást (a vevő elfogyasztja a megvásárolt terméket) és a termelői célú fogyasztást, amikor a vevő feldolgozás céljából, nyersanyagként ’fogyasztja’ a szóban forgó árucikket. Előbbire példa a bor- és a sörfogyasztás terén bekövetkezett jelentős változás hazánkban, az utóbbira pedig, hogy az állati belek iránti kereslet csökkenését okozza, hogy a hústermékek csomagolására ma már jelentős részben műanyagot használnak.
földterület
Magyarország 9,3 millió hektáros teljes területének csaknem 70 %-a (5,8 millió hektár) mezőgazdaságilag hasznosított terület. Az Európai Unió 2003. évi tagállamainak (az EU 15-nek) az átlaga 40,6 %, ez az érték a 2004-es csatlakozás következtében (vagyis az EU-27-ben) 44%-ra emelkedett. A 2004-ben újonnan csatlakozott országok átlaga pedig 54,1%. Jól látható, hogy Magyarország területének az EU-15, valamint a 12 frissen csatlakozott ország átlagával összehasonlítva jelentősen magasabb hányada alkalmas mezőgazdasági termelésre.
gazda
Azt hihetnénk, hogy igen könnyen kezelhető fogalom: gazda, aki mezőgazdasági munkát végez. Csakhogy egyaránt gazda a paraszt, a gazdálkodó (teljes- vagy részidős), a farmer, a pénzforgató agrárvállalkozó stb., márpedig a köztük lévő különbség nem csak érzelmi-hangulati, hanem szociológiai különbség is. Mégsem sikerült mindmáig egzakt kritériumok alapján konszenzusos meghatározást kidolgozni az egyik vagy másik kategóriába tartozó agrártermelőkről. A politikának azonban sürgős szüksége van egzakt kritériumokra, amik alapján meghatározhatja, hogy kikre és milyen feltételek mellett vonatkoznak a különböző rendelkezései. Így kritérium lehet a birtokolt földterület: nem vonatkoznak a gazdákra érvényes jogszabályok azokra, akik 0,15 hektárnál kisebb (tehát „nem gazdaság méretű”) földterületet mondhatnak magukénak. Ők rendszerint nem szerepelnek a mezőgazdasági statisztikákban sem. A meghatározás problémája, hogy nem minden földtulajdonos gazdálkodik maga is a földjén, vagy nem „főállásban” gazdálkodik azon. Ezért egy újabb kritérium került meghatározásra, nevezetesen az élethivatásszerűen végzett gazdálkodási tevékenység. Az „élethivatásszerűen” végzett gazdálkodás fogalmát például egy újabb rendelet úgy határozza meg, hogy a mezőgazdasági tevékenységből (mezőgazdasági termelő tevékenységből, vagy növénytermesztési illetve állattenyésztési szolgáltatásból) származó árbevétele a tevékenységet végző családi gazdálkodó összes árbevételének és jövedelmének 50 %-át érje el, vagyis a gazdálkodó éves bevételének több mint 50 %-a saját nevében folytatott mezőgazdasági termelő tevékenységből kell hogy képződjön.
gazdálkodás úttörője
A mezőgazdaság története a leleményes találmányok és a névtelenségbe süllyedt újítók története. Valahol valaha ’feltalálta’ valaki – elképzelhető, hogy nem is egy tudós módszerességével kutató ember – a jármot, az ekét és ezzel forradalmasította az agrárgazdálkodás technológiáját. A gazdálkodók nemzedékeken át öröklődő ismereteik, valamint a maguk által és a mindennapos tevékenységük során szerzett tapasztalataik révén gyakran rendkívüli előre lépéseket tettek a gazdálkodás technológiája terén. A gondos megfigyelés és az aprólékos próba-szerencse kísérletezés például Micsurint jelentős növénynemesítővé, a gazdálkodás egyik úttörőjévé tette akkor is, ha a szó igazi értelmében nem tekinthetjük tudósnak.
gazdálkodási módszerek
Az emberi és állati izomerőt, illetve a gépi energiaforrásokat felhasználó gazdálkodás; az inkább munkaigényes, illetve az elsősorban tőkeigényes gazdálkodási módszerek; a piaci értékesítésre specializálódott, vagy a lehető legtöbb terméket gazdasági újrafelhasználásába, vagy saját fogyasztásra visszaforgató módszerek három nagy csoportba foglalhatók össze. Ezek: a.) a hagyományos paraszti gazdálkodás, b.) a tőkeintenzív modern gazdálkodás, illetve c.) a tradicionális módszereket a modern piaci orientáltsággal kombináló ökológiai gazdálkodás.A mai Magyarország agrártermelői között mindhárom csoport képviselői megtalálhatók. Amíg azonban az utóbbi kettő a kifejlesztett módszerek és gazdálkodási módok jogán részesül támogatásban, az első csoport tagjai – az ún. félig önellátásra termelők – ideiglenesen és pici termelőkké válásuk reményében kapnak segítséget gazdaságuk modernizálásához.
gazdasági hatás
A mezőgazdasági áruk előállítása és piaci értékesítése nemzetgazdasági, regionális, települési és az egyes gazdálkodó családok szempontjából egyaránt fontos bevételi lehetőség. A mezőgazdasági termelés meghatározza a lakosság élelmiszerellátását és annak minőségét, a nemzetgazdaságok és a gazdálkodó családok bevételeit, a más célokra fordítható jövedelmét. A mezőgazdaság áru- és jövedelemtermelő képessége azonban nagy mértékben függ a termelés hatékonyságától, a termékek feldogozottsági szintjétől és egyedi jellegétől, a minőségi és élelmiszerbiztonsági garanciáitól.
gazdasági környezetváltozás
Az Európai Unió gazdasági környezetében jelentős és szorító hatást érvényesítő változásokról számolhatunk be. Egyrészt megerősödött az ázsiai élelmiszerpiacokért folyó verseny. A konkurensek között olyan hatalmas kapacitásokkal rendelkező országokat találhatunk, mint az Egyesült Államok, de várhatóan hamarosan jelentős szerephez jut a versenyben pl. Kína. Az Európai Unió így olyan komoly vetélytársakkal kerül szembe, akik tisztességtelen versenyelőnynek, protekcionizmusnak minősítik a Közös Agrárpolitika termelés-támogatási rendszerét és a WTO tárgyalásokon követelik az ilyen támogatások lefaragását. Amennyiben az EU nem tenne eleget ilyen irányú követeléseiknek, a szóban forgó országok bojkottot hirdetnek az európai élelmiszertermékekkel szemben.
gépállomány
A gépállomány az adott gazdasági egység rendelkezésére álló gépi eszközállomány összessége. Mivel sokféle munkára specializált gépek és kombinált gépek egyaránt szerepelhetnek ebben az állományban, ezért a gépállomány általános megjelenítése nem sokat mond a gazdaság helyzetéről. Elsősorban a gépállomány átlagos életkora szerepel a különböző statisztikákban.
gépállomány fejlődése
A korai, egy-egy funkció ellátására alkalmas gépeket a fejlesztéseknek köszönhetően rendre felváltják a több funkció ellátására, vagy egyidejű ellátására alkalmas eszközök. Jellemző példa a fejőház berendezése, amely a fejés közben ezernyi információt ad a központi számítógépnek a tehén hőmérsékletéről kezdve a lefejt tej minőségéig, amik alapján ugyanez a számítógép kijelzi, hogy a szóban forgó tehén másnapi takarmányát hogyan érdemes összeállítani.
gépállomány összetétele
A mezőgazdaság gépesítésének kezdetén az egyetlen funkcióra alkalmas gépek tették ki az állomány döntő részét. Az erőgép (a traktor) vontatásra volt alkalmas, viszont néha ekét, néha cséplőgépet kötöttek hozzá. Ez utóbbiak (az eke, a borona, a cséplőgép stb.) Jelentős előrelépést jelentett a többfunkciós gépek (a kombájn neve is az angol combine – kombinálás – szóból ered) megjelenése a földeken. Érthető ezért, hogy a gazdaságnak fontos jellemzője a gépállomány számszerű összessége és életkora mellett az eszközök összetétele is. Rendszerint az erőgépek száma és minősége adja az alapvető információt a gazdaság gépi felszereltségéről.
gyümölcstermesztés
A gyümölcstermesztés kezdetben a mezőgazdaság afféle kiegészítő ága volt. A természetes úton, az erdei tisztásokon, réteken és legelőkön termő gyümölcsfák gondozását nem is tekinthetjük ’termesztésnek’, bár sok írott emlék bizonyítja, hogy a falusi közösségek óvták, helyi törvényekkel szabályozták az ilyen fák hasznosítását. A gyümölcskertészet a ház körüli kertekben nyert intenzívebb formát, majd a nagy ültetvényeken vált nemzetgazdaságilag is fontos ágazattá. A növények jellege meghatározza a művelési formát, csak a kis méretű gyümölcstermő növények (földieper, sárgadinnye) termeszthetők gazdaságosan fóliák alatt, vagy üvegházakban.
hagyomány
A paraszti munka hosszú ideig nem igényelt mást, mint a tapasztalati úton, részben tradicionálisan átadott (a családban eltanult), részben a gazdálkodó saját gyakorlatából tapasztalatilag szerzett műveltséget. A mezőgazdasági termelésben a hagyomány azt a jártasságot jelenti, amit a paraszti környezetben felnőtt ember a nemzedékek során át megőrzött tudás- és ismeretkészletből megszerzett, amit nem tanult, hanem amibe beleszocializálódott. Természetesen nem csak termelési eljárásokról, hanem az azokhoz kapcsolódó életviteli-, szokás- és hiedelemrendszerről is szó van itt. A termelési hagyomány erejére utal az a ma is ismert mondás, hogy „parasztnak születni kell”. Vagyis aki nem parasztnak született, sosem lesz jó gazdálkodó; másrészt pedig aki parasztnak született, sosem fogja megtalálni a helyét a gazdálkodáson kívül.
halászat
A halászat és halgazdálkodás szűken értelmezett feladata a természetes vizekben és a mesterségesen kialakított halastavakban élő halak és más vízi állatok tenyésztése és gazdasági hasznosítása. A vízkészletek és az ivóvíz-bázisok gondozása, a víztározók és az árterek vizes élőhelyekké alakítása, az ár- és belvízvédelem feladatai várhatóan új megvilágításba helyezik a halgazdálkodás jelentőségét is. Az ikrák összeszedése, a pangó vizek és a főágak közti összeköttetése biztosítása, a halliftek kialakítása stb. szoros kapcsolatot alakítanak ki a víz- és a halgazdálkodás területei között.
halászati ágazat
Annak ellenére, hogy az elnevezése csak a lehalászásra, vagyis az eredmények betakarítására utal, a halászatnak és halgazdálkodásnak feladata a természetes vizekben és a mesterségesen kialakított halastavakban élő halak és más vízi állatok tenyésztése és gondozása is. Az ikrák összeszedése, a pangó vizek és a főágak közti összeköttetése biztosítása, a halliftek kialakítása stb. szoros kapcsolatot alakítanak ki a víz- és a halgazdálkodás területei között.
honos fafaj
A fákra is jellemző, hogy bizonyos környezetben otthon érzik magukat. Máshol viszont éppen ’idegenségük’ miatt nem találnak természetes ellenséget vagy eléggé erős konkurens fajt, és ekkor agresszív területfoglalást végeznek (pl. akác, galagonya). A Mosoni Duna mentén húzódó galériaerdőben például a víz visszahúzódása után sok nyárfa talált magának út otthont, de a vízutánpótlás megindulása után ezek egymás után dőltek a mederbe. Az emberek elsősorban látványosan és gyorsan növő fajtákat telepítettek szívesen. Nem csak a gazdasági hatékonyság (a mihamarabbi kitermelhetőség) miatt, hanem a fák esztétikai értékeinek minél hamarabb megjelenése reményében is.
honos fafajta
Magyarország az európai kontinens közepén, a Kárpátok védő ölelésében fekszik, hegy- és dombvidéki területeket és kiterjedt síkságokat foglal magába, ezért klímája, talaj- és domborzati feltételrendszere rendkívül változatos; a rajta megélhetést találó ökoszisztémákra a mozaikszerűség és a változatosság jellemző. Igaz ez az erdőkre és az erdők fajtagazdagságára is.
kereskedelmi adatok
A külkereskedelemre vonatkozó adatok rendszerint az élelmiszer- és agrártermékeknek az importban és az exportban elfoglalt arányát, valamint az agrártermékek külkereskedelmi egyensúlyát jelző statisztikai információkat tartalmazzák. Az agrártermékek aránya a teljes exportban a mezőgazdaság nemzetgazdasági súlyát, és egyben a mezőgazdasági termelés nemzetközi versenyképességét jelzi. Minden ország önellátásra törekszik az élelmiszerek terén, ezért az agrártermékek magas arányát az importban rendszerint kedvezőtlen fejleményként értékelik. Magyarországon az agrár- és élelmiszertermékek aránya a teljes importban 3,7 %, az összes exportban 7,5 % volt 2003-ban az EU statisztikája szerint.
kertészet
Elnevezése a ház mellett elkerített kertre utal, ahol a gazdálkodók a szántóföldinél intenzívebb, de eredetileg nem annyira gépi, hanem kézimunka-igényes termelést folytattak, és ahonnan elsősorban „friss”, közvetlen étkezési célokat szolgáló termékek (zöldség, gyümölcs) kerültek ki. Napjainkban a klasszikus kertészeti ágazat két végpontját az „iparszerű” technológiát alkalmazó, számítógép-vezérelt fóliás-üvegházas „növénygyári” termelés, valamint az ipari inputoktól tartózkodó ökológiai termelés teszi ki.A kertészeti ágazat újonnan megerősödő elágazódása a kerttervezés és kertépítés. Ez a városi közterek és az urbanizált életvitelt folytató polgárok lakóudvarát rendezi elsősorban esztétikai, nem pedig gazdasági szempontok szerint. Speciális al-ága – a virágkertészet és a virágkötészet – kizárólag az esztétikai hasznosság szempontjai szerint szerveződik.
kertészeti ágazat
A kertészeti ágazat egyik vonulata az üvegházas/fóliás technológiát alkalmazó végletesen modernizált intenzív termesztés, amely a termékeit általában „friss”, közvetlen étkezési célokra szánja. A kertészet másik, szántóföldi vonulata rendszerint további felhasználásra váró (főleg konzervgyári) nagy mennyiségben és intenzív technológiával.
kertészeti termék
A kertészetek termékskálája nem csak a fajták sokszínűsége, a termőtáji adottságok sokfélesége, hanem a termesztési módok és eljárások változatossága miatt is széles skálán mozog. A kertészeti termékek azonban nagy víztartalmuk miatt könnyen és gyorsan romlanak, ezért – akár csak rövid ideig tartó – tárolásuk igen költséges. A piaci értékesítés szükségleteit kielégítő tárolhatósági, szállíthatósági kritériumokat ezért sok kereskedő és termelő, akár a tartalmi (íz, zamat) jellemzők kárára is hajlandó előnyben részesíteni.
környezeti hatás
A mezőgazdaság közvetlenül a természeti erőforrásokat hasznosítja, ennélfogva jelentős hatást gyakorol a természeti környezetre; a levegő, de különösen a talaj és a víz minőségére. Az iparszerű mezőgazdaság nagy mennyiségben használ fel természeti erőforrásokat, és nagy dózisokban koncentráltan terheli a környezetét hulladékanyagaival, kibocsátásaival. A „helyes gazdálkodási gyakorlat” rendelkezés részletezi azokat a szabályokat, amiket a gazdálkodóknak ellentételezés nélkül kötelező betartaniuk a környezet védelmében.
környezetváltozás
A gazdaság térbeli szerveződésével foglalkozó tudományok (földrajz, regionális gazdaságtan) a természeti környezetet említi klasszikus példaként, mikor szemléltetni akarja a termelési tényezők immobil (tehát nem változó és nem változtatható) összetevőit. Csakhogy a természeti környezet is változik (elsősorban a klíma, ami kihat a vízháztartásra), és változtatható is (emlékezzünk a nagy természetátalakítási tervekre: folyók visszafordítására, vagy az Aral tó intő példájára). Mindezek a változások és változtatások természetesen hatással vannak a mezőgazdasági termelésre.Magyarország klímájára a mérsékelt övi időjárás jellemző, a Kárpátok íve pedig jórészt megvédi a medencét a pusztító viharoktól. Ugyanakkor a medence folyóvizei az ország területén kívülről és rendszerint viszonylag rövid időszakra koncentrálódva érkeznek a művelt területekre, a folyószabályozásokkal és az árvízvédelem eddig gyakorlatával pedig mindent megtettünk annak érdekében, hogy ez a víz a lehető leggyorsabban el is távozzon az országból. Az utóbbi 20-30 év aszályos periódusa, a forró és száraz nyarak (Magyarországon termeszthető növény lett a cirok) lassan meggyőzte a felelősöket, hogy másfajta vízgazdálkodásra van szükség az országban. A lecsapolt ártereken visszaállított víztározók kedvező hatással vannak a mikroklímára, öntözésre alkalmas vízkészletként tárolják az áradásos időszakok vízfölöslegét és egyben a gátak vég nélküli emelését is szükségtelenné teszik. A globális méretekben jelentkező klímaváltozás hatásai – előre jelzések szerint – a Kárpát medencében sivatagosodást és az időjárás szélsőségesebbé válását okozhatja.
mezőgazdasági fejlődés
A fejlődés értékterhelt fogalom. Sokan azon a véleményen vannak, hogy nem érdemes használni, olyannyira mást jelent az egyik, és mást a másik ember számára. Van, aki fejlődésnek érzi, hogy coca kolát ihat az év minden szakában, vagy rövidített kivonatban olvashatja Shakespeare drámáit, mások számára ez éppen a fejlődéssel ellentétes irányú fejlemény.A mezőgazdaság által előállított élelmiszer-mennyiség évezredek óta egyre nő, ami a technika és a technológia fejlődésének, az árutermelő mezőgazdaság modernizációjának köszönhető. Sokáig és nagyon sokan hitték, hogy a mezőgazdaság termelése nem szervezhető meg iparszerűen; a növények és az állatok növekedése nem szabványosítható, a gépek egy-egy funkcióra alkalmazhatók, az időjárás hatása nem semlegesíthető, még csak nem is mérsékelhető. Ez a hit azonban nagy mértékben tévedésnek bizonyult. A modernizálódás bizonyította, hogy vegyszerekkel szabályozható a növények növekedése, a több-funkciós gépekkel azonos mélységre és azonos sortávolságra vethető a mag, fajtanemesítéssel vagy akár genetikai beavatkozásokkal az időjárási körülményeknek jobban ellenálló fajták alakíthatók ki stb. A „modernizálás” szélsőséges fejleménye az „iparszerű mezőgazdaság”, ami maximalizálja a hozamokat, óriási mértékben megnöveli a termelés hatékonyságát; – a gazdasági eredmények tekintetében. Ugyanakkor viszont az emberi és állati izomerő helyett gépekkel és vegyszerekkel dolgozik – munkaerő-kiszorító. Célorientált specializálódása következtében a melléktermékeket és hulladékanyagokat nem forgatja vissza a termelésbe (márpedig a mezőgazdasági termék jellemzően inhomogén), ezért környezetszennyező és környezetterhelő. Iparszerű méreteivel a gépek kapacitásaihoz igazodik, nem pedig a természeti adottságok feltételrendszeréhez. Az iparszerű mezőgazdasági rendkívül hatékony, de – újkeletű kifejezéssel – nem fenntartható. Sem ökológiai, sem pedig a vidék népességmegtartó ereje szempontjából. Az 1980-as évek óta jelszóvá vált a fenntartható fejlődés és a fenntartható mezőgazdasági fejlődés, de annak konkrét mibenlétéről mindmáig nincs megegyezés. Márpedig a további fejlődés – bárhogyan alakuljon is a konkrét kritériumrendszere – kizárólag a fenntartható fejlődés lehet, aminek lényege, hogy a fejlődés lehetőségét a jövő nemzedékek számára is biztosítja, nem éli fel ma a jövő fejlődési tényezőit.
mezőgazdasági felfedezés
Felfedezés alatt elsősorban a felfedező személyéhez és a bejelentés (az elfogadás, a szabadalmi bejegyzés) időpontjához köthető felfedezéseket értjük. A mezőgazdaság területén azonban a legnagyobb felfedezések (pl. a vetésforgó, az eke) szülőit nem ismerjük és ezért nem annyira a felfedezés, hanem az újítás elterjedésének időpontja, vagyis inkább időszakasza vált az agrártörténet részévé. Napjainkban az alaptudományok terén született híres felfedezések viszonylag gyorsan kerülnek át az agrártermelés gyakorlatába, de a felfedezők neve elsősorban az alaptudományok művelőinek névsorában szerepelnek.
mezőgazdasági gépesítési ágazat
A gépekkel foglalkozó ágazat bizonyos értelemben ’idegen’ a mezőgazdaság területén. Bár a gépi munkák java része is a szabad ég alatt, az időjárástól és a természet ’órájának’ időbeosztásától függően történik, a gépi munkák mégsem közvetlenül az élő biológiai anyaggal foglalkoznak. Ezért a munka (illetve annak egy része) kiszámíthatóbb, egzaktabb, könnyebben kalkulálható és tervezhető. Talán ez is közrejátszott abban, hogy a „szocialista” állam sokáig nem volt hajlandó a gépi eszközök birtoklását átengedni a termelőszövetkezeteknek, hanem az úgynevezett gépállomások látták el a gépi munkák szolgáltatásaival a termelő üzemeket. A gépi szolgáltatások és a szorosan vett mezőgazdálkodási munka jórészt ma is elkülönült Magyarországon a privatizáció választott módjának és a gazdálkodók tőkeszegénységének betudhatóan. A szolgáltatók elsősorban a talajelőkészítés és betakarítás munkadömpingjeiben számíthatnak nagy keresletre.
mezőgazdasági termék
A mezőgazdasági termék elsősorban és mindenek előtt az élelmiszer. Ezt kiegészíti az az ipari alapanyagok (rostszálak, újabban az energiaforrásként hasznosítható növények stb.) köre. A mezőgazdasági termelés napjainkban egyre fontosabbá váló terméke a mai piaci viszonyok között externáliaként szereplő tájgazdálkodási és természetvédelmi szolgáltatás. A Buckwell Bizottság szavaival: „a farmerek olyan javakat és szolgáltatásokat termelnek, amiket a piac nem ismer el. … A környezetvédelmi és tájgazdálkodási kifizetések annak a lehetőségét akarják elkerülni, hogy az ilyen környezeti és tájkép-termelési szolgáltatások megfizetetlenül maradjanak”.
mezőgazdasági termékszerkezet
A mezőgazdasági termékszerkezetet befolyásolják az időjárási feltételek, a piaci kereslet változásai, az agrárpolitika, valamint a gazdálkodók döntései. A gazdálkodói döntések és az agrárpolitika szabályozó eszközei rendszerint utólag reagálnak a keresletben megmutatkozó változásokra, de a mezőgazdasági termelés terén a reakcióidő mindig hosszabb, mint például az iparban. Ez érthető, hiszen az agrártermelésben a gazdasági ciklus jóval hosszabb, hiszen a mezőgazdaság biológiai anyaggal gazdálkodik. Egy agrárpolitikus megfogalmazásával: „a farmernadrág gyártási üteme változtatható, akár hetente is. A ’farmerek’ munkája azonban más órarendet követ”. A termékszerkezet vizsgálható az ágazatok szintjén: a mai magyar mezőgazdaság egyik jelentős gondja az állattenyésztés és a növénytermesztés arányának megbomlása. Mivel az 1990-es évek óta folyamatosan és jelentős mértékben csökkent az állatállomány, a korábban takarmányozás céljára használt gabona nagy része ma a tárolóhelyeken export-értékesítésre vár.Az állattenyésztési ágazaton belül például radikális mértékű csökkenés ment végbe az 1990-es évek óta a szarvasmarha-, azon belül is a tejelő állomány körében. Az agrárpolitika a szarvasmarha állomány terén a húsmarha létszám növekedését támogatja a tejelő tehenek rovására. Az átállás azonban jelentős beruházásokat (új fajta, új tartástechnológia) igényel és jelentős veszteségeket (fejőház kihasználatlansága) jelent a gazdálkodóknak.
mezőgazdasági termelés
A mezőgazdasági termelés olyan folyamat, melynek során a termelési faktorokat és a befektetett ráfordításokat (árukat és szolgáltatásokat) termékké, hozammá (outputtá) alakítjuk át A „mezőgazdaság” az egyik legősibb emberi tevékenység. A mezőgazdaság legfontosabb termelési faktorai: a föld (talaj) és a napenergia (klíma) természeti meghatározottságúak. A mezőgazdasági termelés közvetlenül a természettől vonja el termékeit (innen az ’elsődleges szektor’ elnevezése), produktumainak jelentős része pedig közvetlenül fogyasztható élelmiszer, míg más termékei az iparnak (a másodlagos szektornak) biztosít alapanyagot.A mezőgazdasági termelés termékei általában nem egyneműek; inhomogének. (A búzatermelés outputja például a szemesgabona mellett a szalma is; a marhatartás pedig tejet, húst, szarut és bőrt eredményez.) A mezőgazdaságban a végtermék piaci megjelenése általában szezonális és mivel közvetlenül fogyasztható élelmiszer, vagy ipari nyersanyag, ezért a terméklánc elején foglal helyet. A hozzáadott érték a helyben történő feldolgozással növelhető.
mezőgazdasági termelés fő ágazatai
A mezőgazdasági termelés klasszikus ágazatai: a.) A növénytermesztés, ami elsősorban a szántóföldi és a kertészeti haszonnövények termesztését foglalja magába. Az utóbbi években egyre jelentősebb szerephez jut az ágazatban a gyepgazdálkodás, valamint a közvetlen gazdasági hasznot nem termelő kertépítés.b.) Az állattenyésztés. Elsősorban a haszonállatok takarmányozásával, tartásával, elhelyezésével és gondozásával, az állatok hasznosításával foglalkozó ágazat. A tenyésztés rendszerint figyelemmel van az egyedek gondozásán túl a megfelelő állomány fejlesztésére (törzsállomány kialakítása, keresztezés stb.) is. Az állattenyésztésen belül a hangsúlyok újabban az állathigiéniára és az állati jólét biztosítására irányulnak. c.) Az erdőgazdálkodás, aminek felségterülete hagyományosan a fa- és a vadállomány gondozására, gazdasági hasznosítására terjed ki. d.) Halgazdálkodás, halászat. Feladata a természetes vizekben és a mesterségesen kialakított halastavakban élő halak és más vízi állatok tenyésztése és gazdasági hasznosítása. e.) Gépészeti ágazat, ami a mezőgazdasági termelés természeti erőforrásokkal foglalkozó összetevőinek tevékenységrendszerét ipari eredetű energiaforrások és mechanikai (újabban informatikai) eszközök felhasználásával segíti, ugyanakkor ma már jelentős mértékben a maga képére formálja is ezt a tevékenységrendszert. f.) A mezőgazdasági termeléshez szorosan kapcsolódó, de a klasszikus ágazati besorolásokban rendszerint önálló ágazatok: az állat- és növényegészségügyi szolgáltatások, a növényvédelmi és az élelmiszerbiztonsági kutató és szolgáltató ágazatok.
mezőgazdasági termelés történet
A mezőgazdasági termelés, az ember legősibb gazdasági tevékenysége, a nomád gyűjtögető vadászó életmódtól a mai modern gépekkel dolgozó farmerekig terjedő ívet ír le. A gazdálkodás technológiájának fejlődése (a növénytermesztés, a növénynemesítés, az állatok háziasítása, az eke, a vetésforgó stb.) mind olyan újítások sorozata, amik nélkül az emberiség létszáma ma is alig néhány millió volna a Földön; és amik lehetővé tették, hogy az emberek csaknem felének nem kell folyamatosan a saját élelmének előállításán dolgoznia, hanem megengedheti magának, hogy katonáskodjon, tanítson, könyvet írjon, tanuljon stb. A mezőgazdasági termelés az emberi civilizáció legfontosabb motorja, a fejlődése nélkül nem alakulhatott volna ki a munkamegosztás, nem volnának városok; az ember ősi állapotában vegetálna.
munkaerő
A mezőgazdasági „munkaerő” a rendszerváltásig bizonytalan jelentésű fogalom volt. A termelőszövetkezetnek ugyanis foglalkoztatási kötelezettsége volt a tagjaival szemben. A tagok jelentős része azonban idős nyugdíjas korú ember volt. Ráadásul a TSz mint nagy-foglalkoztató, egyes falvakban szinte monopol-foglalkoztató, lakatosokat, bérszámfejtőket, számítógépkezelőket stb. is foglalkoztatott; a TSz-tag, vagy a TSz-alkalmazott nem jelentett szükségszerűen mezőgazdasági munkaerőt.A privatizáció és a szövetkezeti átalakulások során a szövetkezetek foglalkoztatási kötelezettsége megszűnt. A hazai földtulajdonosok jelentős része a szövetkezetnek adja bérbe művelésre a földjét, de ez nem jelenti, hogy a szövetkezet alkalmazná. Jogilag tehát a földjét nagyüzemileg műveltető ember mezőgazdasági járadékos. De ha földet művel részidőben, vagy „főállásban”, akkor mezőgazdasági munkaerőnek, gazdálkodónak tekinthető-e? A kérdés akadémikusnak tűnhet, pedig támogatási jogosultságok, fizetési és adózási következmények függnek a megválaszolásától. Ezért jogszabály rendelkezik arról, hogy ki tekinthető gazdálkodónak, vagyis gazdának a magyar kritériumok szerint.
munkaerő kiváltás
A mezőgazdasági munka gépesítése hatalmas könnyebbség a gazdálkodók számára. Minél szabványosabbá tehető, minél iparszerűbben művelhető egy-egy földterület, egy ágazat, egy kultúra, annál nagyobb az esélye, hogy gépekkel elvégezhető munkafolyamatokat tartalmaz, vagy a folyamat egésze gépesíthető a szaporító anyagok kihelyezésétől a betakarításig.A gépesítés azt jelenti, hogy egyre kevesebb izomerőre van szükség a munkában; először az állati igaerő, majd az emberi kezek is egyre nagyobb mértékben váltak fölöslegessé az agrártermelésben. Ez egyrészt örvendetes fejlemény, hiszen az emberek felszabadultak a mezőgazdasági munka emberpróbáló terhei alól. Másrészt a folyamatnak hátrányai is vannak: az emberek jó része kiszorult a mezőgazdasági munkavégzésből; ezért a városokban nézett munka, foglalkoztatás után. A vidéki területek népességmegtartó ereje a gépesítéssel gyengült. Ennek az erőnek az újraélesztése viszont nem történhet azon az áron, hogy lemondjunk a gépek munkájáról, vagyis a hatékony termelésről és visszatérjünk egy rég letűnt idő gazdálkodási módjához. A vidékfejlesztés feladata, hogy a mezőgazdasági munka terhei alól felszabadult, kiszorult emberek számára foglalkoztatási és jövedelemszerzési lehetőséget teremtsen.
nemzetgazdaság
Az adott ország gazdaságának, gazdasági szereplőinek, továbbá a szereplők közti kapcsolatok egésze. Alapvető folyamatai a kitermelő ágazatokban (mezőgazdaság, halászat, erdészet, bányászat – elsődleges szektor); a feldolgozó ágakban (ipari, másodlagos szektor) és a szolgáltató (tercier) ágakban/ágazatokban mennek végbe. A mezőgazdaság relatív jelentőségét egy nemzetgazdaságon belül rendszerint azzal mérik, hogy mekkora az ágazat súlya a többi ágazatéhoz képest. Ennek a „súlynak” a megállapításához elsősorban a gazdasági jelentőségét (a GDP-hez és az exporthoz való hozzájárulásának mértékét) szokás figyelembe venni, valamint a mezőgazdasági foglalkoztatottak arányát az összes foglalkoztatott létszámához viszonyítva.
nemzetgazdasági teljesítmény
Egy ágazat nemzetgazdasági teljesítményét vizsgálhatjuk abszolút számokkal, például hogy mekkora a hozzájárulása a GDP-hez, vagy a foglalkoztatáshoz. Hasznosabb, a nemzetközi összehasonlításokban is jobban alkalmazható mérőeszközök a relatív értékmérők (pl. az egy hektárra eső átlaghozam, vagy egy kg. testtömeg előállításához felhasznált takarmány mennyisége).
növényfaj
A növényi élőlények rendszerezésének (rendszertan) alapvető fogalma. Mára általánosan a biológiai faj-fogalom használata vált elfogadottá, aminek alapján a faj a populációk olyan csoportja, amely potenciális szaporodási közösséget alkot, és amely szaporodásbiológiai tekintetben minden más csoporttól elkülönül. Ugyanakkor előfordulnak olyan keresztezések (hibridizáció), amikor hosszas kísérletező munka eredményeként sikerül különböző növényfajok közti (triticale) szaporodásra képes egyedeket létrehozni
növényfajta
Növények fajon belüli rendszerezési csoportja, élettani, ökológiai, illetve gazdaságossági (haszonulási) szempontból elkülönülő egysége. A fajták csoportosíthatók hasznosítási irányok és típusok (a fő haszonvétel), ökológiai alkalmazkodó- és ellenállóképesség, érési idő, illetve tárolhatósága, tartósíthatóság stb. szempontjából. Az intenzív növénytermesztés a speciálizált fajták kifejlesztésére törekedett.
ökotermesztés
Intenzív, de kézi-munkaigényes termesztési eljárás. Az ökotermesztés is sokféle, a vegyszerek túlzott alkalmazásától tartózkodó organikus termeléstől a teljesen vegyszermentes termesztésig húzódik a skálája. A vegyszerek hatását elsősorban kézi munkával, illetve újabban speciális rovarok (a kártevők állati ellenségei) tenyésztésével, szabadon engedésével pótolják. A gépi munka helyett a kézi munkára támaszkodás ma még elsősorban a megfelelő eszközök hiányának tudható be. Ma már az eredetileg kissé ezoterikus bio-, illetve öko gazdálkodási módszereket kifejezetten piac-orientált változatban is alkalmazzák.
statisztikai adatok
A statisztika számadatok segítségével írja le és elemzi a társadalomban zajló folyamatokat. A számszerűsített (kvantifikált) adatok pontos és objektív összehasonlításokat tesznek lehetővé a különböző területek, a különböző dolgok között.A statisztika feladata kettős: az adatgyűjtés és –feldolgozás a látványosabb feladat; de a gyűjtést meg kell előzze a különböző fogalmak egyértelmű lehatárolása, a kritériumok megfogalmazása és számszerűen kifejezhető formába öntése (ld. például a vidékiség fogalma és mérhetősége; a családi gazdaság fogalma). A statisztikának különösen nagy szerepe van a támogatásokkal és tiltásokkal dolgozó politika szempontjából, hiszen a pénzalapok demokratikus felosztásához pontos, univerzálisan alkalmazható és egzakt mennyiségeket feltáró adatokra van szükség.
szőlőtermesztés
A szőlő kettős hasznosítású gyümölcs. A csemegeszőlő termesztéséről és fogyasztásáról azonban nemigen szólnak a krónikák, de a borivás már Homérosz idejében kedvelt szokása volt az embereknek. Ma is összekapcsolódik A szőlészet és a borászat ma is egymáshoz kapcsolódó fogalmak és tevékenységterületek.A szőlészet a kertkultúrának az az ága, ami annak ellenére, hogy óriási ültetvényeken, iparszerű módszerekkel és technológiával termelhető, máig megőrizte kézimunka-igényességét. A szőlészet általában a hegy- és dombvidéken, illetve az alföldi homokos talajokon is hatékonyan termelni képes ágazat. A kapcsolódó borászat pedig olyan, speciálisan kifinomult borkultúrát fejlesztett ki maga körül az évszázadok során, amit, illetve aminek az elemeit az utóbbi években próbál a hazai szőlészeti-borászati szakma ismét életre kelteni.
tájegység
A zöldség- és gyümölcstermesztés sok-generációs szelektáláson átment növényfajtái általában különösen érzékenyek az olyan talaj- és a klimatikus feltételekre, amiket csak viszonylag nagy költségek árán (fűtött üvegház, fólia), vagy azokkal sem tudja a termesztő nyújtani. Ezért a specializált fajták és a nekik kivételesen jó adottságokat nyújtó tájak szerencsés egymásra találása a piacon megkülönböztetett figyelmet képesek szerezni.
társadalmi hatás
A mezőgazdaság a vidéki gazdaság legfontosabb – a modern időkben csaknem kizárólagos – megélhetési alapját adta. Ez azt is jelenti, hogy az ipari társadalom korszaka előtt a vidék gazdasága jóval gazdagabb és összetettebb volt (falusi szolgáltatók, kézművesek stb. működtek), és azt is ígéri, hogy a vidéki gazdaság ismét sokszínűvé, több lábon állóvá tehető.A mezőgazdaság önellátó szerepe egyre gyengül, helyette az árutermelő piacorientált termelés válik meghatározóvá a világ minden táján. Csakhogy a piacorientált árutermelés terjedése és a vele járó birtok- és üzemkoncentrálódás (gépesítés, ipari inputok) munkaerő-kiszorító hatású. A népességmegtartó képességet ezért a vidéki foglalkoztatás növelésével kell erősíteni a mezőgazdaságon belül (élelmiszer-feldogozás, falusi vendéglátás) és a mezőgazdaságon kívüli munkahelyekkel (kis méretű ipari, szolgáltató vállalkozások).A mezőgazdaságra fontos szerep hárul továbbá a vidéki kultúra, az épített környezet és a kultúrtáj védelme szempontjából is.
társadalmi környezetváltozás
Jelentős belső ellenkezés tapasztalható az Európai Unió adófizető állampolgárai körében is a Közös Agrárpolitika gyakorlatával szemben. A Buckwell jelentés szerint Európa (vagyis az EU15) polgárai nem értik meg, miért kell az EU teljes költségvetésének közel felét olyan gazdálkodók (kb. 7,5 millió farmer) támogatására fordítani, akik rendelkeznek termelési erőforrásokkal (földdel, eszközökkel stb.), akik már nem az időjárás szélsőségeinek kitett farmerekként dolgoznak a polgárok kenyeréért, hanem pénzforgató vállalkozókként túltermelést okoznak és eközben a természeti környezetet is terhelik. Ez a vélekedés különösen akkor erősödött fel az EU polgárok körében – állítja a Jelentés, amikor a városi munkanélküliek létszáma meghaladta a 18 millió főt. Ugyanakkor, amikor az Közös Agrárpolitika aktuális gyakorlatával szemben jelentős ellenérzések fogalmazódtak meg, kimutathatóan felértékelődött az EU polgárok körében a vidéki területek jelentősége – de nem csak, vagy nem elsősorban azok élelmiszer- és árutermelő funkciói, hanem ökológiai és társadalmi szolgáltatásaik miatt. A jelentés szerint az európai társadalom „megengedheti magának, hogy többet törődjön az élelmiszerek megtermelésének módjával, az élelmiszerek minőségével és választékával, az élelmiszertermelő rendszerek környezeti hatásaival”, mint a mennyiségével.
tenyésztési ágazat
A mezőgazdasági szektor állattenyésztési ágazata a tenyésztett fajok szerint al-ágazatokra osztható. Legismertebb al-ágazatok a sertés-, a baromfi, a szarvasmarha stb.; speciális al-ágazatok a nyúl, a nutria, vagy a vadászgörény.
tenyésztett faj
Az állattenyésztés több évszázados hagyományai szelektálták az állatfajokat bizonyos tulajdonságaik hasznossága szempontjából. A hasznosnak nem minősülő fajok ellen gyakran szisztematikus irtóhadjáratok indultak, ami oda vezetett, hogy mára szervezett tenyésztőmunka irányul az ilyen fajok fenntartására. Az állatfajok kihalásának nagy részéért nem a tudatos irtó háborúk a felelősek, hanem hogy az ember terjeszkedése megfosztotta őket az élőhelyeiktől.
tenyésztett fajta
Az állattenyésztés éppen úgy, mint a növénytermesztésben évszázados szelekciós nemesítési tevékenység folyik az egyes fajokon belül egyedek, illetve az egyes tájegységekre jellemző fajták között. A speciális hasznokra (pl. tej-, vagy hústermelésre) specializálódott fajták bizonyos tulajdonságai (pl. a betegségekkel szembeni ellenállóképesség) gyengülnek, így gyakran az ősi fajták génbankjaihoz kell visszanyúlni az eredeti tulajdonságok erősítésére.
termék
Termék szűkebb értelemben minden olyan fogyasztást szolgáló hasznos tárgy, vagy szolgáltatás („jószág”), amit emberi tevékenység hoz létre és amit az előállító maga fogyaszt el, vagy amire fizetőképes kereslet mutatkozik a piacon; vagyis ami eladható. Tágabb értelemben azonban „termék” az a gazdasági tevékenységből származó jószág is, amit a közgazdaságtan „externáliáknak” nevez, vagyis amit nem, vagy nem az egymással piaci kapcsolatban álló személyek (vagyis a termelő és a vásárló) fizetnek meg. Persze, valakinek ezek előállítását is meg kell fizetnie, de az esetek többségében az akaratlan vevő egy harmadik személy, vagy egy közösség. Az ilyen (a közvetlen piaci szereplők egymás közti viszonyán kívül jelentkező) jószág lehet pozitív, vagy negatív externália. Pozitív externália például a méhek beporzó szorgalma a repceföldön (amit a repce tulajdonosa nem fizet meg), negatív externália lehet a környezetnek a termelésből származó, egészségkárosító hulladék-anyaggal való szennyezése.
termék minőség
Az élelmiszerpiacok nagy tételekben, azonos mennyiségben és egyenletesen szállított termékekkel szeretnek foglalkozni. A gyorsan romló áruk esetében különösen fontos a szállítás és a gyorsaság. Az ilyen feltételeknek gépi eszközök nélkül megfelelni lehetetlen. Ugyanakkor a gépesítés negatív hatással is lehet a termékek minőségére. A gép nem foglalkozhat külön-külön minden egyeddel; szabványokkal foglalkozik, tehát a munka tárgyának is szabványszerűvé kell válnia. A kézi betakarításkor mondhatja azt a termelő, hogy „ma leszedem az éretteket és holnap visszajövök a ma még éretlenekért”; a gép az ilyen egyedi megközelítéssel nem tud mit kezdeni; – és nem is volna gazdaságos, ha így működne. A megoldás: vagy keveredik a betakarított termék között az érett és az éretlen, vagy mesterségesen kell serkenteni (időzíteni) az érést. A gépi munka megköveteli, de elő is idézi a szabványosodást és a szabványosítást.
Termékszerkezet váltás
Termékszerkezet váltás:
A termékszerkezet jövőben kívánatos alakulására vonatkozó elképzelések szorosan összefüggnek azzal, hogy ki milyen fejlődési alternatívát, milyen fejlesztési irányokat tart kívánatosnak. A Kárpát medence a hegyvonulat védőívének, valamint a kontinens központjában való elhelyezkedésének, továbbá a viszonylag mérsékelt vegyszerezésnek köszönhetően ma még jelentős fajgazdagságot mutat, klimatikus adottságai sokféle hasznosítást tesznek lehetővé. Ezért racionálisnak tűnik, ha valaki úgy látja, hogy Magyarország Európa gabonaövezete lehet hatalmas, dúsan termő gabonaföldekkel. Hasonlóképpen racionális az az elképzelés is, amely nem annyira Európa alapvető élelmiszerkészletét előállító helyszínnek, hanem inkább Európa egészséges élelmiszertermelő helyének reméli a hazai tájat. Ezek az elképzelések az agrárpolitika támogatási és szabályozó eszközein át jelentős hatással lesznek a hazai agrártermelés termékszerkezetére.A termékszerkezet alakulását befolyásolja a (ma már nemzetközi) fogyasztói piacon megjelenő fizetőképes kereslet, a nemzetközi kereskedelempolitika, és természetesen a szereplők, a versenytársak döntései. Magyarországon az 1980-as évtized végén történt rendszerváltozás egyben piacváltást is jelentett, és az új piacok feltételrendszeréhez való alkalmazkodás – a megfelelő termékszerkezet kialakítása –a mai napig meghatározó feladat.
termelési biztonság
A gépesítés fokozza a termelés biztonságát: lehetővé teszi a megterhelő munkák időben gyorsabb elvégzését és ezzel csökkenti az időjárás okozta károk esélyét; gyorsabb és pontosabb reagálást tesz lehetővé a kártevők elleni védekezésben stb. Ez viszont a másik oldalon feltételezi, hogy a termesztett kultúrák, a munka tárgyai alkalmazkodjanak a gép által megkövetelt körülményekhez. A vetés egyenlő sorközökkel és nyílegyenesen történjék, a gyümölcsfák azonos magasságban kezdjenek lombosodni, a tejelő marhák ne féljenek a fejőházban és elviseljék a fejőgépeket stb.
természeti környezet
A mezőgazdaság természeti környezetének három legfontosabb összetevőjeként hagyományosan a talajadottságokat, a terület felszínének domborzati viszonyait, valamint az éghajlat jellemzőit szokás említeni. Újabban a természeti adottságok között fontos helyet kapnak a talaj és a felszín élőlényei – a mikroorganizmusoktól a nagyobb állatokig.
termesztési ágazat
A legfontosabb növénytermesztési ágazatok rendszerint a szóban forgó gazdaság ágazati szervezeti elkülönülését követik, így általánosságban szántóföldi, kertészeti, zöldség, gyümölcs, szőlő ágazatokról beszélünk, amit a rét és legelő ágazat, illetve a kisüzemi (a szocialista időkben: háztáji) gazdaságokat integráló ún. „háztáji ágazat” egészített ki. Az agrárpolitikákban – és ezért a statisztikákban is – megkülönböztetett szerepet kap azonban az úgynevezett GOF-ágazat (vagyis a gabona, az olajosmagvak és a fehérjenövények ágazata).
termesztett faj
A növénytermesztésbe vont fajok valamilyen előnyös tulajdonságuk alapján minősülnek hasznos, gondoskodásra érdemes fajoknak, míg más fajok a ’haszontalan’, vagy egyenesen ’káros’, ’kártékony’ minősítést kapták. Ugyanígy az emberek minősítő hajlandósága döntötte el a ’hasznos’ fajok hasznosságának, illetve haszontalan tulajdonságainak mibenlétét; sőt a haszonnövények haszon-összetevőit is. A termesztési, szelektálási, nemesítési gyakorlat így már évszázadokkal a genetikai beavatkozások előtt kinemesítette a gondozással ’elkényeztetett’ fajtákat, és évszázados ádáz harcot vívott a kártékony gaznak minősített fajok ellen. A növénytermesztés szempontjából kártékony ’gazok’ gyakran gyógynövények, vagy ma még nem ismert vegyi anyagok egyedüli forrásai, sőt: a biodiverzitás szempontjából önmagukban értékek. A haszon-, vagy kultúrnövényekhez képest rendkívüli ellenálló- és alkalmazkodóképességet bizonyító ’gaznövények’ elleni hadjárat igazi sikerét a vegyszeres gyomirtás jelenti, aminek végeredménye az ún. „kultúrsivatag”.
termesztett fajta
A termesztett fajták legtöbbje ma már a növénytermesztés évszázados tudatos, vagy kevéssé tudatos nemesítési, szelekciós tevékenysége során kialakult, specializálódott fajta.
tudományos megfigyelés
A kísérletezés és a tudományos megfigyelés az élő, biológiai anyaggal (növényekkel, állatokkal) foglalkozó mezőgazdaságban sokkal hosszabb időt vesz igénybe, mint a műszaki tudományok területén. Elképzelhető, hány évi megfigyelést vett volna igényelne például az öröklődés törvényszerűségeinek kutatása, ha nem a rendkívül szapora muslicák kerültek volna kiválasztásra kísérleti alanyként. A mezőgazdaság évszázadokon át nem annyira tudományosan megismerhető és tudományosan megalapozható tevékenység volt, hanem a paraszti tudáson alapuló gyakorlat, gyakorlati fogások, jártasságok és megfigyelések összessége. Maga a mezőgazdasági ismeretek oktathatósága is csak a 18-19. században vált elképzelhetővé. A mezőgazdasági tevékenység gyakorlatából leszűrt ismertek rendszerezése és az ilyen ismeretek tudományos alapjainak felismerése tette lehetővé a folyamatok tudományos megfigyelését, a másik oldalon pedig a tudományos eredmények beépítését a mezőgazdasági gyakorlatba. Ma az agrártermelés már nem csak a biológia, a genetika, a fizika stb. eredményeit hasznosítja, hanem az informatika, a génsebészet, a biofizika és a kémia vívmányait is.
vadgazdálkodás
A vadállomány fenntartásával, szaporításával, alkalmanként ritkításával foglalkozó gazdasági ágazat, amely a vadállományban lévő gazdasági és ökológiai érték kihasználásával és növelésével foglalkozik. Közvetett alágazata a sportvadászat és a természeti turizmus (madár- és állatmegfigyelések, fotózás).
vadgazdálkodási ágazat
Szűkebb értelemben a vadászott vadállomány fenntartásával, szaporításával, alkalmanként ritkításával foglalkozó gazdasági ágazat, amely a vadállományban lévő gazdasági és ökológiai érték kihasználásával és növelésével foglalkozik. Tágabb értelemben a nem-vadászott vadak védelmével és gondozásával, a biodiverzitás fenntartásával és gazdagításával is foglalkozó ágazat. Annál is inkább, mert a ’vadászott’ fajok fogalma relatív (ld. énekes madarak illegális vadászata).
vidék
A vidék nem urbanizált, nem városi terület. Rendszerint a mezőgazdasági termelés és a többé-kevésbé ’érintetlen’ természeti környezet helyszíne. A vidékiség gyakran a hátrányos helyzet, az elmaradottság szinonimájaként használt fogalom. A vidék azonban nem minden esetben jelent hátrányos helyzetet (ld. például városkörnyéki vidéki települések), és nem is mindig azonos a mezőgazdasági termelés helyszínével (ld. bányászfalvak).Vidéki terület lehet sarkvidéki, vagy sivatagi; hegyvidéki vagy alföldi, de minden esetben viszonylag ritkán lakott és ritkán beépített terület. Ezért a nemzetközi összehasonlításokban alkalmazott leggyakoribb mérőeszköze (a vidékiségi mutató) a szóban forgó terület népsűrűsége. (Küszöbértéke általában a 120 fő/km2 alatti népsűrűségi érték.)
vidéki társadalom
A vidéki társadalom "mássága", vagyis a várositól való eltérése a társadalomtudományok évszázados vitatémája. Néhány kutatóműhely szerint vidéken, falun még igazi „közösségek” találhatók; szemben a városok atomisztikus, egymást nem ismerő egyénekből álló egoista „társadalmával”. Mások szerint a vidék a "beleszületettség" alapján működő közösségek otthona, míg a város a szabadon választott közösségek működési területe. Egy harmadik irányzat szerint a tömegkommunikáció és a közlekedés mai technológiai fejlettsége mellett az egész világ egyetlen hatalmas "világfalu"; a város és a vidék közti társadalmi különbségek egyre nagyobb mértékben eltűnnek. A vidéki társadalom rendszerint ténylegesen kisebb lélekszámú településeken él, ezért nagyobb a valószínűsége, hogy tagjai személyesen ismerik egymást, mint a városok lakói. Az egymást ismerő, egymásra és egymás értékeire figyelő embereket egyesek visszataszító pletykafészeknek érzik, míg mások közösségként ünneplik. Mindenesetre a kis közösség ennyiben tényleg más, mint a nagyvárosi környezet.A vidéki társadalom kevésbé sűrűn beépített és lakott területen működik, ezért ott a különböző beruházások kevésbé hatékonyak, mint városokban. Például a vonalas infrastruktúra, vagy az úthálózat kiépítésének nagyobb a fajlagos költsége; a szolgáltatásoknak kisebb a vásárlóközönsége stb.; – így a városi társadalmakhoz képest kimutatható hátrányok egy része visszavezethető a kisebb népsűrűségre. Bár nem minden vidéki terület mezőgazdasági terület; de a mezőgazdasági termelés (ma még) csak vidéki területen képzelhető el. Ennyiben tehát jogos a vidék és a mezőgazdaság összekapcsolása. A mezőgazdasági termelés sajátosságai pedig a mezőgazdasággal foglalkozó embereknek is sajátos jellemzőket kölcsönöz (pl. óvatosság az innovációkkal szemben). A vidék társadalma az ipari forradalom kialakulásával egyre inkább elszürkült: szinte csak a mezőgazdasági alapanyag-termelésre szorult vissza. A feldolgozást és a gazdálkodáshoz kapcsolódó szolgáltatások nagy részét a városok koncentrálták. Ezzel a vidéki gazdaság "beszorult" az agrobiznisz két áramlata (a mezőgazdasági inputokat előállító és az agrár-outputokat feldolgozó ágazatok) közé, a terméklánc leggyengébb láncszeme lett. A vidék azonban nem szükségszerűen csak az alapanyag-termelés helyszíne lehet, a vidékfejlesztés egyik fontos célja éppen a feldolgozás szintjének növelése, a hozzáadott érték vidéken tartása.
Volumen
Az erdők fakitermelési hozamának mérőszáma az úgynevezett „ipari fakihozatali százalék”, vagyis az ipari, feldolgozási célra alkalmas – gyökértuskó nélküli – fatömeg és a kitermelt összes fatömeg viszonyított értéke.
zöldségtermesztés
A természetes körülményeket többé-kevésbé mesterséges (néha már kísérleti laboratóriumi) feltételekkel helyettesítő fóliás és üvegházi termesztés elsősorban a zöldségtermesztésben vált uralkodóvá. A fűthető sátrakba már tél végén kiültethető palánták előbbre hozzák az érési időszakot (primőrök), sőt vegyszerekkel időzíteni, a kedvező piaci időpontra szabályozni is lehet a betakarítást, a számítógépes vezérlésű rendszerek folyamatosan ellenőrzik és szükség esetén ki-bekapcsolják a párologtató, a permetező-, a fűtőberendezéseket.. Mindezeknek a modernizációs fejleményeknek és a globális élelmiszerláncoknak köszönhetően ma már az év minden szakában fogyaszthatunk frissen zöldséget (korlátozottan már gyümölcsöt is). Ez pedig azt is jelenti, hogy az eredetileg rendkívüli élőmunka-igényű intenzív zöldség termesztés mára dömpingárut képes előállítani intenzivitásának fokozásával, kézimunkaigényének csökkentésével.
21. századi közoktatás - fejlesztés, koordináció (TÁMOP-3.1.1-08/1-2008-0002)