A gomba fogalma
A gombák a növény és állatvilág határán álló, klorofillt nem tartalmazó, más növényekkel együttélő (szimbionta) szervezetek. Felépítésük a kalap, spóratartó lemezek, spóra, a tönk, gallér, bocskor, gombafonalak. A kalapos gombák kalaprésze a legértékesebb. Legismertebb és forgalomban lévő fajták a laskagomba és a csiperke.
A gombák összetétele
Szinte mindenféle elemet tartalmaz. D-vitaminja rendkívül értékessé teszi (5 mg/100 g). Rostban, kitinben azonban gazdag, ami nehéz emészthetőséget okoz. Méreganyaga miatt nagy odafigyelést, szakszerű vizsgálatot követel. Méreganyaga az amanitin. Változatosan elkészíthető, konzerválva tartalékolható.
A gombák csoportja
Az ehető gombák kerülnek forgalomba, üzleti vagy piaciértékesítésre. Ehető gombák: Laskagomba, Csiperkegomba, Kucsmagomba, Őzlábgomba, Szarvasgomba. A legértékesebb a föld alatt termő szarvasgomba, melynek kg-jáért 50-80 ezer forintot fizetnek. Rendkívüli ízgazdagsága teszi értékessé. Hazánkban Zala-megyében termesztik nagyobb és kiváló mennyiségben, minőségben.
Mérgező gombák: Gyilkos galóca, Légyölő galóca, Párducgalóca stb.
A gombák ajánlása
Csak ellenőrzött, bevizsgált gombát szabad fogyasztani, melyet engedéllyel látnak el. A gombaételt a kitin, a rosttartalom és a méreganyag-tartalom (minden gombában van amanitin, csak kis mennyiségben) nehezen emészthetővé, allergiás reakciót kiváltó élelmiszerré teszi.
Könnyen romló, mérgezést okozó termék. Hűtve néhány napig tárolható, de a gombaételt ne tároljuk, csak frissen fogyasszuk. Másnapra eltenni nem szabad.
A gombamérgezés legtöbbször halálos, mivel az amanitin hatása csak 48 óra múlva jelentkezik (idegméreg), ekkor azonban a sejtekbe szívódott a méreganyag, s nem lehet eltávolítani.
A gombák jelentősége
A gombákat „erdei húsnak” is nevezik, mert fehérjéje teljes értékű és mennyiségileg is közel áll a húsban található fehérjearányhoz (8%). Zsírszegény, ezért minden diétás táplálkozás alapja. Ásványi anyagokban a zöldségfélék között a leggazdagabb.