A tojás fogalma
A tojás fogalma a meszes héjú, megnagyobbodott petesejt, amely tartalmazza az embrió fejlődéséhez szükséges tápanyagokat. Az emberiség legősibb tápláléka, mely a tejjel együtt a legtermészetesebb és legideálisabb összetételűélelmiszer.
Tojásfajták
A kereskedelembentojás alatt tyúktojást értünk. Ezen kívül többféle tojásfajta, tojás létezik, melyek megnevezésekor a származást fel kell tüntetni, pl: fürjtojás.
A kacsatojás forgalmazása és fogyasztása nem engedélyezett, mivel a leggyakoribb szalmonellaforrás, amely az emberi szalmonellafertőzéseket okozza.
A libatojás hasonlóan a kacsatojáshoz nem engedélyezett, így nincs jelentősége.
A fürjtojás apró, barna, pettyes, értékes összetevőket tartalmazó tojás. Tömege 1/5-e a tyúktojásnak, koleszterintartalma magasabb, de vitaminokban gazdagabb. A kereskedelemben mosott formában kapható.
A strucc tojása a legnagyobb a madarak között, kb. 1400 gr tömegű, összetétele hasonló a tyúktojáséhoz. A strucctojás érkezésre alkalmas és héjából dísztárgyakat is készítenek. Hazánkban egyre több struccfarm létesül.
Az emutojás szép smaragdzöld színű, tömege 700 gr. Jelentősége még csekély, de nagy lehetőséget hordoz.
Egyéb tojások is fogyaszthatók. Magyarországon a galamb és a pulyka tojását fogyasztják, de kereskedelemiforgalomban nincsenek. Más országokban a vadmadarak, a krokodil és a teknős tojását is kedvelik.
A tojás és a koleszterin
A tojás (főleg a sárgája) koleszterint tartalmaz, de ezzel együtt más, egészséges zsiradékokban is gazdag. A tévhit, miszerint a tojás emeli a koleszterinszintet nem teljesen igaz. Ha vegyes, változatos étrendet követünk, törekszünk az egészséges táplálkozásra, akkor a HDL (hasznos koleszterin) és az LDL (káros koleszterin) szintje kompenzálja egymást.
A vér koleszterinszintjét normalizálja, egyensúlyban tartja a fokhagyma, a korpás ételek, zöldség-gyümölcsfélék, a tengeri hal és a rendszeres testmozgás.
A tojás jelentősége a táplálkozásban
A tojás jelentősége a táplálkozásban: ideális összetételű táplálék. A legértékesebb fehérjéket tartalmazza, zsír-tartalma alacsony és kedvező összetételű. Bőséges vitamin és ásványianyag-forrás, különösen D-vitaminban jelentős, amely ritkán fordul elő az élelmiszerekben.
Könnyen emészthető, minden korosztálynak alkalmas. A tojás természetes táplálék, jól tárolható és többféleképpen tartósítható.
Széles körben felhasználható pl: háztartások, vendéglátás, likőripar, cukrászipar, száraztésztagyártás, fagylaltkészítés sütőipar stb.