Ásványvíz
A föld mélyéből származó víz, melynek oldott ásványianyag-tartalma min. 500 mg/l, és élettani összetevői megfelelnek az előírásoknak. Jelentőségük egyre nagyobb, ami energiamentességüknek, frissítő-vitalizáló hatásuknak köszönhető. Hazánk rendkívül gazdag természetes eredetű ásvány- és gyógyvizekben.
Egészségesek, mert értékes anyagokat tartalmaznak, pótolják a szervezet vízigényét, méregtelenítő, salaktalanító hatásúak, nyomelemekkel egészítik ki a táplálkozásunkat.
Az ásványvizek korlátlanul fogyaszthatók, de a magas szénsavtartalom savtúltengést, gyomorpanaszokat okozhat, ezért a csendes, szénsavszegény változatait javasoljuk.
Az ásványvizek csoportjai:
- természetes szénsavtartalmú vizek: csendes (szénsavtartalma 50 mg/l-nél kevesebb), természetes (szénsavtartalma 50-100 mg/l), természetes szénsavtartalmú (1000 mg/l-nél több szénsavat tartalmaz)
- mesterséges szénsavtartalmú (CO2-vel dúsított): csendes (1 g/l alatt), enyhe (max. 3 g/l), dús (3-7 g/l)
- ízesített ásványvizek (citrusfélékkel ízesítettek, például citromos ásványvíz)
Autoszifonpatronok
Ezek a patronok a szódavíz (szikvíz) otthoni előállítására alkalmasak. Nagy nyomást bíró burkolattal rendelkeznek, töltetük anyaga széndioxid (CO2), tömege min. 6 g töltet.
Különleges típusa a „nagypatron”, amely 15 adagos töltettel rendelkezik, amely 15 l szódavíz készítéséhez elegendő. Lehet ízesített patron is, például citrom-, eper-, tonikaromával készült patron, amely növeli a szikvíz élvezeti értékét. A patronok max. 25 oC-ig tárolhatók, minőségüket 90 napig őrzik meg. Újratölthetők, az üzletekben visszaválthatók.
Gyógyvíz
A gyógyvizek olyan ásványvizek, melyek összetételüknél fogva még gyógyító hatással is rendelkeznek. Nem szomjoltók.
Leggyakrabban az emésztési panaszokra hatásosak. Alkalmazásuk szobahőmérsékleten, kortyolgatva javasolt. Csak orvosi felügyelet és javaslat esetén fogyasszuk ivókúraszerűen. A gyógyvizek lehetnek meleg úgynevezett termálvizek is, melyet fürdőkúrára használunk (balneoterápia). Legismertebb gyógyfürdőink: Hévíz, Hajdúszoboszló, Bük, Sárvár, Harkány, Zalakaros.
Szikvíz
A szikvíz olyan mesterséges szénsavtartalmú ital, melyet ivóvízből CO2 elnyeletésével készítenek. Szénsavtartalma min. 7 g/l, csak szifonfejes palackban forgalmazható.
A szikvíz 1789-ből származik, Togio svájci-olasz orvos kezdte meg készítését, melyet savanyúvízként forgalmaztak. A hozzá tartozó szifonfejet Kont Oszkár magyar kutató, a mai formában készített szódavizet pedig Jedlik Ányos találta fel 1828-ban.
A szikvíz savanykás, szénsavas jellegénél fogva frissítő, üdítőhatású. Gyakran használják szörpök, borok hígítására.