- Kereskedelmi és marketing modulok
- Növényi eredetű élelmiszerek
- 10 foglalkozás
- 1 gyűjtemény
Karotin
Karotinhoz hasonló pigment. A növényekben található sárga, narancs és vörös pigmenteket nevezik így. Legismertebb a béta-karotin.
Aszalás
Napon, vagy sütőben történő szárítás.
Datolya
Török szilva, a datolyapálma gyümölcse. Hengerded ellipszoid vagy tojásdad alakú, 4-5 centiméteres gyümölcs.
Szárazhiba
Nagyobb párás foltok és ágdörzsölések, zárt felületű perzselés és varasodás, nem lágyuló nyomódások, nagyobb mértékű beforrt rágás, szúrás a gyümölcsön.
Provitamin
A provitaminok, olyan előanyagok, amelyekből a szervezetben képződik vitamin. A zsíroldékony vitaminok sokszor provitaminok formájában fordulnak elő és kerülnek be a szervezetbe.
Déligyümölcs
A földrajzi déli vidéken termő gyümölcsök.
Utóérés
Ha a gyümölcsöt érés után tovább hagyjuk a növényen, mint ameddig a növény, illetve a levelek cukrot képezni alkalmasak, akkor a gyümölcs fonnyadni kezd s vizet veszítvén, megráncosodik.
Aszkorbinsav
Aszkorbinsav (C-vitamin) - A szervezet oxidációs folyamatainak egyik legfontosabb vezérlő eleme. A karotinoidokkal és a retinollal együtt szerepet játszik a rosszindulatú daganatok megelőzésében, az ellenálló képesség fokozásában.
Füge
Kisméretű, 3-6 méter magas karakteres fa. Levelei nagyok 18 cm átmérőjűek, 3-7 karéjosak, melyek dúsan borítják az egész növényt. Gyümölcse finom, édes.
Fajtaazonosság
A szaporítóanyag egyik értékmérő tulajdonsága. Százalékban megadva azt fejezi ki, hogy a fajtára jellemző külső és belső bélyegek minden egyedben (vetőmag, dugvány) megvannak
Esszenciális zsírsav
Az egészséghez feltétlenül szükséges zsírsavak. (Omega 3 és 6)
Citrusfélék
Citrom, narancs, grépfruit és ezeknek nemesített változatait nevezzük citrusféléknek.
Koriander
Ősidők óta használt fűszer, mely a Földközi-tenger vidékéről származik. Barnás-sárga színű, kemény, 3-5 cm-es mag (koriandri fructus)
Ikerkaszat
A koriander termése, fűszer alapanyag.
Fitoncidok
Cineol tartalmú illóolaj, ellág- és galluszsav, keserűanyag, gyanta, antibakteriális sajátságú anyagok, azaz fitoncidok, az eukaliptusz hatóanyagai.
Kapszaicin
Az erős paprika hatóanyaga. A kapszaicin főként a termés ereiben és a magokban halmozódik fel égető érzést, könnyezést okozva
Aromazáró
Olyan tasak, mely teljesen légmentesen zár, így magában tartja a benne tárolt anyag aromáit.
Illó olajok
Illékony anyagot tartalmazó olaj. Levegő hatására kiválik az anyagból, és érezhetővé válik az illata.
Alkaloidok
Nitrogén atomot tartalmazó, jelentős élettani hatással rendelkező növényi eredetű vegyületcsalád. A napjainkban ismert alkaloidok száma mintegy 7000. Az alkaloidok egy része igen erős méreg, kis mennyiségek bevétele is halálhoz vezethet. A gyógyászatban jelentős szerepet kapnak, megfelelő adagokban történő alkalmazásukkal számos betegség sikeresen kezelhető.
Nektár
A gyümölcs édes nedve.
Kinin
A malária kezelésére használt egykor legfontosabb alkaloid, a kínafa kérgéből nyerik. Csak a vérben levő parazitákat képes elpusztítani, a test egyéb szöveteiben levő kórokozókat nem. Ma már ritkán használják.
Juice
Tisztán déligyümölcsökből készült gyümölcslé, leggyakrabban narancslé.
Koffein
Élénkítő hatású növényi drog, egy doboz energiaital egy csésze kávéval megegyező mennyiségű koffeint tartalmaz.
Tetra-csomagolás
Egy svéd cég nevéből származó csomagolástechnikai eljárás, mely lezárt állapotban képes tartósan, eredeti, romlatlan állapotában megőrizni a benne tárolt folyadékot.
Rost
A nővények szöveteinek vékony, fonalszerű része.
Diabetikus
Cukormentes, tehát cukorpótlóval készült termék. Cukorbetegek számára.
Almatermésűek
Az alma, a körte és a birsalma.
Csonthéjasok
Ezek közé tartoznak a hazánkban bő termést hozó diófélék, mogyoró, mandula, gesztenye és a trópusokról származó kókuszdió.
Amigdalin
Az amigdalin vagy ahogy az angol sajtó nevezi: laetril. Állítólag az évtized legellentmondásosabb vitaminja, amely a B-vitaminok közé sorolódott, és a B17-vitamin nevet kapta. Érdekessége, hogy valójában nem vitamin, viszont könnyen okozhat komoly mérgezést.
Szépséghiba
Akkor szépséghibás egy gyümölcs, ha belül tökéletes, romlatlan, a felületén azonban sérülések találhatók.
Romláshiba
A gyümölcs tárolás vagy szállítás során való megromlását nevezzük romláshibának.
Félkonzerv
Légmentesen zárt csomagolású, hőkezeléssel csak olyan mértékben tartósított élelmiszer, hogy hűtőtárolást igényel és korlátozott az eltarthatósági ideje.
Drog
Általános megfogalmazásban: "drognak tekinthető minden olyan vegyi anyag, amely az élő folyamatokat befolyásolja.
Nektarin
Kopaszbarack. A barack egyik típusa. Savanykás ízű gyümölcs, jellegzetessége a sima, fényes felülete.
Ópium
A mák éretlen tokterméséből nyerhető kábító-fájdalomcsillapító hatású szer.
Bogyós gyümölcsök
Minden olyan gyümölcs melynek termése kicsi, bogyószerű.
Prezerváru
Fogysztásra részben előkészített árú. A fogyasztás előtt még sütést vagy főzést igényelhet.
Ikrásodás
Az ikrásodás a szőlőcukor kiválásának folyamata, ez az állag pedig azt bizonyítja, hogy a méz nem hamisított. Ha 15-20 percre 40 fokos vízbe állítjuk a mézes üveget, megszűnik az ikrásodás.
Bioecet
Bio, azaz természetes körülmények között előállított ecet.
Na-glutamát
A nátrium-glutamát a kínai vendéglők szinte minden fogásában ott található, hatása ugyanaz, mint a sóé (az állaga is, bár a konyhasónál "kristályszerűbb"). A probléma csupán az, hogy a lakosság néhány százaléka allergiás rá, náluk a nátrium-glutamát fogyasztása verejtékezést, szívdobogást okozhat.
Propolisz
A propolisz a méhek tömítő vagy ragasztóanyaga, amelyet a növények mézgás anyagából, a rügyek ragadós váladékából gyűjtenek össze ezt az anyagot a kaptár repedéseinek betapasztására felületi egyenetlenségének, idegen maradványok bevonására használják.
Golyva
A nyak elülső és oldalsó részein fekvő pajzsmirigynek megnagyobbodás, mely néha oly fokot érhet el, hogy emberfejnyi nagyságban lóg le a mellre s hátra vethető a beteg hátára.
Szacharin
A szacharint 1879-ben fedezte fel Johns Hopkins egyetemi hallgató. A szacharin kőolaj származék. Már 1977-ben felvetődött, hogy a szacharin esetleg a rákkeltő lehet, majd az Egyesült Államokban, 1981-ben a környezet-egészségügyi szervezet felvette az emberre veszélyes anyagok listájára, mert az állatkísérletek során hólyagrákot idézett elő. Ugyan nem tiltották be a szacharin forgalmazását, de egy figyelmeztető címkével látták el a terméket, mely szerint egészségre veszélyes anyag.
Sűrítmény
Gyümölcsből, folyadékból besűrítéssel gyártott készítmény.
Pritamin
A pritamin nyers paprikakrém, amit sóval tartósítunk. Így jobban megőrzi színét, vitamintartalmát, viszont csak kis mennyiségekben használható fel.
Vákuumsó
Az asztali só finomabban őrölt, hófehér színű változata, melyet vákuumos eljárással készítenek.
Szacharóz
A szacharóz vagy étkezési cukor a legfontosabb diszacharid, melyet cukorrépából és a cukornádból állítanak elő.
De-jó
Dióhelyettesító termék, rendszerint napraforgóból készül.
Sikét
A liszt egyik fehérjéje.
Fényezett rizs
A rizs egyik elkészítési módja. Vitaminban szegényebb, mint a csiszolatlan rizs, viszont szebb a kinézete.
Korpa
Gabona héjából őrléskor keletkező, takarmánynak használt része.
Bopp fólia
Vékony fólia élelmiszerek bevonására.
Glutén
A sikérfehérjék egyik típusa.
Dara
Gríz, őrlemény-termék, nagyobb-kisebb méretű magtöredékek, melyek a búzából, főként a műőrlésnél, a búza fokozatos felaprításánál, a darálásnál s részben a felbontásnál keletkeznek.
Müzli
A müzli elnevezés a kását jelentő német szóból, a Musból ered, svájci dialektusban ezt Mueslinek nevezték. A XIX. század végéig a svájci parasztok mindennapos eledele kásafélékből, friss vagy aszalt gyümölcsökből, friss tejből és dióból állt. A müzlit, ezt a finom, most már főképp reggeliként fogyasztott csemegét nyolcvan évvel ezelőtt egy zürichi orvos, dr. Maximilian Oskar Bircher-Benner elevenítette fel.
Higroszkópos
Vízvonzó hatású anyag.
Hűtőlánc
A terméket mindvégig 2 - 8 Celsius fokon kell tartani, ezért a hűtőházból hűtőkocsival szállítják, és a raktárban és a boltokban is hűtőben tárolják.
Biológiai érték
A fehérjék minőségét az határozza meg, hogy milyen mértékben képesek. beépülni a szervezetbe. Ezt a képességet nevezzük biológiai értéknek.
"erdei hús"
Az ehető gombákra - tévesen - használt kifejezés. A gombafehérjék ugyanis nem tartalmazzák az összes nélkülözhetetlen aminosavat, és tápanyagai a sejtfalak kitintartalma miatt nehezen hozzáférhetőek.
Amanitin
Mérges gombák hatóanyagai az amatoxinok (amanitin alfa, béta, gamma) és ezek vállfajai.
Fitoncid
Baktérium- illetve gombaölő anyag, amelyet magasabb rendű növényekből állítanak elő.
Sterilizálás
Csírátlanítás. Ez meggátolja, hogy a növény szaporodni tudjon.
Gyorsfagyasztás
A megfelelően előkészített nyersanyagot, ételt rövid idő alatt -45°C-on lehűtik, majd -20°C-on tárolják. A gyors hőelvonás hatására a víz olyan parányi kristályokban fagy meg, amelyek nem roncsolják a hús, a zöldség, a gyümölcs nedveit és a lassú, egyenletes felengedés során nem veszít értékes tápanyagaiból.
Ételmérgezés
(Romlott) étel okozta mérgezés.
Húgysav
A húgysav az étkezés során bekerülő és a szervezetben szintetizálódó purinok végterméke az embernél. A purinok lebomlása során a húgysav a xantinból képződik xantin-oxidáz hatására.
Tofu
A szójából előállítható legértékesebb élelmiszer. A húsmentes táplálkozás legfontosabb fehérjeforrása.
Koleszterin
Az ember és az állatok sejtjeiben található kristályos vegyület.
Lecitin
Az állati szervezetben igen elterjedt, és az agyvelőben, az idegenekben, a vértestecskékben és a tojás sárgájában előforduló szénvegyület, melynek tapasztalati képlete a C42H86NPO9.
Kínai szindróma
Nátrium-glutamát okozta allergiás tünet. A nátrium-glutamát a kínai vendéglők szinte minden fogásában ott található, hatása ugyanaz, mint a sóé (az állaga is, bár a konyhasónál "kristályszerűbb"). A probléma csupán az, hogy a lakosság néhány százaléka allergiás rá, náluk a nátrium-glutamát fogyasztása verejtékezést, szívdobogást okozhat.
Teljes értékű fehérje
A teljes értékű fehérjék azok a fehérjék, melyek a szervezet számára megfelelő mennyiségben és arányban tartalmazzák az esszenciális aminosavakat, így egyedüli fehérjeforrásként is biztosítani tudják a szervezet aminosav szükségletét.
Félkész termék
Zöldségek esetén olyan, fagyasztott termék, melyet otthon csak ki kell olvasztatni és utána rögtön fogyasztható vagy főzhető.
Fogyasztói csomagolás
A vásárló érdeklődéseinek felkeltése, befolyásolása, tájékoztatása, általában a fogyasztónak megfelelő kiszerelésben adagolják az árut, szempont az áru védelme is.
Mikrokristály
Mikroszkopikus méretű, kristályos anyag.
Telítőérték
Ételeink annál laktatóbbak, annál jobban telítenek, minél tovább maradnak a gyomorban.
Diéta
Különleges, egészségügyi szempontokon alapuló étrend.
Pelyhesítés
Szárítóhengeres pelyhesítés alkalmazásával lisztfinomságú gabona őrleményből indulnak ki. Az őrleményből vizes szuszpenziót készítenek, a pelyhesítő hengerre filmszerűen felrakódó anyag megszárad, ez alatt az alapgabona gabona keményítő komponense elcsirizesedik, feltáródik. Gabonaalapú gyermektápszerek, gyermekételek állíthatók elő evvel az eljárással.
Puffasztás
A keményítő módosítása hideg vízben való duzzadóképességének jelentős javítása érdekében.
Cellulóz
A növényi sejtek falát alkotó szerves vegyület.
Csirizesedés
Mivel betevéskor a tészta hideg, a kemence levegőjéből azonnal gőz csapódik le és így felületén nyomban csirizesedés keletkezik. Emelkedő hőmérséklettel a kelesztési gázok kitágulnak. Az élesztő működése fokról fokra meggyorsul, és ezzel egyidejűleg a széndioxid mennyisége a tésztában tovább növekszik. A tészta lazításához a benne keletkező vízgőz is hozzájárul. A vízben oldott széndioxid a hőmérséklet emelkedésével arányosan kiűződik, viszont az élesztő működése rohamossá válik.
Aromazáró csomagolás
Olyan tasak, mely teljesen légmentesen zár, így magában tartja a benne tárolt anyag aromáit.
Extrudálás
Az extrudálás speciális csigával kis nyíláson keresztül végbemenő nagy nyomású kipréselést jelent. A szűk nyíláson át a szabad légtérbe jutó anyag nagynyomású expenziója révén a késztermék térfogata az eredetinek többszörösére növekszik.
- 1 animáció
21. századi közoktatás - fejlesztés, koordináció (TÁMOP-3.1.1-08/1-2008-0002)