Tisztított zöldségfélék
A zöldségfélék nagy része egészben tisztítva kerül fagyasztásra. Ilyenkor gondos válogatás szükséges, hogy a termék egyenletesen érett, ép, tiszta, sérüléstől mentes legyen. A válogatást a tisztítás követi, mely legtöbbször mosás, de lehet a szárrészek levágása, fejtés (bab) stb. is.
A fogyasztói mennyiségű csomagolás után történik a fagyasztás. Ilyen egész tisztított termékek például
- paradicsom: egyenletes szemnagyságú, 80%-ban érett termések válogatás szükséges
- csöves kukorica: egyenes, 16-18 soros, édes ízű, vékony héjú fajták
- bimbóskel: kemény, tömör fejek, sötétzöld szín
- fejtett bab: hüvely nélküli, tiszta, egyenletes szemek egy csomagban
- borsó: hüvelydarabok nélküli, féregmentes, zsenge, édes fajták.
Tisztított, darabolt zöldségfélék
A tisztítást követően kisebb darabokra, kockákra. szeletekre aprított zöldségeket fagyasztják, melyek későbbi aprítást már nem igényelnek, ezzel megkönnyítik a felhasználhatóságot. Ilyen például:
- hasábburgonya: egyenlő méretű hasábokra vágott fehér vagy sárga húsú termék
- gyökérzöldségek: 6x6 mm-es kockákra vagy kisebb hasábokra darabolt sárgarépa, petrezselyem, zeller stb.
- karfiol: még nem kinyílt, rózsákra bontott, fehér színű virágzat
- brokkoli: 130-150 mm-es virágszállal együtt fagyasztott virágrésze
- paradicsompaprika: egyenletesen piros színű, ép termések negyedbe vagy csíkokra, kockára (8x8 mm) vágva
- morzsolt kukorica: zsenge, vékony héjú, torzsáról leválasztott kukoricaszemek
- paraj, sóskakrém: zsenge, gyommentes levelekből készül
- zöldbab: zsenge, szálkamentes, 8,5 mm átmérőjű, 3-4 cm hosszúra aprított zöld vagy sárga hüvelyű bab