A gyümölcs- és zöldséglevelek, szörpök fogalma
A gyümölcs- és zöldséglevek valódi alapanyagból, ízesítőkkel, színezékkel és tartósítószerekkel készült alkoholmentes italok. A szörpök tömény cukoroldatok, melyek ízét valódi gyümölcs vagy aroma adja. 64% cukortartalmúak, csak hígítva fogyaszthatók.
A gyümölcs- és zöldséglevelek, szörpök összetétele
- Alapanyagok: ezek a víz (ivóvíz), a gyümölcs- vagy zöldséglé, a gyümölcssűrítmény, gyümölcspor természetes aromák, növényi kivonjatok, édesítőszerek. Ezen anyagok felhasznált mennyisége a végterméktől függ, miszerint valódi szörpöt, juice-t stb-t készítenek.
- Kiegészítő anyagok: ezek az összetevők kis mennyiségben vannak jelen a termékekben, de nagymértékben befolyásolják azok érzékszervi és táplálkozástani tulajdonságait. Ilyen anyagok: az étkezési savak (citromsav, borkősav, ortofoszforsav), természetes színezékek (karotin, karamell), a mesterséges színezékek (E100-E199), tartósítószerek (szorbinsav, benzolsav stb.)
- Állományjavító anyagok: az italok állományát, sűrűségét, testességét befolyásolják. Ezek leggyakrabban pektinkészítmények, agar-agar, CM (karboxi-metil-cellulóz), szentjánoskenyér magjának lisztje.
Összetételük feltüntetése kötelező, melyet a legnagyobb mennyiségű alkotórésszel kezdve, a legkisebb mennyiségű felé haladva tüntetnek fel. Megnevezésük mellett gyakran megtaláljuk a szabványoskódját is az adott anyagnak. Például E322-emulgálószer, E202-tartósítószer.
A gyümölcs- és zöldséglevelek, szörpök jelentősége
A gyümölcs- és zöldséglevek a legértékesebb alkoholmentes italok, amennyiben valódi alapanyagból, 100% gyümölcs- vagy zöldségtartalommal készülnek. Ezek a termékek vitaminban és ásványi anyagokban gazdagok, rosttartalmuk segíti a szervezet méregtelenítését, bélműködését. Csak gyümölcscukrot, természetes íz-, színanyagokat természetes savakat tartalmazna, melyek előnyösek a szervezetünk számára. Bőséges víztartalmukkal enyhítik a szomjúságot, miközben értékes anyagokkal gazdagítják a szervezetet.
Ha azonban a zöldség-gyümölcsitalok valódi zöldség- és gyümölcstartalma nem 100%, akkor számolni kell mesterséges íz, szín stb. anyagokkal, melyek csökkentik az ilyen italok értékét, sőt nem előnyösek a szervezet számára.
Tartós változatban készülnek, sokáig eltarthatók, ezért kiváló tartalékképző italok.
A szörpök is lehetnek valódi alapanyagúak, melyek ugyan egészségesebbek a vitamin, savak, színanyagok stb. tartalmuk miatt, de valamennyi szörp nagyon sok cukrot tartalmaz, amely roncsolja a fogakat, elveszi az étvágyat, emeli a vércukorszintet, hizlal. Ezért csak ritkán fogyasszuk ezeket az italokat, gyerekeknél legyünk különösen óvatosak. Egyes változatai diabetikus és gyógyhatásúak, ezek speciális igényt szolgálnak.
A szörpök is tartós termékek, tartalékképzők.
A gyümölcs- és zöldséglevelek, szörpök csomagolása
A szörpök üveg vagy műanyag palackban kerülnek forgalomba. Mindkét anyag jó aromazáró, de láttatja is a terméket. Kupakja lehet fémkupak (koronazár) vagy lecsavarható, védőgyűrűvel ellátott kupak.
A zöldség- és gyümölcslevek lehetnek fémdobozokba töltve, műanyag vagy üveg palackokba és a Tetra-dobozok valamely típusába (Tetra pack, Tetra brik) csomagolva. Az átlátszó csomagolás nem fényvédő, de jól mutatja a terméket. A Tetra dobozokban ugyan nem látszik a termék, de törhetetlenek, stabilan rakodhatók, halmozhatók, könnyűek és jól védenek. Ezek a dobozok azonban környezetkárosítók. Mégis ezek a leggyakoribbak. Helyes követelmény lenne, ha az üveg és műanyag flakonokat, palackokat visszaválthatóvá tennék, ezzel is kímélve a környezetet, a Tetra dobozokat pedig beszüntetnék.