Étkezési zsírok, olajok fogalma
Az étkezési zsírok állati eredetű, emberi fogyasztásra alkalmas, képlékeny állagú telített zsírsavakból álló vegyületek. Az étkezési olajok főként növényi eredetű, az ember által fogyasztható, általában folyékony szerkezetű, telítetlen zsírsavakból álló vegyületek.
Étkezési zsírok, olajok összetétele
Az étkezési zsírokat telített zsírsavak és glicerinek észterei alkotják. A zsírokat általában sertések, vagy egyéb állati zsírszövetekből, szalonnából és hájból állítják elő száraz, vagy nedves olvasztással. Az étkezési olajok telítetlen zsírsavak glicerinnel alkotott észterei. Az étkezési olajokat az arra alkalmas olajnövényekből kisajtolással nyerik ki.
Étkezési zsírok csoportosítása
Étkezési zsírok és olajok Állati eredetű Növényi eredetű Sertészsír Baromfizsír Egyéb zsírok Természetes Mesterséges Libazsír Marhafaggyú Napraforgóolaj Margarin Tyúkzsír Birkafaggyú Kukoricaolaj Kacsazsír Tökmagolaj Olívaolaj Pálmaolaj Szezámolaj Szójaolaj Földimogyoró-olaj Mákolaj