- Kereskedelmi és marketing modulok
- Élelmiszeripari alapanyagok és tulajdonságaik
- 8 foglalkozás
- 1 gyűjtemény
Fágok
A fágok a baktériumok vírusai.
Mikroorganizmus
A legkisebb növényi vagy állati baktérium a mikroorganizmus.
Ecsetpenész
Növény, a tömlős gombák Penicillium nemzetsége.
Enzim
Az enzim egy fehérje katalizátor, mely igen specifikus kémiai reakciót gyorsít fel.
Aerob
Aerob folyamat zajlik le például csekély erőkifejtést igénylő testgyakorlás esetén, amikor a vér optimális mennyiségű oxigént szállít az izmokba, és a szervezet zsírokat és szénhidrátokat használ fel az energiaigény kielégítésére.
Baktérium
Egyszerű, sejtmag nélküli egysejtű szervezet, mely DNS állománya a citoplazmában szabadon található szabálytalan gyűrű formában.
Anaerob
Intenzív testgyakorlás során, anerob folyamatról beszélünk, amikor a vér oxigéntartalma már cse¬kély, ilyenkor a szervezet csak szénhidrát-tartalékaiból táplálkozik, és zsírt használ fel. Az anaerob gyakorlatok jobban elősegítik a fogyókúrát, mert a szervezet zsírtartalékait élik fel.
Penicillin
Antibiotikum, láz és fájdalomcsillapító hatású. A vérbaj első hatásos ellenszere.
Gomba
Telepes növény mely spórából kialakult átsajátítani nem képes sejtek sorából vagy fonalakból áll.
Vírus
Szubmikroszkopikus tényezõ, amely ugyan genetikai anyagot tartalmaz, de egy másik szervezetbe kell bejutnia ahhoz, hogy reprodukálódjék.
Szénhidrát
Szerves vegyületek melyek szénből, hidrogénből és oxigénből állnak. A szénhidrátban a hidrogén és oxigén arány olyan, mint a vízben.
Élelmiszer
Azokat az anyagokat nevezzük élelmiszernek melyek elfogyasztásuk után a szervezet élelmét képzik.
Kalória
Az a hőmennyiség amely szükséges ahhoz, hogy 1 liter desztillált víz hőmérsékletét 15 fokról 16 fokra emelje.
Komplettálás
A gyengébb biológiai értékű fehérje aminosav garnitúráját a szervezet számára szükséges mennyiségű és minőségű arányoknak megfelelően kiegészíthetjük. Akár két nem teljes értékű fehérje is komplettálhatja egymást.
Aminosav
A fehérjék építőelemei, fehérjékben általában 20 féle aminosav van.
Szacharid
Hétköznapi nevén, cukor.
Salakanyag
Minden olyan káros anyag mely lerakódik a szövetekben.
Fehérje
A fehérje (Protein) aminosavakból felépülő molekula, de tartalmazhat egyéb összetevőket például vitaminokat is.
Pasztőrözés
Hőkezelési eljárás melynek célja a csírátlanítás.
Antioxidáns
Azokat az anyagokat nevezzük antioxidánsoknak, melyek segítenek megkötni a káros szabadgyököket.
Csírátlanítás
A baktériumok megsemmisítése, amit magas hőmérséklettel vagy különböző vegyi anyagokkal érnek el.
Aszeptikus
Olyan steril gyártási folyamatok jellemzője, mely során semmiféle szennyező anyag nem kerül a termékbe.
Ultrapasztőrözés
Sterilezés, célja az eltarthatóság növelése. A hőkezelést a pasztőrözésnél magasabb hőmérsékleten végzik.
Vákuum
Légüres vagy légritkított tér.
Biotechnológia
Olyan eljárások melyekbe beletartoznak az élő szervezetek felhasználása, manipulálása, termékek kereskedelmi célra való előállításához.
Olvadáspont
Az a hőmérséklet melyen adott szilád halmazállapotú anyag halmazállapotot változtat, és folyékonnyá válik. Különböző anyagoknak más és más az olvadáspontjuk.
Faggyú
Kémiailag a zsírokhoz tartozik. Emlősállatok szervezetében fordul elő, kiolvasztással nyerik és szappanfőzésre, illetve gyertyakészítésre használják.
Olaj
Állati és növényi eredetű vegyületek gyűjtőneve melyek sűrű folyadékok, vízben oldhatatlanok és annál kisebb fajsúlyúak így azon úsznak.
Szalonna
Bőr alá lerakódott zsír. Például sertés zsír, amit jellemzően kiolvasztanak, és konyhai zsiradékként hasznosítják.
Kérődzés
Sajátságos táplálkozási mód, amely azt jelenti, hogy az állat a felvett ételt kétszer rágja meg. Az állat a táplálékot durván összerágja, majd lenyeli, később felbüfögi, és a fogaival megőrli, aztán lenyeli. Így táplálkoznak például a szarvasmarhák.
Linolénsav
Többszörösen telítetlen zsírsav. F vitaminként ismert.
Zsír
Általában az állati eredetű különösen a sertés és szárnyas zsírt nevezik így.
Tepertő
Jellemzően apróra vágott kisütött zsírszalonna.
Szójaolaj
A szója tojásdad alakú magvából sajtolt olaj, amely sok E vitamint, karotint és telítetlen zsírsavakat tartalmaz.
Aroma
Az illatnak a görög eredetű neve.
Adalékanyag
Olyan anyag, amit egy másikhoz hozzáadva megváltoztatja, jellemzően javítja annak tulajdonságait.
Olívaolaj
Az olívabogyóból nyert növényi olaj.
Zsírtartalom
Adott termék zsírtartalma, amit általában 100 gramm termékre vetítve feltűntetnek a csomagoláson.
Margarin
Mesterséges vaj. Állati és növényi zsiradékból készítik.
Polisztiroltégely
Műanyag tárolóeszköz.
Tejsavkultúra
Speciális mikrobatenyészet.
Homogenizálás
Különböző anyagok egységesítése.
Affinált cukor
Affinálással tisztított cukor. A gyártás során a kristályszemeket sziruppal vonják be majd egy centrifuga segítségével, tisztítják.
Méhpempő
Savanykás ízű és szagú sűrű tejfölszerű massza. A méhpempőt a méhraj dolgozói termelik.
Barnacukor
Élettani hatásait tekintve megegyezik a kristálycukorral. A barnacukor nem tisztított cukor tartalmaz némi vegyi anyagot.
Édesítőképesség
Megadja hogy adott édesítőszer 1 kilógrammja vízben oldva 1 kilogramm szacharózhoz képest milyen édesítő hatású.
Pollen
A virágporszem neve.
Propolisz
A propolisz az eddig ismert leghatékonyabb természetes antibiotikum. Alapanyagát a méhek gyűjtik majd testükben, feldolgozzák.
Édességi egység
Az a szám mely megadja hogy 1 kg édesítőszer édességének intenzitása hány kg szacharózéval egyenlő.
Méhviasz
A méhviaszt a méhek saját váladékukból állítják elő. Rugalmas és vízlepergető tulajdonsággal rendelkezik.
Édességi fok
Megadja hány kilogramm édesítőszert kell használni ahhoz, hogy 1 kilogramm szacharózzal azonos édes ízt érezzünk.
Szacharin
Kalóriamentes édesítő, mely valójában kőolaj-származék.
Tartazin
E102, szintetikus sárga festék, allergén lehet.
Színezék
Olyan adalékanyag, amely az élelmiszer színét befolyásolja. Készülhet mesterséges vagy természetes alapanyagból.
Allergén anyag
Olyan anyag, amely allergiás reakciót válthat ki a szervezetben.
Nitrit
Mérgező hatású, veszélyesebb a nitrátnál. Főleg a csecsemőket veszélyezteti, de felnőttekre is káros.
Kantaxantin
E161g, kantaxantin, narancssárga színezék, növényekből nyerik. Húsok színezésére gyakran használják.
Kinolin
E104, kinolin, szintetikus sárga színezék, allergén, egyes országokban nem használható.
Vasoxid
E172, vasoxidok, sárga, vörös, barna színezékként használják.
Betanin
E162, betanin, vörös színezék, céklából nyerik, nitrát tartalma miatt csecsemőkre veszélyes lehet.
Rákkeltő anyag
Vegyi anyag, amelynek hatására daganatképződés indulhat meg a szervezetben.
Lutein
E161b, lutein, sárga színezék, növényekből nyerik. Tojások színezésénél alkalmazzák.
Szinergista
A szinergista hatás egymást erősítő hatás.
Emulgeálás
Folyékony közegben egy vagy több, a közeggel önmagától nem elegyedő folyadék eloszlatása. Pl. a sovány tejben a tejzsír.
Tartósító szer
Élelmiszerek eltarthatósági idejét befolyásoló anyag.
E szám
Adalékanyag azonosító. Minden adalékanyag rendelkezik egy úgynevezett E számmal.
Zselésítő
Sűrítőanyag. Az élelmiszerek zselésítésére és optimális állaguk beállítására alkalmazzák.
Norma
Jelentése: előírás, mérték, követelmény.
Stabilizátor
Emulgeáló, lehetővé teszi, hogy több esetleg nem vegyülő anyag is elegyedjen egy élelmiszerben.
Ízfokozó
Adalékanyag, amit az ízek intenzitásának növelése érdekében használnak.
Sűrítő
Sűrítőanyag. Az élelmiszerek sűrítésére és optimális állaguk beállítására alkalmazzák.
21. századi közoktatás - fejlesztés, koordináció (TÁMOP-3.1.1-08/1-2008-0002)