Egyszerű kevert italok
Az egyszerű kevert italok likőrből és rumból, ritkán pálinkából összeállított és egyéb ízesítőkkel dúsított italok. A felhasznált likőr és rum minősége alapján a kevert ital minősége is lehet kommersz vagy minőségi. A kommersz kevertitalok 50-50%-ban likőr és rum aránnyal készülnek, palackozva forgalomba is kerülnek. A különleges, minőségi kevertek frissen, fogyasztás előtt készülnek, jó minőségű alapanyagokból. Például Hangulatkoktél, Randevú koktél stb.
Kevert báritalok
A kevert báritalok sajátos csoportot alkotnak. Sokféle összetevőből, receptúra alapján, keverőedényben (sékerben) készülnek, melyet az italhoz illő pohárban, megfelelő díszítéssel szolgálnak fel.
A kevert báritalok jellegük alapján lehetnek hosszúak (alacsony alkoholtartalom), rövidek (magas alkoholtartalom). Főbb típusok:
• Aperitif italok: magas alkoholtartalmú, száraz vagy keserű ízű italok. Előkészítik a gyomrot az étkezésre. Ürmösborok, keserű likőrök felhasználásával készülnek.
• Cobbler italok: nyári hűsítők. Hosszúak vagy alkohol nélküliek, jegesek és gyümölcsökkel dúsítottak. Díszítőkkel (napernyő, szívószál stb.) díszítettek.
• Coctailok: több összetevőtől, de határozott vezető ízzel készülnek. Legismertebb a Puszta coctail, amely kecskeméti barackpálinka, mecseki és tokaji szamorodni felhasználásával, jégkockával készül.
• Flip-italok: sűrű, krémszerű italok. Édesek, hűtve fogyasztandók. Például Csokilikőrrel, tejszínnel készült italok.
• Egg-nogg italok: tojással készült báritalok, melyek édes, sűrű, hűtött italok.
• Fizz-italok: buborékos, pezsgővel, ásványvízzel készült italok. Sok jég, szódavíz, citromlé jellemzi őket.
• Puncsitalok: cukor, citrom-narancs, rum és víz keveréke. Lehet jeges, de forró ital is.
• Grogok: rum vagy brandy felhasználásával készült, cukros, forró italok.
Valódi rumok
Az eredeti vagy valódi rum a cukornád levéből vagy melaszából készül, a pálinkákhoz hasonlóan erjesztéssel, majd lepárlással. Aromáját és jellegzetes színét a hosszú, akár 6 évig is tartó fahordós érleléssel kapja. Két típusa ismert, a világos rum, aki könnyű, száraz ízű és a sötét rum, amely dús zamatú, testes fajtájú. Megnevezésükben a származási helyet tüntetik fel. Például Jamaicai, Kubai, Puertorico-i stb. Márkafajták: Bacardi, Havanna Club stb.
Hazai rumok
A kommersz hazai rumok rumesszenciából, finomszeszből készült italok, melyeket íz- és színanyagok adagolásával javíthatnak. Alkoholtartalmuk 40-60% lehet, minőségük a felhasznált ízesítőktől függ. A hazai rumok lehetnek különleges és kommersz rumok.
• A különleges rumok természetes ízkiegészítőkkel feljavított italok. Például Casino Rum (50 V/V%), Portorico (60 V/V%, Stroh 40 V/V%).
• A kommersz rumok mesterséges ízkiegészítőkkel javított italok, leggyengébb minőségűek. Alkoholtartalom 40%. Pl: Tearum, Sütőrum.