Cigaretták
A cigaretta vékony cigarettapapírba sodort, füstszűrővel ellátott (de lehet füstszűrő nélküli, régi típusú is) dohánytörmelék, mely változó hosszúságban, változó minőségben kerül forgalomba. A legfiatalabb dohányáruk.
A cigaretták a legnépszerűbb dohányipari termékek. Fő jellemzőjük:
• égőképesség – azaz, hogy a termék hány oC-on izzik szívás nélkül, parázslóan.
• főfüst tulajdonsága – kémhatása, erőssége, illata, íze.
• keresztmetszete – lehet kör, ovális alakú, átmérőjük általában 8-8,5 mm.
• hossza – a cigaretták hosszát és elnevezését az alábbi táblázat mutatja:
• szűrőhatékonyság – mennyire szűri meg a füstöt a füstszűrő a káros anyagoktól. (Aki hosszabb csikket hagy, kevesebb káros anyagot juttat a szervezetébe, mert a cigicsikk, az úgynevezett dohánytörzs is szűrőként működik.)
• korszerűség – ma már népszerűek a light, azaz csökkentett nikotintartalmú cigaretták, vagy az ízesített, mentolos típusok, melyek „kellemesebb” illatúak, ízűek.
Szivarok
A szivar jó minőségű, egész dohánylevélbe burkolt dohányapríték. A burkolatot szivarborítéknak nevezzük, mely a szivar két végét is zárja, ezért szívás előtt a végeket le kell vágni. A szivar füstszűrő nélküli, a benne lévő dohány égési (izzási) oC-a 580-600 oC. Ez alacsonyabba a cigarettánál, azaz a keletkező füst kevesebb káros anyagot tartalmaz, mint a cigaretta. füstje. Egyenként vagy csomagban, vágottan vagy vágás nélkül kerülnek forgalomba. Leghíresebb a Kubai szivar, Havanna szivar.
Egyéb dohányipari termékek
• cigarettapapír- és cigarettadohány: A cigarettapapír a kézi csavarású cigaretták burkolóanyaga. Vékony, vegyszerektől mentes, megfelelő méretű papír, mely rögzíti, rúd alakúvá formázza a beletöltött dohányt, így szívásra alkalmassá válik.
• burnót (tubák): a dohányt nemcsak égetéssel élvezik az emberek. Egyes korok, tájak szokása volt az orrba szippantva, az orr nyálkahártyájának segítségével kioldani, élvezni a nikotin hatását. Kis szelencében (burnótos szelence) tartották a finomra őrölt dohányport és néha szippantgattak belőle.
• rágódohány: mára kiment a divatból, de egyes arab országokban tovább él a dohánylevél rágásának szokása. Addig rágják, szívogatják a dohányt, amíg annak összes nikotintartalma ki nem oldódik a nyál segítségével. Utána kevésbé gusztusosan, de egyszerűen kiköpik.
Pipadohány
A pipadohány kellemes aromájú, gyakran illatosítással készült aprított dohány. Pipába tömködve, szűrés nélkül élvezik hatását. A pipadohány izzási hőmérséklete a legalacsonyabb a dohánytermékek között: 420-500 oC. Ezen a hőmérsékleten keletkezik a legkevesebb káros füstanyag.
A pipadohány a legrégebbi dohányáru, melyet az ősi indiánok is pipába tömködve szívtak.
Csomagolás, forgalmazás a dohányipari termékeknél
A cigaretták csuklófedeles keménykarton dobozban, celofánvédelemmel kerülnek forgalomba. Kevésbé véd az alufóliás-papír rétegekből álló celofánburkolatú csomagolás, benne sérülhet, törhet a cigaretta. Egy dobozban 20, vagy 25 db cigaretta van. Gyűjtőcsomagolással (10 doboz) kerül forgalomba.
A szivarok celofánban, majd kartondobozban forgalmazott termékek. A legjobb védelmet azonban az alumíniumhüvely biztosítja.
A pipadohányokat és a cigarettadohányt papír és műanyag kombinációjú tasakokban, borítékokban forgalmazzák. A dohányárukat száraz, hűvös helyen, jól záródó (aromazáró) csomagolásban kell tartani.
Minőségüket papírcsomagolás esetén 12 hónapig, kombinált, többrétegű csomagolásban 18 hónapig őrzik meg.
Szagokra, nedvességre érzékenyek, max. 20 oC-on maradnak aromásak, illatosak, túl melegen tárolva aromájuk csökken.
A dohányáruk (főleg cigaretták) feliratozását szigorúan szabályozzák. Kötelező feltüntetni:
- a zárjegy adatait (sértetlen legyen!)
- a cigaretta megnevezését
- a gyártót
- a cigaretta típusát (A, B stb.)
- a darabszámot
- csomagolás dátumát (például 06. 01. 20.) 2006. január 20.
- árát
- figyelmeztető feliratot az egészségkárosító hatásról-