A bor bemutatása
A bor a szőlő mustjának vagy törkölyös mustjának alkoholos erjesztésével készül, 8-22,5% etil-alkoholt tartalmazó ital. Más gyümölcsből is készíthető „bor”, de azok megnevezésében az alapanyagul szolgáló gyümölcs feltüntetése kötelező. Például almabor, meggybor stb.
A borok csoportosítása
A borok csoportosítását a minőség, a borkészítés módja szerint végezhetjük. Eszerint a borok lehetnek:
- természetes borok: asztali borok, tájborok, minőségi borok, különleges minőségi borok
- likőrborok: csemegeborok, ürmösborok, fűszerezett borok, gyümölcsborok.
- szénsavas borok: pezsgők, habzóborok, gyöngyözőborok, üdítő jellegű borok.
Szőlőtermő területek
Hazánk szőlőtermelő területeinek csoportosítása:
összesen 140 ezer hektáron folyik bortermelés, illetve szőlőművelés.
- Borvidék: az a terület, ahol a legjobb adottságokkal rendelkező összefüggő terület van, egy közigazgatási területet képeznek, sajátos éghajlati, domborzati és talajviszonyai, fajta-összeállítása van és a szőlőművelésnek, bortermelésnek fejlett hagyományai, jellegzetes borfajtái vannak.
- Bortermelő helyek: amelyeken a fenti követelményeknek nem felelnek meg, szórtan helyezkednek el.
- Egyéb szőlőtermelő helyek: borvidéken kívüli, kicsi, szórtan elhelyezkedő, nem jellegzetes tradícióval rendelkező területek.
Hazánk szőlőművelését és bortermelését a Bortörvény szigorúan szabályozza (1997. évi CXXI. törvény)
Magyarország borvidékei
Hazánkban 22 borvidék található. A legnagyobb a Kiskunsági borvidék, legkisebb a Somlói borvidék. A két legfiatalabb a Zalai és Tolnai borvidék. A legrégebbiek és „legnagyobb” nevűek a történelmi borvidékek. Történelmi borvidékeink: Tokaj, Sopron, Eger, Badacsony, Villányi borvidék, Somló, Szekszárdi borvidék. Hazánk borvidékeit mutatja be az alábbi térkép.
A szőlőtermelés feltételei
A szőlő megfelelő minőségben és gazdaságosan csak a 9-21 oC évi középhőmérsékletű területeken termeszthető. Ez mellett befolyásoló tényezőként fontos még a napsütéses órák száma, az évi csapadék mennyisége, az évszakok eloszlása.
Szőlőtermelő terület az északi féltekén a 30. és 50. szélességi fokok közötti területen, a déli féltekén pedig a 20. és 40. szélességi fok közötti területen lehetséges.
Hazánk a gazdaságos szőlőtermesztés északi határán van, ezzel az adottsággal inkább a fehér borszőlőfajták termesztése kedvezőbb, a vörösbort termelő területek kivételes klimatikus viszonyok között valósíthatók meg.
A szőlőnövény a nem túl forró nyarat, hosszú, meleg őszt kedveli, enyhe telet, közepes mennyiségű csapadékot és igényes talajt igényel. A legjobb borok a vulkanikus, kötött szerkezetű talajon termesztett szőlőből származnak.