Általános szabályok
Általános irányelvnek tekinthető, hogy az egyszerűbb, kevéssé fűszerezett ételekhez könnyű fehér borok illenek, míg a zsírosabb, fűszeresebb ételek már elbírják az erősebb fehér borokat, illetve a vöröseket is. Ha valamely ételt boros mártással kínálnak, akkor a szószhoz felhasznált bort kell kísérőnek is választani. Ugyanígy hagyomány, hogy az egy étkezésen belül felszolgált italok erőben és zamatban gazdagodva kövessék egymást.
Az egyes italok és ételek párosítása
Étvágygerjesztőnek: száraz vermut, ürmös, madeira, sherry, száraz szamorodni, whisky, pálinkafélék, borpárlatok, keserű likőrök, száraz koktélok, gyümölcslevek, nem túl édes tokaji aszú.
Leveshez: előtte inkább sör, utána pedig - különösen a keményebb húsleveseknél - könnyű száraz fehérbor.
Vegyes ízelítőhöz: száraz fehérbor (északi vendégeknek pálinka).
Hideg előételekhez: fűszeresebb, nehezebb száraz fehér borok, vagy könnyű, nem túl illatos/fűszeres fehérek illenek.
Kaviárhoz: száraz sherry, vodka.
Rákhoz: fűszeresebb, nehezebb száraz fehérbor.
Halakhoz: könnyű, száraz fehérbor, de a pisztránghoz, vagy a lazachoz már félédes vagy édes fehérbor jár.
Halászléhez: könnyű vörös bor (de például Gundelék szerint fehérbor).
Tojásételekhez: könnyű, száraz fehérbor.
Gombához: vörös borok, vagy nehezebb száraz fehérek.
Májhoz: fehér vagy vörös bor, a libamájhoz csak vörös bor illik.
Rostonsültekhez: fehér vagy vörös bor.
Pörköltekhez: vörös bor.
Pástétomokhoz: vörös bor.
Szárnyasokhoz: fehér pecsenyebor, esetleg pezsgő, a könnyű vörös bor is szóba jöhet.
Fehér húsú sültekhez: fehér pecsenyebor, esetleg a pezsgő is megfelel.
Angolos húsokhoz: nehéz, testes vörös bor.
Birkához: könnyű, szőlőillatú fehér vagy vörös bor.
Vadakhoz: nehéz, testes vörös bor, de mehet hozzá a száraz szamorodni is.
Tésztához: pezsgő vagy édes pecsenyebor.
Zöldségekhez: a fűszerezéstől függő erősségű - száraz fehér borok.
Édességekhez: édeskés fehérbor, tokaji aszú vagy (félszáraz) pezsgő.
Sajtokhoz: vörös bor vagy valamilyen csemegebor, a különféle fehér borok.
Gyümölcshöz: Tokaji aszú, édes szamorodni, vagy más csemegebor.
Feketekávéhoz: konyak vagy valamilyen likőr.