Alkoholtartalmú italok kereskedelmi jellemzői
Az alkoholtartalmú italok döntő többsége minőségét korlátlan ideig megőrzi. Ez természetesen nem azt jelenti, hogy az idő múlása nem rontja, vagy javítja az élvezeti értéket. (Ezen italok közül talán a bor a legismertebb: bizonyos fajták az idő múlásával csak érettebbé válnak, míg másokat egy-két éven belül el kell fogyasztani, különben bizonyos aromaanyagok lebomlanak.)
Az alkoholtartalmú italok kereskedelmi szempontból nagyon fontos tulajdonsága az, hogy értékesítésük életkorhoz kötött. Világszerte – hol szigorúbban, hol engedékenyebben – sok országban törvény szabályozza, hogy milyen életkortól vásárolhat (és fogyaszthat) szeszes italt az ember. Ez Magyarországon jelenleg 18 év.
Az italok tárolása a legtöbb esetben szakszerűséget kíván, de különösebb speciális eszközparkot nem igényel. A söröket üveges formában rekeszben, dobozos formában fóliázott kartondobozban tárolják. Borok esetében a műanyag dugós változatnál több törődést igényel a parafadugós változat: hosszú távon az ilyen üvegeket fektetve kell tárolni, mert a parafadugó kiszárad.
Táblázat a megfelelő hőmérsékletről
Az alkoholtartalmú italok tárolási hőmérséklete sok esetben megegyezik a fogyasztási hőmérséklettel. Borok esetében ez 10-17 Celsius fok. A pezsgőket ugyan hűtve fogyasztjuk, de tárolni lehet szintén 10-17 Celsius fokon.
Sörök esetében különbséget kell tenni pasztőrözött és nem pasztőrözött sörök között. Az első akár 20 fokos hőmérsékletben is tárolhatjuk, míg a pasztőrözetlen söröket mindenképpen 10 fok alatt kell tartani.
Égetett szeszek esetében szintén a 20 Celsius fok az a határ, mely alatt biztonságban tárolhatók.
Az alkohol káros hatásai
Szervezetünk csak korlátozott mértékben képes feldolgozni az alkoholt. Ha az alkohol az emésztőrendszerben felszívódik, akkor megnő a vér alkoholszintje. Ez egy bizonyos határon túl – 0,7-0,9 % elérésekor – akár halált is okozhat. Természetesen ez a határ erősen személyfüggő.
Az alkohol az agy sejtjeinek pusztulását is gyorsítja. Hatása főleg fiatal korban, az idegpályák kialakulásakor kiemelten veszélyes.