Asztali felszerelések
Az asztali felszerelések általában jobb minőségűek, értékesebbek, mint más üzleti felszerelések. Ezáltal a megterített asztal különleges jelleget kölcsönözhetnek egy rendezvénynek.
Az eszközök fajtáit és mennyiségét befolyásolja a vendégek létszáma, az esemény jellege, az ételek, italok választéka és mennyisége és a helyszín (zárt tér, vagy szabadtér). Gyakorlati tapasztalatok szerint a szükséges mennyiség a következő képlet alapján számítandó: vendéglétszám * 1,3.
A következő eszközökre kell figyelmet fordítani:
• Textíliák: abroszok, szalvéták, székfedők, az asztal közepén futó textíliák.
• Porcelánfelszerelések.
• Tányérfedők: lapos, vagy fogantyús gömbölyű.
• Evőeszközök.
• Szervírozó eszközök: merőkanál, mártáskanál stb.
• Poharak
• Só-, borstartó, fogpiszkáló.
• Asztali díszítők.
Szállítóeszközök
A szállítóeszközöknek nagy jelentőségük van mind beltéri, mind kültéri eseményeknél. Nem csak ez elegendő mennyiségű eszközről kell gondoskodni, hanem arról is, hogy az ételek, italok szállítása során minden megfeleljen az egészségügyi előírásoknak, valamint hogy minden épségben megérkezzen a helyszínre.
Különböző szállítási eszközök állnak rendelkezésre:
• Szállítóládák, rekeszek. Ezekben helytakarékosan lehet szállítani. Vannak speciális ládák, amik kifejezetten törékeny eszközök csomagolására valók.
• Termoládák: hőtárolós ládák a hideg-, meleg ételek hőmérsékletének megőrzéséért. Ezzel el lehet érni, hogy az ételek azonnal tálalható legyenek a dobozból, konyha igénybevétele nélkül.
• Kézikocsik, amik leginkább a bútorzat és berendezés mozgatásánál hasznosak.
Tálak, tálalóedények
Az asztali felszerelések mellett a tálak és tálalóedények is hozzájárulnak a terítékről szerzett benyomáshoz. Ezeknek stílusban passzolniuk kell a terítékhez, evőeszközökhöz, speciális arculat esetén a főmotívumhoz. Például egy kínai stílusú rendezvényen a kínai ételeket ehhez illő kínai tálalókból szolgáljuk fel.
Az étel-melegentartó készüléket (cséving) elhelyezhetjük egy büféasztalon, a tálalópulton. Ez egy kis láng segítségével a kiszáradás és leégés veszélye nélkül melegen tudja tartani az étel az étkezés alatt.
Érdemes különleges kialakítású tálakat használni, vagy eredeti, különleges ötleteket használni. Ezek felhívják magukra a figyelmet, ezzel is fokozva a vendégek megelégedését. A jégkockák közé például tehetünk egy speciálisan erre kifejlesztett világító vízálló műanyag jégkockát.