Zsírok
A zsiradékok mind a növényi, mind pedig az állati szervezetben képződő, nagy molekulájú, magas energiatartalmú szerves vegyületek. Sokféle, kémiailag különböző felépítésű anyag tartozik közéjük, mindössze oldékonyságuk hasonló, vízben nem, csak zsíroldó szerekben (pl.: éter, alkohol, kloroform, benzol) oldódnak. Biológiai és gyakorlati szempontból kiemelkedő fontosságú vegyületek, melyeket gyűjtőnévvel lipideknek nevezünk.
Zsírok csoportosítása
A lipideken belül megkülönböztetünk: - glicerideket (zsírok, olajok) - lipoidokat (zsírszerű anyagok) A gliceridek nagymolekulájú telített és telítetlen zsírsavaknak glicerinnel alkotott észterei. A gliceridek halmazállapota, színe, emészthetősége a zsírsav alkotórészek fajtájától és arányától, a zsírsavlánc hosszától függően különböző.
Zsírok: olyan a növényi és állati szervezetben egyaránt képződő, nagy molekulájú, magas energiaértékű szerves vegyületek gyűjtőneve, melyek vízben nem, csak zsíroldó szerekben (pl.: éter, alkohol, kloroform, benzol) oldhatóak.