Tananyag választó:
A margarin jellemzői és előállítása
Margarin fajták
Vizes margarinok
A margarinok a növényi zsiradékok – olajok – megszilárdított termékei. Két nagy csoportjuk ismeretes. Az egyik a vizes margarinok. Ennek lényege, hogy a megkeményített olajból víz–olaj emulziót készítenek. Így válik kenhetővé a H-telítéssel megkeményített telítetlen olajsav. Ízesítik, dúsítják az igények szerint. Hazai vizes margarin a Liga.
Tejes margarinok
A tejes margarinok hidrogénezett növényi olajok és tej emulziók. Szobahőmérsékleten kenhető, homogén állományú, vajszerű anyagok. Ma már sokféle ízesítéssel és vitaminokkal – valamint ásványi anyaggal dúsított és karotinnal színezett termékcsalád van kereskedelmi forgalomban: Ráma, Delma.
Hidrogénnel megkeményített növényi olajok emulziója.