A gabona tápanyagai
A gabonafélék szemtermései magas tápanyagtartalmúak. A növények szaporító szerve a mag, ezért tartalmazza az összes tápanyagot, amit az új növénybe át kell örökítenie. Ennél fogva az emberi táplálkozásban óriási biológiai értéket jelent.
Az emberi szervezet számára nélkülözhetetlen kémiai vegyületek - fehérjék, szénhidrátok, zsírok - mivel a szervezet ezeket előállítani nem tudja.
Az emberi szervezet anyagcsere-folyamatait befolyásoló és a szervek, szervrendszerek tökéletes működését biztosító szerves és szervetlen vegyületek, elemek. Vitaminok és ásványi anyagok.
Az élelmiszerek élvezeti értékét fokozó anyagok: íz, aroma, illat, szín és serkentő anyagok.
Azok az emészthetetlen növényi és állati eredetű anyagok, amelyek biztosítják a telítettség érzését, megszüntetik az éhségérzetet és serkentik az emésztőszervek működését.
Alkotók | % |
Keményítő | 58.5 |
Fehérje | 12 |
Víz | 14 |
Pentozán | 6.5 |
Cellulóz | 2.3 |
Cukor | 2.0 |
Zsír | 2.8 |
Ásványi sók | 1.8 |
Vitaminok, színezékek, enzimek | 0.1 |