Tananyag választó:
A gabonafélék jellemzése és fajtái
Gabonafélék felhasználása
Az egyes gabonafélék eltérő felhasználása
A különböző gabonafajok felhasználása igen eltérő világszerte, de abban megegyeznek, hogy a termőterületeiken alapvető élelmiszerek, nép-élelmezési cikkek. Európában, Észak-Amerikában elsődleges a kenyérfogyasztás, tehát a búza és a rozs jelentősége nagy. Ázsia, a közel – és a távol-kelet a rizs hazája. Dél-Amerikában, Dél-Afrikában és Ausztráliában a kukorica terjedt el, mint alapvető élelmiszer nyersanyag.
A gabonafélék felhasználása Magyarországon
Hazánkban a felsorolt gabonafélék mindegyike feldolgozásra kerül úgy az élelmiszergyártásban, mint a takarmányfélék előállításában. Az élelmiszergyártásban a sütőipar áll az élen, mint a malomipari termékek –búza és rozsliszt – felhasználója. A söripar az árpa felhasználásában első. A konzervipar a csemegekukorica feldolgozásában.