Évelő, egyszikű, bolyhos gyökérzetű, kalászos maghajtású növények
A pázsitfűfélék családjába tartozó, kalászos, szemtermésű növények.
A gabonafélék jelentősége
A gabonafélék gazdasági jelentősége a jó termesztési tulajdonságaiknak és a belőlük készült élelmiszerek magas élvezeti értékének köszönhető. Hazánkban híres malmok készítik elő a gabonákat az élelmiszergyártásra, és ugyanezek a malmok állítják elő a keveréktakarmányokat is, az emberi fogyasztásra alkalmatlan gabonákból, illetve azok részeiből.
A legfontosabb gabonafajok elterjedése
A fogyasztásra alkalmas gabonafajok a pázsitfűfélék családjába tartozó kalászos, szemtermésű növények. Idetartozik a búza, rozs, árpa, zab, köles, rizs. A kukorica, mint takarmánynövény is itt kerül feldolgozásra. Legfontosabb tulajdonságuk az alacsony szabad víz tartalom. Beérés után száraz hatást keltenek. Ez a tény biztosította a többi növényhez képest jó tárolhatóságukat. Sokáig fogyasztható állapotban megmaradtak. Ősidők óta a Föld népességének az alaptáplálékot adják.