Az édesiparban a puha cukorkák alapanyagát, az ún. fondant anyagot állítják elő kristályosítással. A kristályosításhoz alapoldatot készítenek, amelyet nagy töménységre (kb. 80–82 %) besűrítik. A sűrítést a cukorfőzőkben végzik, amelyek duplikátor rendszerű főzőüstök. A főzőüstöket vákuum alatt (légritkított térben) üzemeltetik. A légritkítás előnye, hogy a nagy töménység ellenére az oldat karamellizáció nélkül képes forrni, azaz a sűrítés, mint vákuumsűrítés kíméletes.
Kristályosítás: oldott anyagok elválasztása az oldószertől.
Szétválasztás: fázisok elválasztása egyszerű fizikai úton.
Cukoripari berendezések
A Robert-rendszerű cukorfőzők hasonló kialakításúak a zöldség- és gyümölcslevek sűrítésére használható Robert-rendszerű bepárlókhoz. Eltérés a forrcsövek (lécsövek) hosszúságában és átmérőjében van. A nagy viszkozitás miatt nagyobb átmérőjű és rövidebb forrcsöveket alkalmaznak. Az ejtőcső méretét is megnövelték a normál besűrítőhöz képest. A gyakorlatban azok a készülékek terjedtek el, amelyeknek külső, közvetett fűtésű fűtőterük van és a főzőtest alja kúpos kialakítású. A főzőtestben felszabaduló párák a felső páraelvezető csonkon kondenzátorban cseppfolyósodnak. A külső fűtőtér előnyös, mert szivattyúval nagy áramlási sebesség tartható fenn. Így a hőátadó felületekre nem tapadnak rá a kristályok. A fűtőtér csövei nagy átmérőjűek.