Elpárologtató: a hűtő-körfolyamat egyik legfontosabb szerkezeti eleme. Ebbe folyékony hűtőközeget vezetnek, amely a párolgásához szükséges hőt a környezetétől vonja el, miközben azt lehűti.
Abszorpció: gázok folyadékban történő elnyeletését, oldását jelenti.
Egy hűtőberendezés két fő részre bontható. Egyik fő része az a hőszigetelt, zárt helyiség, amelynek falazata hőszigeteléssel van ellátva a kisebb hőveszteségek érdekében. Ebben tárolják a hűtendő vagy fagyasztandó anyagokat. A hűtő- vagy fagyasztótérben ventilátorokkal áramoltatják a hideg levegőt, amit a hűtőtest (battéria) biztosít. Másik nagyon fontos fő rész a hűtéshez vagy fagyasztáshoz nélkülözhetetlen, hideg levegőt előállító gépcsoport. Ez –az ipari gyakorlatot alapul véve- vagy kompresszoros- vagy abszorpciós hűtő-körfolyamattal biztosítja a szükséges hideg levegő előállítását.
Az élelmiszeriparban nagy jelentősége van a hőelvonásos műveleteknek. A hőelvonás két ismert művelete a hűtés és a fagyasztás. A hűtéssel halmazállapot-változás nem jár, míg a fagyasztás során az anyagban lévő oldatot fagyáspontja alá hűtve, az megfagy.
A gépterem és a hűtött tér között viszonylag nagy a távolság (általában a gépterem egy külön épületben helyezkedik el), ezért a gyakorlatban elsősorban közvetett hűtéssel találkozunk. Ez azt jelenti, hogy a hűtő-körfolyamat elpárologtatója pl. sólevet hűt le, amelyet csővezetéken át, szivattyúval a hűtött tér hűtőtestén (battéria) keresztül áramoltatnak. Így a működtetéshez kevesebb hűtőközegre van szükség (olcsóbb a sólé), tömítési hiba kevesebb gondot okoz.