Tananyag választó:
A hidrolízis feltételei
Hidrolízis
Hidrolízis: vízfelvétellel járó kémiai bomlás.
Közömbösítés: a lúgos vagy savas hidrolízis befejező mozzanata, amikor a fölösleges lúgot savval, a savat lúggal közömbösítik.
Az élelmiszeriparban előfordul, hogy szerves vegyületeket hidrolízissel alkotórészeire bontanak. A hidrolízis vízfelvétellel járó kémiai bomlás, ami ritkán megy végbe katalizátor nélkül, csak hő hatására. Az alkalmazott katalizátorok szerint megkülönböztethetünk: vizes, savas, lúgos és enzimes hidrolízist. A hidrolízis műveletét az élelmiszeripar igen sok ágában alkalmazzák. Fehérjék hidrolízisével ételízesítőket, tápszereket állítanak elő. Keményítő hidrolízisével készül a keményítőszörp és a keményítőcukor. Zsírok hidrolizálásával gyártják a szappant és a zsírsavakat.